Viljandi linnapea Ando Kiviberg.Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
19. juuli 2017, 16:00

Oluliselt täiendatud Kivibergi kommentaaridega kl 17.50!

Petetud Viljandi linnapea avaldas IRLi juhtidele saadetud salajase kirja (33)

Petta saanud Viljandi linnapea Ando Kiviberg avalikustas Isamaa ja Res Publica Liidu juhtidele Helir-Valdor Seederile ja Priit Sibulale saadetud kirja, sest viimased murdsid mitteavaldamise kokkulepet ja saatsid kirja maakonnalehele.

Kirja said Priit Sibul, Helir-Valdor Seeder ja koopia ka Harri-Juhani Aaltonen.

"Mul on seda keeruline kommenteerida, kuna ma ei ole avaldamise motiividest teadlik. Mis solvumisse puutub, siis on linnapeaamet mulle piisavalt õpetanud, et see ei ole tüliküsimuste lahendamisel hea abiline," ütleb Kiviberg Õhtulehele kommentaariks.

Kiviberg märgib, et tema huvi pole poliitiline karjäär. Ta lisab, et esitas oma ettepanekud siis, kui neid küsiti. "Ma ei ole unistanud riigikogu liikme kohast või mingist muust poliitilisest kohast. Mis puutub linnapea ametisse, siis sellena jätkamiseks peab esmalt kandideerima, valimised võitma ja siis peab õnnestuma moodustada selline võimuliit, mis seda võimaldaks. Nagu näed on selles võrrandis juba vähemalt kolm muutujat. Hetkel ei ole ma isegi kandideerimise osas otsust langetanud."

30. juunil, mil toimus erakonna Viljandimaa juhatuse [mitteametlik, kuna seda ei protokollitud] kohtumine, kus Kivibergi kirjas avaldatud küsimusi arutati. Samal päeval hiljem oli tal ka telefonivestlus Seederiga. "Vestluses ma täpsustasin üle, kas me teeme selle kirja sisu avalikuks. Me leppisime kokku, et me ei tee seda. Kui hr Seeder seda ei mäleta on mul kahju," ütleb Kiviberg Õhtulehele.

Ta ütleb, et see arvamusartikkel ilmus vastuseks ajakirjanik Suurmägi vastavasisulisele loole Postimehes, kus ta allikana nimetab Seederit. "Mul on alleks ka kirjavahetus Suurmägiga, kus ta Seederit tsiteerib. Mul ei ole vähimatki põhjust ega motiivi kedagi rünnata, ega mustata. Kuivõrd minule helistas täna ajaleht Sakala ajakirjanik, kes nimetatud kirja täpselt tsiteeris ja kes teatas, et see avaldatakse homses lehes, siis otsustasin selle avaldada ise. Kokkulepe ju enam ei kehti. Küllap on Seederil selles osas õigus, et ta ei saatnud seda kirja Sakalale edasi," lisab Kiviberg lõpetuseks.

Kiviberg avaldas kirja kokkuleppe rikkumise tõttu

Kiviberg kirjutas juuni lõpul IRLi juhtidele saadetud kirjas, mis tingimustel ta on nõus osalema sügisestel kohalikel valimistel ja mis on tema edasised poliitilised soovid.

Meedia on palunud selle 29. juunil ILRi juhtidele saadetud kuulsusrikka kirja avalikustamist ja nüüd poliitik seda teebki. "Olen sellest keeldunud viidates meie omavahelisele kokkuleppele erakonna esimehega. Äsja sai mulle teatavaks, et esimees on seda kokkulepet murdnud, ning see avaldatakse homses ajalehes Sakala. Sellega on kokkulepe oma kehtivuse kaotanud ning saan avaldada kirja siinkohal ise," teatab poliitik suhtlusvõrgustikus.

Kirja saab täispikkuses lugeda Kivibergi Facebooki-postitusest: