Dirhami poodFoto: Rauno Volmar/ Ekspress Meedia
Inimesed
12. juuli 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Marek Sadam soovitab: mida teha Harju-, Viljandi- ja Läänemaal?

Viljandimaalt pärit laulja Marek Sadam ei suuda piirduda üksnes oma kodukoha vaatamisväärsustega, vaid lisab juurde veel paar oma lemmikkohta. Marek peab lugu just Eesti väiksematest ja vaiksematest paikadest. "Avastage külasid, kust te pärit olete ning külastage oma vanemaid ja vanavanemaid!" soovitab ta.

Keri saar

"Ma tutvustaksin ennekõike sellist kohta, mis mul endal väga südames on ning kus väga paljud eestlased ilmselt käinud ei ole," räägib Marek.

"Sinna ei ole väga lihtne pääseda. See on Keri saar!"

Keri saar on Eesti üks põhjapoolsemaid saari, asub Soome lahes ja kuulub Eestile. Prangli saarest on see vaid kuue kilomeetri kaugusel ning asub seega Harjumaal. "Sellel saarel püsivalt keegi ei elagi, inimesed käivad lihtsalt saart hoidmas ja toetamas. See saar on mul väga südames ja läheb kokku mu hingehelidega. Üks lagunenud tuletorn ja mitte ühtki pikka puud – erakordselt ilus!"

Viimane kord, kui Marek seal tuttavaga käis, sõitsid nad kohale umbes tunniga, kuid tagasisõit võttis aega umbes neli tundi, sest laine oli vastu. "See oli nii äge – lõi heas mõttes huvitava meeleolu!"

Lõhavere linnamägi Foto: Aldo Luud

Suure-Jaani

"Kui nüüd tulla Viljandimaale, siis loomulikult soovitan inimestel külastada Suure-Jaanit. Ei pea isegi toimuma mingit muusikafestivali. Ma viin kõik väliskülalised tavaliselt Lõhavere linnamäele ja teistesse ilusatesse kohtadesse, mis on Suure-Jaani ümber," jutustab Marek oma kodumaakonnas asuvast paigakesest.

"Suure-Jaani on ilus väike linn. Ma arvan, et inimesed teevadki selle vea, et sõidavad spaadesse ja suuremate vaatamisväärsuste juurde. Võiks hoopis sõita ringi Eesti väikestes linnades."

Marek on Suure-Jaanis ka väga palju laule kirjutanud.

Dirhami pood Foto: Rauno Volmar/ Ekspress Meedia

Kirbla küla ja Dirhami

"Lääne-Eesti on kohati võib-olla selline nukram piirkond, aga seal elavad lahedad inimesed ja seal on väga toredad külad. Mina armastan Kirbla küla, kus elab mu vanaisa."

Kuid ainult Kirbla külaga ei taha Marek piirduda, vaid nimetab veel ka Dirhami. "Ka seal olen ma kirjutanud laulu. Arvan, et väikseid Eesti väärtusi ei tohiks ära rikkuda suure meluga. Igas kohas ei pea olema meeletu festival. Mõni koht võiks olla puutumatu, et säiliks Eestile omane. Omaette olemist on huvitav vaadata."

Marek lisab, et tema jaoks on Dirhami suurim kultuurikeskus Dirhami pood.