Foto: Kuvatõmmis / TV3
Tele
11. juuli 2017, 19:10

TV3 VIDEO | Esmakordselt Baltimaades: USA paigutas õppusteks Leetu raketikaitsesüsteemi Patriot (26)

Täna Leedus alanud õhutõrjeõppusteks paigutati Balti riikidesse raketisüsteem Patriot.

Riigikogu liikme Ants Laaneotsa sõnul anti sellise käiguga selge sõnum Venemaale. "Süsteem Patriot on mõeldud eelkõige võitluseks sõjalennukitega pluss taktikaliste rakettidega," rääkis Laaneots TV3 "Suvistele seitsmestele".

Õppustest võtab osa ligikaudu 500 sõjaväelast. Tegu on Baltimaade jaoks väga tähtsa sõjatehnikaga, sest seni on õhutõrje olnud Balti riikide nõrgim lüli.

"Kaliningradi oblast on täis pikitud Vene vägesid. Viimase aasta on nad tegelenud sellega, et lõid seal nn. esimese armeekorpuse - seal on oma raketibaas olemas taktikaliste rakettidega," rääkis Laaneots. "Viimaste andmete järgi on sinna paigutatud ka Iskander-tüüpi taktikalised raketid. Nende laskekaugus on kuni 500 kilomeetrit." Laaneotsa sõnul on süsteem Patriot ilmselt mõeldudki selliste taktikaliste rakettide alla toomiseks.

Seni on Balti riikides olnud vaid lähima õhutõrje vahendid, millest Venemaa agressiivsust arvesse võttes ei piisa. Laaneotsa sõnul võiks taotleda, et selline raketisüsteem paigutataks ka Eestisse. 

Üllatuslikult ei ole Venemaa suurt kära Baltimaadesse toodud Patrioti üle teinud. Laaneotsa sõnul võib see olla seotud hiljutise G20 tippkohtumisega, kus kohtusid USA president Donald Trump ja Venemaa president Vladimir Putin. Selle taustal otsustas Kreml jätta pinged üles kruvimata. Varasemalt on Moskva korduvalt mõista andnud, et NATO õppused Ida-Euroopas ohustavad Venemaa suveräänsust.