Tele
12. juuli 2017, 20:01

TV3 VIDEO | Mida arvavad spetsialistid ministrite konarlikest sõnavõttudest Brüsselis? (53)

Eesti on Euroopa Liidu nõukogu eesistuja, mistõttu saavad ka meie ministrid Brüsselis tavapärasest hulga rohkem sõna ja tähelepanu. Nii mõnigi minister, kes eile esmakordselt oma valdkonna komisjoni juhtis, rääkis inglise keelt üsna konarlikult. TV3e "Seitsmesed" uurisid nii inglise keele kui ka välispoliitika spetsialistidelt, mida saaks paremini teha.

Toomas Kruusimägi, Tallinna Inglise Kolledži direktor kommenteerib, et rahandusminister Tõniste esinemine mõjus tõepoolest päheõpituna. Tema soovitab õppida selgeks mõned väljendid, millega oma kõne usutavaks teha. Ta tuletab ka meelde, et üks asi on reporteritele vastuseks mõeldud tekst pähe õppida, kuid tegelikult toimub suurem osa Euroopa Liidu eesistujamaa esindajate suhtlusest suletud uste taga ning eravestlustes. 

Poliitikaekspert Ahto Lobjakas on oma kommentaaris karm: mida oodatagi, kui n-ö kõrgliiga poliitikasse lubatakse kogenematu, "kolmanda liiga mängija". IRLi juhi Helir-Valdor Seedri väljaütlemist, et eesistumine ongi koht, kus peaks rohkem eesti keelt kõlama, peab Lobjakas tobeduseks.

Euroopa parlamendi saadik Kaja Kallas on leebem ja kaastundlikum: "Kui sa pead ikka minema kolmesaja inimese ette, võõrkeeles rääkima, esimest korda, siis... Ma mäletan oma esimest korda, ka endal võttis kõhust õõnsaks." Ta tuletab meelde, et õnnestumisi on eesistumisel olnud korduvalt rohkem kui paar konarlikku intervjuud.