ISADUS INSPIREERIB: Marten Kuninga sõnul on beebi sünd ­aidanud kaasa aja targemale planeerimisele. Kuidas see õnnestub, saab teada sel aastal ilmuvat Miljardite albumit kuulates. Foto: Meisi Volt
Inimesed
7. juuli 2017, 04:00

Marten Kuningas: tehke lapsi! (38)

"Passimist ei ole, tuleb lühikese ajaga töö ära teha. See on ka vastus inspiratsiooni saamisele: tehke lapsi," muigab ligi kolm nädalat isarollis olnud muusik Marten Kuningas, kelle sõnul teeb laps reeglid, mille järgi tuleb kohanduda.

"Päev enne, kui poeg sündis, oli mul esinemine ühes pulmas. Sõitsin öösel Leigolt tagasi Käsmu koju. Terve tee olin Miljardite demosid kuulanud ja mõelnud tegemata partiisid. Kell kaks öösel jõudsin koju ja oli tunne, et vaatamata sellele, et mõistlik oleks magada, läksin kohe arvuti ette ja salvestasin neljale või viiele meloodiad ja ideed ära. Tegin käbe ära, sest mine tea, millal jälle saab. Ja oligi, et järgmise päeva hommikul oli sünnitusmajja sõit, poiss sündis pärastlõunal."

18. juuni oli see päev, kui ansambli Miljardid ninamehe Marten Kuninga ja tema elukaaslase, kohviku Renard Coffee Shop ühe omaniku Keit Lillemäe perre sündis poeg Teodor. Mis tähendab, et Martenil tuleb nüüd aega jaotada poja ja muusika vahel. Praegu on isa Marten väikese Teodori kõrvalt saanud magada veidi rohkem kui ema Keit. "Öiseid tõusmisi ja mähkmete vahetusi on palju," räägib Marten, et praegu nutab laps palju.

"Kui ta üleval on, siis ta ainult nutab. Tal on kolm asja, mis ta teeb: kas imeb rinda, magab või nutab. Ainuke koht, kus ta rahulik on, on vannis. See on talle nagu meenutus mugavast ajast," tõdeb mees, et pisike alles kohaneb maailmaga.

Marten oli poja sünni juures. "See õnneks läks väga kiirelt ja libedalt. Olime alla tunni sünnitamise toas. Kohe, kui ta välja tuli, ulatas ämmaemand lilla pambukese minu kätte. Sain nabanööri läbi lõigata," kirjeldab Marten esimesi hetki beebi seltsis, mis teda kohe lapsele laulma ajendas.

"Laulsin madalat kontrabassi meloodiat. Siuke groove tuli sisse, et tere tulemast!"

Kuu enne poja sündi ostis Marten trummikomplekti ning Teodor on juba selle rütmi ohtralt kuulata saanud.

Järeltulija suhtes Marten palju illusioone ei loo ning teda muusiku ameti suunas lükkama ei hakka. Kui lapsele palju lootusi panna, siis tuleb arvestada ainult pettumusega. Ei tasu teise inimese elu planeerida, aga tuleb luua piire ja suunamisi. "See, mis meeldib, tuleb loomulikult inimese seest."

Praegu kasvab Teodor ema-isa sõprade Liisi Eesmaa ja ­Madis Ligema järeltulija seltsis. "Me olime kõik neljakesi Kreetal ja Itaalias reisil. Liisi sai seal teada, et ta ootab last ja meie saime tagasi tulles teada. Poistel on ainult ligi poolteist kuud vahet ja see protsess on kuidagi käsikäes meil käinud. Hea ühtne ja tore tugigrupp on olnud," räägib Marten, et juba Kreeta reis sai vahva alguse, kui nad lennujaamas koos Madisega 15 minutit auto tagaistmel olnud lasteistet koos eemaldama hakkasid.

"See oli nagu prohvetlik."

Kui rääkida sellest, kas Marten soovib omale suurt peret, tunnistab mees, et nii kaugele ta veel ei mõtle, Tošast (poja Teodori hüüdnimi – toim) hetkel piisab. "Aga mida ma tahaks teha, on nii Miljardite kui ka perega hästi palju reisida," tõdeb muusik, et palju on veel nägemata.

Tulevik trummide taga

Mõni aeg tagasi lülitus Marten Kuningas sooloprojektilt ansamblile üle ning tekkis alternatiivset indie-muusikat viljelev ansambel Miljardid. Miks selline käik?

"Tegime sama koosseisuga minu teist plaati "Praktiline mees" ja sellele järgnes üheksakuune periood Berliinis, kuhu läksin koos bändiliikme Raul Ojamaaga. See oli õppimise eesmärgil, aga mingis mõttes ka, et saada mujal elamise kogemus ja tunne," räägib Kuningas, et sealt tagasi tulles sai selgeks, et tema loomingulised kraanid on kinni.

"Samas oli bändiga väga hea koostöö ja tahtsin edasi tegutseda, aga see ei saanud olla Marten Kuningas kui sooloartist, sest sel hetkel mul ei olnud midagi pakkuda. Samas oli tunne, et koos tehes on tugev potentsiaal. Ja see oli minu jaoks proovilepanek, et grupis koostööd teha," tõdeb muusik.

"Eks see on keeruline olnud, olen pidanud õppima kompromissi kunsti ja tasakaalu, millal teisi enda ideedes veenda ja millal neist lahti lasta, leida ühisjoon."

Lisaks kirjutab ta muusikat koos Raul Ojamaaga, mitte enam üksi.

Bändiga on eesmärk sel aastal plaat välja anda. Album saab olema segu elektroonikast, tantsulisest muusikast, lüürilisusest ja rokkimisest. "Praegu on vara kokkuvõtteid teha, sest oleme alles neli päeva stuudios olnud, aga suvi on planeeritud albumi peale."

Muusikuna unistab Marten osata mängida trummi nagu legendaarne Nigeeria muusik, laulukirjutaja ja afrobeat’i žanri looja Tony Allen, keda on nimetatud parimaks trummariks, kes on kunagi elanud. "Nagu mainisin, ostsin hiljuti trummikomplekti ning see on mu salaunistus olnud kogu aeg," ütleb Marten, et teda köidab trummide juures rütm.

"Ei pea väga harmooniate peale mõtlema, vaid saab rütmi tekitada ning ühtlasi kaasab see täielikult keha ja meeled," innustub Marten, kuidas see koordinatsiooni arendab.

"See on bändi selgroog," tutvustab muusik oma ideed ja unistust õppida hästi trumme mängima.