Tehvandi spordikeskusFoto: Santeri Viinamäki/ Wikipedia
Inimesed
11. juuli 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Marju Länik soovitab: mida teha Otepääl?

„Otepää on linn 1936.aastast, aga tegelikult märgiti teda Novgorodi kroonikates juba 1116.aastal, mil siia oli rajatud karupea kujuline linnus. 1944.aasta augustipäevadel hävitati suurem osa tollasest Otepää linnast. Otepää ümbruse suurim vaatamisväärsus on ilmselt tema kupliline ja väärtuslik maastik, imepärane loodus, mäed ja järved,“ räägib oma lapsepõlvelinnast laulja Marju Länik.

Otepää Maarja luteri kirik

Armastatud laulja soovitab Maarja luteri kirikut vaatama minna just selle ajaloolise tausta tõttu. „Kirik on ajalooliselt seotud meie riigilipuga. 4.juunil 1884. aastal pühitseti Otepää kiriku pastoraadihoones sisse Eesti Üliõpilaste Seltsi sinimustvalge lipp, millest hiljem saigi Eesti rahvuslipp ning 1991. aastal meie riigilipp,“ ütleb Marju, kelle sõnul tähistatakse Otepääl sinimustvalge lipu juubeleid pidulikkusega.

Tehvandi spordikeskus Foto: Santeri Viinamäki/ Wikipedia

Tehvandi spordikeskus

„Otepää on tuntud kui talvepealinn ning talispordi- ja turismikeskus,“ sõnab Marju. „Otepääl asub näiteks maailmatasemel 90meetrine A-klassi Tehvandi suusahüppemägi, millist teist Eestis ei ole, kõrval maailmatasemel rollerirajad, talvel suusarajad. Samuti on Tehvandil suur treeningkeskus ja muidugi Tehvandi staadion: arvan, et neid inimesi on väga palju, kes on käinud staadionil kaasa elamas maailmakuulsate sportlaste startidele ja finišitele, kuna seal on toimunud suusatamise ja laskesuusatamise meistrivõistlusi, nii MM-e, EM-e kui maailma karikaetappe ja muudki,“ räägib Marju. „Tehvandi torni saab ronida ka selleks, et nautida imelist panoraamvaadet, mis ulatub väga kaugele. Tehvandist mitte kaugel asub ka Väike Munamägi, kus talvel asub mäesuusa- ja lumelauakeskus. Tuntud mägesid on Otepääl veel: Apteekrimägi, Linnamägi, 14 km kaugusele jääb Kuutse mägi ehk Kuutsemäe, populaarne vaba aja veetmise koht. Kääriku spordibaas asub 8 km kaugusel.

Pühajärv Foto: Aldo Luud

Pühajärv

„Kuigi Otepää ümbruses on väga palju ilusaid ja väiksemaid järvi teisigi, siis kõige tuntum on kindlasti Pühajärv, millel on viis saart.“ Järve lõunapoolsest otsast saab Marju sõnul alguse ka Väike-Emajõgi. „Pühajärvel on kaks suuremat ilusat liivast randa, järve ääres asub ka Pühajärve spaa ja puhkekeskus, mille läheduses asub ka ajalooline 300-400 aasta vanune Pühajärve sõjatamm. „Pühajärvel saab loomulikult ujuda, paadiga sõita, kala püüda. Suviti toimub Pühajärve pargis rahvarohkeid muusikaüritusi, näiteks RetroBest ja 90ndatel olid seal Pühajärve beach party`d,“ meenutab ta. „Ümber Pühajärve on kümne kilomeetri pikkune kergliiklustee, mida mööda võib Pühajärvele ringi peale teha, et nautida ilusat järve ja loodust.