Foto: PantherMedia / Scanpix
Sisuturundus
11. juuli 2017, 15:46

Kas teadsid Lego klotside kohta, et…?

Lego klotsid on olnud ühed populaarsemad mänguasjad juba aastakümneid. Kuigi tegemist on mänguasjadega, sobivad need ideaalselt ka täiskasvanutele. Paljud täiskasvanud on leidnud Lego näol endale köitva hobi, mille abil luua tõelisi imesid ja kunstiteoseid.

Järgnevalt räägimegi veidi Lego klotsidest ning toome välja mõned eriti põnevad faktid. Armas lapsevanem, ole teadlik, millega Sinu lapsuke mängib…

Kust on Lego oma nime saanud? Lego loojaks on Taanist pärit puusepp Ole Kirk Kristiansen, kes lõi esimesed Legod oma poja jaoks. Esialgu olid Legod valmistatud puust. Lego nimi pärineb aga taanikeelsest sõnapaarist “leg godt”, mis tähendab “mängi kenasti”.

Huvitav on ka fakt, et alates 1958. aastast valmistatud Lego klotse on võimalik asetada kaasaegsete legode külge. See tähendab, et juba 60 aastat on Legode välimus püsinud muutumatuna.

Lapsed armastavad Lego klotse väga, kuid ka Lego tegelased ei ole vähem tähtsad. Kui me koguks need kõik kokku, saaksime suurima “rahvuse”, kuhu kuulub rohkem kui 4 miljonit tegelast. Lego tegelasi hakati tootma aastal 1975 ning esimeste käsi, jalgu ja pead ei olnud võimalik eemaldada ega sel viisil endale sobivaid karaktereid luua. Taoline võimalus ilmnes alles tunduvalt hiljem.

Kui leiad kusagilt mõne Lego sõduri, siis tea, et see ei ole originaalne Lego või on pärit väga ammustest aegadest. Kuna Lego nimetus tähendab “mängi kenasti”, siis lõpetasid tootjad alates aastast 1999 igasuguste mängusõdurite ja -relvade tootmise. See tõendab veel kord, et Lego klotsid on rahulik ja lõbus ajaviide, mis arendab last ainult positiivsel moel.

Seetõttu kannatas ka Lego üks kõige populaarsem sari Star Wars - tähendab ju see peaasjalikult sõdalasi ja relvi. Selle tulemusena toodab Lego Star Warsi tegelasi ilma relvadeta. Kui leiategi mõne relvaga tegelase, siis ei ole see kindlasti originaal. Muide, Lego kõige kallimaks tegelaseks on Boba Fett, Star Warsi tegelane, kes müüdi suisa 20 000 dollariga. Jah, suisa 20 000 ühe konkreetse tegelase mudeli eest, mida loodi tervesse maailma vaid kaks eksemplari.

Lego tegelaste peadel on väike õõnsus. Miks? Tuleb välja, et see ei ole pelgalt selleks, et plastikut kokku hoida. Tegelikkuses on väike auguke selleks, et kui laps peaks tükikese kogemata alla neelama, siis sellest käib õhk läbi ja laps ei lämbu. Loomulikult ei ole väikeste mõõtmetega Legod soovitatavad väga väikestele lastele, kes veel tükikesi suhu pistavad ning nendega õigel moel mängida ei mõista.

Ka Legode kollane värvus ei ole juhuslik. See oli mõeldud selleks, et vältida rassismi ja vaenu. Lego tegelased on teist värvi ainult väga mõjuval põhjusel: näiteks on Hulk roheline, kuna originaalis see nii on.

Lego kohta oleks pajatada veel mõndagi, kuid üks on selge. Lapsed armastavad Lego klotse lõputult ning need on vanemate rõõmuks positiivse mõjuga nii lapse arengule kui mõtlemisele.