Rasmus Merivoo Foto: Stanislav Moškov
Inimesed
7. juuli 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Rasmus Merivoo soovitab: mida teha Kuusalu vallas? (2)

Režissöör Rasmus Merivoo juured on kinni Kuusalu liivases pinnases ja seega on tal juba poisikesest peale teada aleviku kõige salajasemad sopid. Vahepeal nuusutas ta küll pealinna õhku, kuid kolis 2009. aastal tagasi Kuusallu. Juba pereinimesena. "Parim koht perega elamiseks," ütleb Rasmus.

Andineeme rand

"Kui saabute Tallinnast pooletunnise autosõidu kaugusele jäävasse Kuusalu valda perega, on põhiline ülesanne leida üles kohad, kus lapsed end hästi tunneksid. Kõige parem rand lapsi silmas pidades on Andineeme rand. Seal läheb vesi väga aeglaselt sügavaks ja liiv on mõnusalt peeneteraline. Tõusu ja mõõna vaheldumisel tekivad lombid ja luited ning madal vesi läheb päikese käes kiirelt soojaks. Vetsudega on seal rannas küll kehvasti, aga lapsed pissivad nagunii vette ja kaka võite kilekotis prügitünni tõsta, neid on rannas lausa kaks," jagab noor isa oma kogemusi.

Capri pitsakohvik

"Sööma soovitan Kuusalus minna Capri pitsakohvikusse. Valik on hea ja pitsad maitsvad, saab ka laste- ja taimetoitlaste pitsat. Hea mõte on kohvikusse ette helistada, siis ei pea kohapeal toidu valmimist ootama," ütleb Rasmus.

"Pitsakohviku läheduses veetorni juures on ka vahva mänguväljak, mis on oma maasse kaevatud autokummide ja liivajõgedega mõnus retrovaheldus linnamänguväljakutele."

Kolga mõis Foto: Arno Saar

Kolga

Kui rannas käidud ja kõht täis, soovitab Rasmus sõita Kolgale, kus kõrgub valla kõige suursugusem mõis. "Mõnikord lastakse sinna ka sisse tondilugusid kuulama."

Edasi juhataks Rasmus külalise Muuksi külla Kahala järve äärde. "Hundikangrud on Eesti suurim kivikalmekogum, mis koosneb 85st enam kui 2000 aasta vanusest kivikirstkalmest."

Tülivere tamm Foto: Karin Kaljuläte/ Ekspress Meedia

Tülivere tamm

Viidates hiljutisele Haabersti hõbepaju juhtumile, rõhutab Rasmus, et ka Kuusalu vallas on palju puid, mida kallistada. "Üks põnevamaid neist on Tülivere tamm, mille õõnsusesse saab lausa mitmekesi minna. Sellest edasi sõites võib näha huvitavat vaatepilti, kus suure kivi otsas kasvab pihlakas. Kuusalu alevis on võimsad vanad Rootsi kuninga männid ning tehase ja alajaama vahelisel alal võib leida suure seitsmeharulise männi, mis vajab samuti kallistusi."

Turje kelder

Viimasena mainib Rasmus Kuusalu valla üht uhkemat paika, Turje keldrit. "See on looduslik koobas, mille ees niriseb neljameetrine juga. Sinna ei saa küll enam autoga ligi, aga julgemad matkasellid leiavad GPSi abil ühel või teisel moel sinna tee."