Tele

TV3 VIDEO | Õiguskantsler: elu hooldekodus ei ole inimväärne (60)

LISA KOMMENTAAR

Naine metsast14. juuli 2017, 13:34
Dementse inimese elu pole üldse inimväärne: ei tunne omakseid, ei suuda endaga toime tulla jne. Mis me siis teeme? Eutanaasia? Aga kes selle teostab? Sügava vaimupuudega lapse-noore-täiskavanu elu pole samuti inimväärne. Mõtle, keegi peab teda pesema, söötma jne. Mida siis teha? Me võime neile panna kristallist pokaalid, siidlinas ja portselanist nõud, aga ei saa nendele tagada norm. inimese intellekti, füüsist ega muud, mis võimaldaks tal iseendaga toime tulla. Seepärast peaksidki sügava ja ka raske puudega inimeste elupaigad olema meditsiiniasutused, mitte mingid nn. pansionaadid. Need jäägu ikka sellistele, kes vajavad osalist kõrvalabi teatud toimingutes. Näiteks minu 90 a ema elab üksinda, aga talvel vajab abi toidu kojutoomisel, veel vajab ta abi arvete näiteks tasumisel, transpordiga arsti juurde ja suuremates majapidamistöödes. Lapsed annavad liiga ruttu alla ja paigutavad veel funktsioneerivad vanakesed hooldekodudesse, sest vanemad pole enam sellised nagu lapsed ja lapselapsed neilt ootavad. Mida rutem vanadekodusse, seda kiiremini kaob vaimne tervis.
krat pärnust14. juuli 2017, 12:19
Väga tark õiguskansler
öäk14. juuli 2017, 12:09
Rääkigu oma nõunikest ja nende sättumusest, ning peremudelist. Rääkigu laste rikutud eludest.
Jah14. juuli 2017, 12:16
Julgeb veel sõna võtta. Rääkigu sellest, kuidas nad edaspidi lastega asju kavatsevad ajada, et ajakirjandus sellest teada ei saaks.
..14. juuli 2017, 09:45
kui eile käis telekas vanadekodu omanik võüi juht, kes ta oli, välja et alarahastatud, siis läks suu tõesti ammuli, sest kuidas siis riigis pensionärid pole alarahastatud.Kui 1 koha eest peab välja käima 600-900.euri, siis on ikka ülerahastatud hoopis, sest enamasti ollakse mitmekesi toas, mitte et omaette korteris, kui korteris elamisega peab pensionär pea poole vähema sissetulekuga hakkama saama, siis hooldekodus magamiskoha ja ühise pesuruumi eest ei peaks küll niipalju kuidagi minema.Kui arvutada, siis peaks pool vähem minema, sest halduskulud on ikka terve maja kohta, kus m2 tuleb inimese kohta väga vähe,üldruumid on ka teised ruumid, niiet arvutame veidi, kõik maksavad hiigelkasumiteks vaid.Samas pole kõik nii kuldne nagu vastu vaieldakse, seda tuppa sidumist on paljud omakste kaudu kuulnud, rahustite andmist samamoodi, ka seda, et alati ei vaadata kas söömisel abi vajatakse, niiet tegelikkuses ikka omaksed räägivad asjadest ka teistele.Kui kodanikult laekub riigile igas kuus sotsmaks töölolles, ei peaks ta pensionil olles niipalju makse maksma, et elus edasi püsida, siis tulebki paljudel ka mõte, milleks elada viletsuses, sest praegusel ajal käivad lapsed hoopis pikemaid päevi tööl et orjata pankasid, mitte et nõuka ajal sai pensionile 55 ja tervis oli isegi parem kui praegustel, sest siis ei pidanud nii pikki päevi noored orjama,suhe maksude ja palga vahel oli siiski normaalsem.
