Aapo IlvesFoto: Aldo Luud
Inimesed
10. juuli 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Aapo Ilves soovitab: mida teha Räpinas? (6)

"Räpinas ma sündinud olengi ega koliks mitte kunagi kuskile mujale, isegi kui seal kuldmune pakutaks," on helilooja, luuletaja ja muusik Aapo Ilves varem Õhtulehele rääkinud, et tema süda kuulub Räpinale. Seekord kutsub ta teisigi armastatud kodulinna toredatesse kohtadesse.

Räpina mõisapark ja loomemaja

"Räpina mõisapark peaks olema Eesti liigirikkaim park, Räpina aianduskool hoiab sellel silma peal ja korda majas. Seal on tore," teatab Aapo.

Pargis on imeilus mõis, milles asuvad muusikakool ja muuseum. "Aianduskool paneb igal kevadel parki taimede, puude ja põõsaste juurde nende nimedega sildid ja hilissügisel korjab need ära. Ma arvan, et isegi neil, kellel pole enda arust dendroloogilist huvi, tekib see seal kindlasti."

Räpina park Foto: Aldo Luud

Tuntud luuletaja sõnul pakub park ka kaunist vaadet Räpina paisjärvele. "Seal on paviljon, mida kutsutakse musitempliks. Kui mõni armas inimene on kaasas, võib seal suudelda," naljatleb Aapo.

Pargi lähedal on loomemaja, mida võiks tema meelest kas või sellepärast vaatama minna, et näha, kui hästi võib väikeses linnas selline hoone toimida. "Seal saab osa võtta igasugustest kursustest, samuti korraldatakse seal näitusi ja seminare. Majas on ka savikoda, pruulikoda ja kunstiateljee. Soovi korral võib ekskursiooni võtta ja seal ringi vaadata."

Räpina sadam Foto: Aldo Luud

Räpina sadam

"Räpina sadam on huvitav selle poolest, et see toimib praktiliselt null-energiakulul," ütleb Aapo, et sealt avaneb suurepärane vaade järvele.

"Loomulikult tasub kindlasti ujumagi minna. Ka kohvik on olemas ja kui ei olda just rooli taga, tasub osta Räpina loomemajas pruulitud õlut," naerab Aapo.

Räpina paberivabrik Foto: Aldo Luud

Räpina paberivabrik

"See on Eesti vanim järjepidevalt toimiv tööstusettevõte."

Aapo sõnul on võimalik kokku leppida ka ekskursiooni asjus, et hoonega lähemalt tutvust teha. "Räpina paberivabrikus saab vaadata kõrvuti vana ja hästi moodsat tehnoloogiat. Kindlasti on tore teada saada, kuidas vanast paberist uut tehakse," ütleb ta.

Aapo sõnul on maja väga ajalooline: "Selles vanas hoones toodetakse ikka veel ja algupärased masinad on käigus – küll üha vähem, aga siiski."