TAASTUB: Vello Vaher koos värskelt pihku saadud Guinnessi maailmarekordi tunnistusega. Annaalidesse sattus ta sellega, et rippus 6. mail Tallinna lauluväljakul Eesti toidumessil hammastega, jalad kaela taga, 252 sekundit ehk 4 minutit ja 12 sekundit. Foto: Eesti messid
Inimesed
8. juuli 2017, 04:00

Seljavigastusest toibuv Vello Vaher teeb trenni, niisama püsti seista on valus (13)

"Praegu on olukord selline, et jaksan järjest teha 40 kätekõverdust, varbad ulatuvad ükshaaval kõrvani, aga jalad kaela taha veel ei lähe," räägib kuu aja tagusest seljavigastusest taastuv tsirkuseartist ja treener Vello Vaher.

"Ma saan autoga sõita ja väikese koormusega trenni teha. Mis aga tekitab valu, on lihtsalt püstiseismine."

Kuu aja eest, 10. juunil kukkus Vello Vaher esinedes nii õnnetult, et murdis selgroolüli. Meedikud soovitasid kondiväänajal taastumiseks kaks kuud voodis lebada. Nagu karta võis, osutus see trikk Vaherile liiga keeruliseks. Eelmisel nädalavahetusel silmati teda laulupeol ja äsja võttis ta vastu tunnistuse selle kohta, et ta kanti kõige kauem hammaste abil rippunud inimesena Guinnessi rekordiraamatusse.

"Ma usun rohkem ravivõimlemisse ja oma tugevatesse lihastesse," teatab Vaher vastuseks küsimusele, kui mitu päeva õnnestus patsiendil voodirežiimil püsida.

"Üks hea arst ütles ka, et liikumine on igal juhul parem kui liikumatult lebamine."

Vaher tunnistab, et esimesed kümme päeva tuli iga nelja tunni tagant võtta peotäis valuvaigisteid ja sellest hoolimata sai esiotsa liigelda peamiselt neljakäpukil, püstloodne asend oli kangesti valus. Nüüdki on millegi põrandalt ülesvõtmine Vaherile küllaltki vaevaline.

"Praegu määrin õhtuti end punase lille õliga, see on Rene Bürklandi soovitatud Hiina meditsiinis kasutusel olev looduslik õli. Muidu ma loodan end ikka harjutustega üles putitada," seletab Vaher.

"Paugust järgmisel päeval suutsin teha ühe korrektse kätekõverduse, teisel päeval tegin neli ja nii ta tuleb. Ega ma endale armu anna. Esimestel päevadel vehkisin kodus selili olles hantlitega."

Nüüdseks on Vaher käinud juba neljal korral Arigato spordiklubis treenimas, aga enda hinnangul väikese koormusega. "Ütleme – kahe kolmandiku raskusega võrreldes tavapärasega. Ega ma tohi valupiirini trenni teha ja kui ma päeval ikka natuke liiga palju kõnnin, siis õhtul ajab oigama."

Spetsialistid on pakkunud Vaherile vigastusest ülesaamiseks üsna erinevaid ajavahemikke. "Mõni ütleb, et tavainimesel läheks taastumiseks kaheksa nädalat, mõni, et kolm kuud või koguni aasta. Aga ma julgen loota, et ma ei ole tavaline inimene," muigab Vaher.

Kodumaiseid esinemisi pole Vaher pidanud vigastuse tõttu ära jätma – ülejäänud tsirkusepere liikmed aitavad hädast välja –, küll aga jäi seekord üles astumata Itaalia telesõus "T? s? que vales".

"Juba eelmise aasta augustis, kui ma esinesin saates "America’s Got Talent", kutsuti mind sinna sõusse ja nüüd, paar päeva pärast seda pauku, tuli postkasti kutse sõita juuli alguseks Itaaliasse. Tahaks loota, et järgmisel aastal olen taas vormis ja saan seal ikka esineda," ütleb Vaher.

"Ei ole see esimene kord ennast vigastada ja ma kardan, et ka mitte viimane," lausub akrobaat lõpetuseks.

"Ning kui ei ole viimane kord, siis see tähendab, et ma jõuan vahepeal veel tegusid teha."