Väga ilus jutt14. juuli 2017, 10:49
Te olete hiigelkasumi teenimise võimaluse läbihammustanud ja ei tegutse. Miks ? Minge kohe ja avage vanadekodu kus m2 tuleb inimese kohta väga väike :) Aga sotsmaks jätake küll rahule sest see süsteem toimib üksnes tänu tervetele (nii vaimselt kui ka füüsiliselt) ja töökatele inimestele. Sa ei saaks oma sotsmaksu eest hambaid ka suhu.
kl14. juuli 2017, 08:34
Vangi (mõrtsukas, vägistaja, pedifiil) ülalpidamiseks läheb 1500 euri. soe toit, raamatukogud, jõusaalid, ekskursioonid-väljasõidud ja viiskad vangivalvurid. Iga asja peale saavad kaevata inimõiguste kohtusse. Aga Keila hoolduse kohta olen kuulnud hirmsaid jutte, juba praegu noorena on mul palve jumalale, et ma sureks mõistlikus vanuses äkitselt ja jalapealt.
//14. juuli 2017, 10:33
Palunud siis Jumalalt vanaduspõlveks vangistust kui vanglaelu lill on .
to 10.3314. juuli 2017, 12:27
sa oled aIatu inimene. vanglaelu ei pea ega tohigi lill olla, on sigadus, et seal seda kõike maksumaksja raha peal tehakse, et sadistide ja muude pättide meelt lahutada. nad on pannud toime teo, mille eest võiksid külmas, pimedas ja vee ja leiva peal olla. pensionil inimene on oma elutöö teinud, nii mõneltki on just vanglas elu nautiv pätt lapsegi viinud, kes tema eest muidu hoolitseks. et sul jätkub ka jultumust sellist asja öelda, jube inimene oled.
//14. juuli 2017, 15:32
Muidugi olen ma alatu ja jube inimene, pole vanglas olnud :)
14. juuli 2017, 08:32
Täitsa põnev vaadata, kuidas õiguskantslerile jäävad külge meedikute värdväljendid nagu "iseendale ja teistele ohtlik". Kuidas küll kõrgharitud jurist oma seisukohta põhjendada oskaks? Tühi mull või kleepiv silt?
iseenesele ja teistele ohtlik14. juuli 2017, 10:46
Vaimuhaigetel ja alkohoolikutel on juba kõik õigused, aga kus on minu õigused ? Pereinimesed lastega kes nende turvalisuse tagab?
nonoh14. juuli 2017, 07:02
markrtites on annetuskastid kodutute loomade ja muude ettevõtmiste jaoks. Ja pikkamisi sendid kogunevad. Telekas tehajkse korjandusi haigete abistamiseks ja ravitingimuste parandamiseks...
Kellele on vaja tavalist hooldekodu? Väga paljudele Eesti vanadele ja haigetele inimestele. Ja need on enamuses inimesed, kelle elu on möödunud peost-suhu elades, ärgam unustagem, et terve täiskasvanu elu, 45 aastat on inimene töötanud ja ta ei suuda maksta oma hooldekodu-tasu. Ei suuda aidata lapsedki, kellel oma pere toita-katta. Ja meie tahame paremat hooldust. Hea, et sedagi saab, mida saab.
Meie riigis on palju rikkaid, peme kuninglikult ülal oma ekspresidentide horde, kunagisi ülemnõukogulasi, riigikogulasi ja nende peresid, tasume kuninglikult igale ametnikule ja nõunikule...
Ehk peaks marketites ja teistes rahvarohketes asutustes, riigikoguhoones üles seadma korjanduskastid Eesti hooldekodude toetuseks, eriti selleks otstarbeks, et tõsta hooldajate palkasid nende raskes masendavas töös.
panin plussi14. juuli 2017, 12:30
üldjutt on hea, aga no kerjama küll ei peaks jälle rahva käest, igasugu napakad eas-id tuleks kinni panna ja selle rahaga väärikalt oma vanureid hooldada
to Valga13. juuli 2017, 23:59
Ära pane siis oma ema hooldekodusse. Ise ei viitsi ema eest hoolt kanda ja siis vigised, kui teised sinu arust seda hästi ei tee. Häbene parem ja hoia mokk maas. Vii ema koju ja hoolitse ise tema eest
Mati14. juuli 2017, 08:41
Ehk paljud viiksidki kui makstaks ka neile samasugust raha kui saavad hooldekodud.Sandikopikad ikka.Ei tea millest nii suur vahe.
