UUS RIIGIPEA: Mongoolia uus president Haltmaagijn Battulga (54, keskel) andis parlamendi ees ametivande 10. juulil.Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
17. juuli 2017, 18:34

Kes võiks olla tugevaim riigijuht terves maailmas? (25)

Venemaa president Vladimir Putin püüab näidata end tugeva judokana. Prantsusmaa president Emmanuel Macron harrastab kikkpoksi ja Kanada sisuline liider, peaminister Justin Trudeau poksi. Maailma tugevaim riigijuht on aga ilmselt Mongoolial, kus eelmisel nädalal andis ametivande Haltmaagijn Battulga, kes on maailmameister sambos.

Opositsioonilise Demokraatliku Partei kandidaat Haltmaagijn Battulga (54) valiti järgmiseks neljaks aastaks Mongoolia presidendiks 7. juulil toimunud teises voorus, kus ta kogus 50,6% häältest. Ametivande andis uus riigipea 10. juulil parlamendi ees.

Karujõuga president

Maailma ajakirjandus pöörab esialgu enim tähelepanu Mongoolia uue riigipea musklitele, nimetades teda karujõuga presidendiks. Ja seda põhjusega. On ju Mongoolia uus president võitnud noorpõlves sambo maailmameistrivõistlustel koguni kolm medalit: ühe kuldse ja kaks hõbedast. Samuti juhib ta edukalt Mongoolia judoliitu.  Jõutrenni teeb vastne riigipea seniajani ning jagab selle kohta fotosid oma Instagrami ja Twitteri kontol, vahendab Stern Online.

Võidu presidendivalimistel tõi Haltmaagijn Battulgale hüüdlause “Mongoolia kõigepealt!”, mis on laenatud Donald Trumpilt, kes kasutas presidendivalimiste kampaanias hüüdlauset “Ameerika kõigepealt!”.

Ametissevannutamisel peetud kõnes lubas uus riigipea vähendada riigis vaesust ja luua uusi töökohti, arendada riigi välissuhteid ning luua alguse uuele ajastule spordi valdkonnas. Riigi majandusolukorra parandamisel kavatseb uus president panustada välisinvesteeringutele, seejuures ei ole tähtis, kust need tulevad – Hiinast, Venemaalt või teistest riikidest.     

Haltmaagijn Battulga suur eeskuju on Tšingis-khaan, kellele ta rajas juba 2009. aastal 40 meetri kõrguse ratsamonumendi.

Mongoolia uus president on riigi üks rikkamaid inimesi. Varanduse on ta teeninud turismivallas ja põllumajanduses.

Haltmaagijn Battulga poliitiline karjäär algas 2004. aastal, mil ta valiti parlamendi (Suur Rahvahuraal) liikmeks. Aastatel 2008–2012 oli ta transpordiminister ja aastatel 2012–2016 tööstus- ja põllumajandusminister.

Uut presidenti on korduvalt süüdistatud ametivolituste kuritarvitamises ja korruptsioonis, kuid ta on alati puhtalt välja tulnud.

Presidendiks sai Haltmaagijn Battulga eelkõige tänu sellele, et valimised kujunesid protestivalimisteks. Tema vastaskandidaat, parlamendispiiker Miyeegombyn Enkhbold  esindas valitsevat Rahvaparteid. Kuna riigis valitseb praegu tõsine majanduskriis, siis otsustasid valijad Battulga toetamisega valitsusparteid karistada, kirjutab Neue Zürcher Zeitung.

Astub populismi teel

Rahva poolehoiu võitmiseks on uus president esinenud populistlike sammudega. Nii keeldus ta elamast presidendile mõeldud riiklikus residentsis, mis asub parlamendi esimehe ja peaministri residentside kõrval. Battulga hakkas elama väikeses majas, mis asub pealinnas Ulaanbaataris peapostimaja vastas. Kunagi asus selles hoones riigi kauaaegse kommunistliku liidri Yumjaagin Tsedenbali talvekorter.

Läinud nädalavahetusel käis Haltmaagijn Battulga tuletõrjujatel abiks metsatulekahjusid kustutamas.