13aastased elupäästjad Kaspar Parksepp, Sander Aavik, Margot Sula ja Henry Magnus RoksFoto: Kuvatõmmis / TV3
Tele
19. juuli 2017, 20:26

TV3 VIDEO | Neli koolinoort päästsid bussipeatuses infarkti saanud vanahärra elu (56)

Kolme Tartu noormehe ja ühe neiu julge tegutsemine päästis möödunud nädalal Ihaste bussipeatuses kokku kukkunud mehe elu.

"Me tulime nurga tagant välja ja siis nägime, et see vana mees hakkas püsti tõusma ja siis ta võttis põlvedest kinni ja kukkus põlvili maha, ja siis me tõstsime ta külili," rääkis TV3 "Suvistele seitsmestele" Tartu Kivilinna kooli seitsmendasse klassi minev Henry Magnus Roks. "Ja siis hakkas Sander talle omaenese tarkusest südamemassaaži tegema." Seejärel haaras Henry Magnus telefoni ja helistas häirekeskusesse.

13aastased elupäästjad Kaspar Parksepp, Sander Aavik, Margot Sula ja Henry Magnus Roks Foto: Kuvatõmmis / TV3

Vaatamata ehmatusele hakkasid 13aastased Sander Aavik, Margot Sula ja Kaspar Parksepp kohe tegutsema. Kaspar rääkis, et koolis on õpetatud, mis sel puhul teha ja mitte eemale hoida. Koolis on ka õpetatud, kuidas südamemassaaži teha.

Kaspari sõnul oli sündmuskohal ka kaks vanemat inimest ja üks väike tüdruk. "Nad lihtsalt vaatasid pealt, ei teinud välja, läksid bussi peale."

Tartu kiirabi juht Ago Kõrgvee kiidab meest elustanud noori. Tänu noorte tegutsemisele pääses vanahärra infarktist eluga.

Tartu kiirabi juht Ago Kõrgvee Foto: Kuvatõmmis / TV3

"Kui inimene kaotab teadvuse, vereringe seiskub ja kohe alustada südame kaudse massaažiga, siis elustamise tulemus on kordades positiivsem kui mitte midagi tehes. Ja viis või 10 minutit hiljem alustada elustamisega, siis tavaliselt see ei õnnestugi," rääkis Kõrgvee. 

Vanahärra on veel Tartu haiglas ravil ning arstide sõnul on tema seisund hea.

Kaspar Parksepp ütles, et vanemad olid õnnelikud ja uhked, et poeg päästis kellegi elu. "Hea tunne oli, nii vanematel kui ka minul," sõnas Kaspar.

Sander Aavik aga ütles, et õpetajad helistasid talle ja kiitsid teda. 

Poistele tuli aga erilise üllatusena president Kersti Kaljulaidi kiitus.

President Kersti Kaljulaid kiidab Tartu bussipeatuses vanahärra elu päästnud Tartu koolinoori. Foto: Kuvatõmmis / TV3

"Need lapsed otsustasid reageerida, sest neil oli olemas ka vajalik oskustepagas. Nad teadsid, et elustamine on olemas ja kuidas seda saab teha. Sellest oli abi!" kiitis president noori elupäästjaid. "Ja loomulikult, põhiline, isegi kui ei tea - märgake, helistage, kutsuge abi! See on super, mida need noored tegid! Kindlasti on nad eeskujuks teistele."