Väga õige lähenemine14. juuli 2017, 10:30
ma parandaks ka ise oma hambad ,autod , koristaks toad, peseks nõud kui mulle makstaks samasugust raha kui makstakse hambaarstidele,autotehnikutele, koristajatele, nõudepesijatele jne, jne :)
Väga õige lähenemine14. juuli 2017, 12:00
ma läheksin isegi nüüd kohe puhkuse ajast ja korrastaksin oma elumaja ümbrust ning peseksin aknad aga mitte keegi ei maksa saadanauss!!! Ei tea miks ???
mehhiko13. juuli 2017, 22:48
Mark Soosaare filmifestivalil sai esikoha film Mehhiko vaimuhaiglast. Miks? Sest tervemad inimesed ja isegi Proua õiguskantsler koos oma juura-tibide karjaga peab teadma, kuidas loodus räsib neid ja muid kehalisi haigusi põdevaid inimesi, kuidas nad käituvad ja natukene ka mõtelda, kui elamisväärne üldse saab olla selliste kannataja elu. Paistab, et nad käivad vanadekodudes ja hullumajades ainult elamusi saamas, või arvavad tõemeeles, et juristide poolt kehtestatud seadused aitavad neid inimesi, nende omakseid ja haiglatöötajaid? Palun elementaarset lugupidamist eelmainitud isikute suhtes. Ratastoolis istuja ei tohi olla kinnitatud turvarihmaga, krambitav voodihaige ei tohi olla võredega voodis ( puuris ) , kuradeid voodi all nägev dementne vanake ei tohi võtta unerohtu, öö läbi märatseja ei tohi saada rahusteid . Eelmine õiguskantsler ( Teder?) ei lubanud opereeritavat opilauale fikseerida, üleeelmine (Jõks?) võitles sügelistega sel viisil, et kuulutas külastamiskeelu inimsusevastaseks : las kannavad neid ülinakkavaid sügelisi sisse, see on inimõigus.
Valga13. juuli 2017, 22:34
Hooldekodus kasseeritakse 670 euri kuu ainult voodikoha eest, muud pinda selle eest ei kuulu. Toitu lükatakse ette plekk- kausis....vabandust isegi loomadele ei virutata sel moel. Kohutav kogemus külastajana. Väga ebainimlik. Vangid ma usun saavad ka paremat suhtumist ja köike päris tasuta.
to valga14. juuli 2017, 12:32
vangid saavad väga kena suhtumist, nad kaebavad muidu kohe euroopa kohtusse ja võidavad.
Ainult üks küsimus14. juuli 2017, 14:35
miks sa veel vangis ei ole?
13. juuli 2017, 22:31
Jah, nii see on,hooldajad on alarahastatud,aga hooldekodude juhatajad ülerahastatud.
A 13. juuli 2017, 22:09
Miks ei ole riiklikke odavaid lihtsaid hooldekodusid ,kus vanur oma pensionist välja tuleks? -Ei ole vaja mingeid teraapiaid , läikivat roostevabat ja plastmassi , vaid justnimelt mõnda vana maja ja oma nagisevat koikut ja ühte hoolivat hooldajat - väga hästi ja odavalt saab ju hooldada küll -selle näiteks on tuhanded laste poolt hooldatavad vanemad ,kes pakuvad praktiliselt ööpäevaringset hooldust -mis te arvate ,mitme euro eest kuus ?
Mädanik13. juuli 2017, 22:15
Nii nagu rahvas ei taha noortele riikliku korteri turgu siis pole meile ka mingeid riiklike vanadekodusid riigi kulul vaja.Vanad ja haiged surgu enda omandi otsas ,see on ühiskondlik valik.
13. juuli 2017, 22:28
See ei ole mitte ühiskondlik valik, vai on poliitikasse sisse programmeeritud. Lapsed on ära hirmutatud hooldekodude tasudest ja vanurid on ära hirmutatud et peavad jääma lastele jalgu. Seega nad mädanevadki meeleldi oma kodus, teades et nad vähemalt ei pea oma lapsi hooldekodude kõrgete kuutasude summadega tasumisega võlgadesse mässima.
Mädanik14. juuli 2017, 02:49
Sina võõra nime varas ära suru teistele peale oma eelistusi kui sina harrastad meestega seksida.
noh14. juuli 2017, 12:35
tegelikult kui vanuril on vara, siis selle eest võiks ju võimaldada talle heas hooldekodus elamist, aga sugulased tahavad selle ikka päranduseks ju saada, mitte vanuri peale tema enda raha kulutada. see on see ahnus, tihti kui vanur juba dementne, siis sugulased teevad id-kaartiga tehingud ära ja võtavad kõik vara ära. inimestel ikka puudub igasugune häbitunne, isegi surma ei oodata ära, raisakullid kohe jaol.
to noh15. juuli 2017, 13:30
1. Mitu aastat saab vanur hooldekodus elada, kui tal õnnestubki oma kusagil Ida-Virumaal lõhkikülmunud lobudikmajas oma korter maha müüa?
http://kasulik.delfi.ee/news/uudised/ida-virumaa-kortermaju-on-tabanud-kriis-volglaste-tottu-kutteta...
2. Kui suur usaldus võib vanuritel tekkida hooldeasutuste töötajate suhtes, kui ta kuuleb juba aegsasti selliseid uudiseid?
http://www.ohtuleht.ee/808213/hooldekodu-juht-omastas-raske-puudega-hoolealustelt-ligi-67-000-eurot
3. Millist usaldust võivad tekitada kodus käivad hooldajad, kes kasutavad ära vanainimese dementsust?
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/hooldaja-lasi-testamendi-enda-nimele-teha?id=63817238
Need on asjaolud, mis panevad vähegi mõtleva inimese ajud tööle ja et kaitsta oma vara igasuguste "heatahtlike" pättide eest, teevad nad juba aegsasti oma testamendi kasvõi naabri kassile.
Alarahastus13. juuli 2017, 21:43
Pakun,et tasuks sorida pisut hooldekodude omanike rahakotis;)
13. juuli 2017, 21:48
Paku veel. Vähe palkusid
Alarahastus13. juuli 2017, 21:43
Pakun,et tasuks sorida pisut hooldekodude omanike rahakotis;)
Alarahastus13. juuli 2017, 21:43
Pakun,et tasuks sorida pisut hooldekodude omanike rahakotis;)
Alarahastus13. juuli 2017, 21:43
Pakun,et tasuks sorida pisut hooldekodude omanike rahakotis;)
Alarahastus13. juuli 2017, 21:43
Pakun,et tasuks sorida pisut hooldekodude omanike rahakotis;)
Lae alla meie tasuta mobiilirakendus13. juuli 2017, 21:41
Mis rakmed või muud ollused peab alla laadima, et lauaarvutis teie TV3 VIDEO |t näeks?
Oluline teema13. juuli 2017, 21:34
Väärikas vananemine Eestis on hetkel vääritu, Viimane aeg on selle teemaga tegeleda. Hooldustöötajate hulka on vaja suurendada ja nendele tuleb maksta ka väärikat palka.
ei saa,ei saa,13. juuli 2017, 21:38
prioriteet on migrandid.
13. juuli 2017, 21:43
Ega selliste aborigeenidega kes käsi pikka mättal istuvad ja ootavad, et keegi kuldmune pihku poetab ka kaugele ei jõua
Y13. juuli 2017, 21:31
Mitte kellelegi mitte kuskil, sh hooldekodus, ei saa anda rahusteid, kui arst ei ole neid rahusteid välja kirjutanud konkreetsele inimesele konkreetsel näidustusel.
Saab küll,13. juuli 2017, 22:09
Jõhvi hooldekodus sai küll. Väga ebameeldivad mälestused sellest majast.
A13. juuli 2017, 23:05
Annavad ,mida tahavad -neil pidi seal oma arst olema
.13. juuli 2017, 21:25
Päevast päeva lebada vi voodil istuda, saada vaid pestud ja süüa...ei muud teenust, suhtlemist ega puudutust...Ei ole tõesti inimväärne
Aga summa selle eest on košmaarne
See õiguskantslerit ja tema 30 -t nõuandjat ei huvita 13. juuli 2017, 21:24
Mis juua ,mis pissile ,mis külje vahetamist -ÖÖSEL ! - Öö on magamiseks ja hooldaja tahab ka magada ! - Mähkmed alla , unerohi ja purgeen sisse, lama ja oota lõppu ! - ei mingit käekõrval jalutamist (reaalselt ei mingit ,paberil küll ,sest raha ei haise ) ,ega teraapiat, ei mingit toidu valimist , hea kui me sind päeval ratastooli lohistame ja röötsakile puhketuppa jätame
eestlane13. juuli 2017, 20:56
Elu Eesti Vabariigis ei ole elamiväärne
Mädanik13. juuli 2017, 21:23
Kui ikka tööd teha ei viitsi siis pole ka teised süüdi kui elu pole elamisväärne.Mis sul viga on!
Sa oled tõesti mädanik13. juuli 2017, 21:44
tere õhtust-tööd teha ei viitsi...13. juuli 2017, 21:46
mis töö meil selline on,mille tegemisel probleemideta(palgaga) hakkama saad?
IT valdkond,kuid igaüks ei tule sellega toime.Järgmisena on inimväärne palk RK liikmetel ja ametnikel-seal lellepojad kõik kohad hõivanud...
Ja penskarid-kas ise oled proovinud 300-400 ga ära elada`?
Ei ole ja tuled rääkima.
Kui laiskusest rääkida,siis mine küsi mistahes välisriigist seal töötava eestlase kohta,mida arvad,millise vastuse saad?
13. juuli 2017, 21:53
kes sulle palka peab maksma millega sina probleemideta toime tuled?
ca13. juuli 2017, 21:26
5% jaoks on ikka väga elamisväärne ja ülejäänud 10% piitsutab 85% orjatööle.Üks suur mõis ühesõnaga.
Tyuiop13. juuli 2017, 21:39
Aga hakka siis orjapidajaks. Muud kui vibutad piitsa ja raha tuleb
A13. juuli 2017, 22:11
Ja kas Tujopp on nõus orjaks hakkama ?
Tyuiop13. juuli 2017, 22:19
Mina ei tea mine küsi Tujoppi käest, õnnetu.
küsime siis13. juuli 2017, 22:32
Tyuiopi käest, oled siis nõus või ?
Tyuiop13. juuli 2017, 22:43
A13. juuli 2017, 23:14
Kuule ,jobu , kui soovitad kellelgi orjapidajaks hakata ,siis on ju ka orja vaja ja just sina sobid selleks imehästi - et siis piitsa sulle nagu soovitasid
Saaremaa viiking13. juuli 2017, 23:30
Tyuiop taolisi orje tassisime me laevatäite viisi Orjaku sadama orjaturule
Tyuiop13. juuli 2017, 23:59
Sa mine jobuta perearsti , tühikargaja :)
Eesti ei ole Vabariik13. juuli 2017, 21:42
Juba allates 1. 05. 2004!
ära hüppa14. juuli 2017, 12:38
on soomes samasuguseid asju, vanainimesed virelevad sealgi. toit on allpool arvestust, samas piqidele on toit nagu pidulaud.