SAJAD KARTULIKORVID: Püstitamaks NUKU lavale Kärstna küla Mulgimaal, kogus teater üle Eesti rohkem kui 200 kartulikorvi. Kaks viimast toodi Harjumaalt kohale kontrolletenduspäeva hommikul. Pildil Anti Kobin, Taavi Tõnisson ja Mihkel Vendel. Foto: Stanislav Moškov
Inimesed
7. juuli 2017, 04:00

NUKU teater pani lavale üle 200 kartulikorvi

Vitskorvid. Traatkorvid. Laastukorvid. Terved ja katkised. Neid on üle 200, mis Eesti eri paigust kokku kogutud ja NUKU suvelavastuse "Mees, kes ei teinud midagi" lavakujundusse paigutatud.

"Korve sai üle Eesti kokku veetud, mina tõin aktsiooni "Korvid teatrilavale!" käigus Tallinna vast üksnes neljandiku vajaminevaist," muheleb Riho Tammert, teatri bussijuht.

Tema käis koos oma koerakese Ritchie’ga korvijahil Rapla- ja Virumaal.

"Kui aktsioon välja kuulutati, siis mulle meenus hea teatrisõber Helen Valtu-Nurme külast, kes on kogukonna hing ning juhtumisi on selle kandi inimesed tublid kartulikasvatajad," jutustab Riho.

"Helistasin talle, rääkisin mure ära, ta vastas, et pole probleemi. Ta pani korviaktsiooni üles Valtu-Nurme küla Facebooki lehele ja mõne päeva möödudes oli ligi 25 korvi kuuri all kohal!"

Riho tuiskas bussiga kohale ja oli imestusest oimetu. Kuurialune oligi korve täis. "Sain selginemise, et kartulikorvid on nagu inimesed – neid ei ole kaht ühesugust," sõnab Riho.

"Iga kartulikorv on oma nägu, igal neist oma lugu, tegija ja töölugu. Mõni on jäänud ilusaks ja uhkeks, mõni on kulunud ja auguline. Nagu inimesedki: kes on paremini säilinud, kes vara vanakeseks saanud."

Rihost sai tänu korviaktsioonile hingestatud kartulikorvihuviline ja -teadlane. "Iga korv on kordumatu, alates väikestest käsitöökorvidest ja lõpetades naiste- ja meestekorvidega. Korvi suurus sõltub ju noppijast. Peale selle veel värvilisest traadist punutud korv!"

Riho ütleb vaimustunult, et nüüd, kui kõik korvid on laval, meenutavad need talle samasugust pilti nagu suurpidude aegu lauluväljakul. "Kaugelt vaadates näed üksnes inimmerd, lähed ligemale ja näed, et igaühel on oma nägu ja tegu," sõnab ta.

"Korvid on samasugused. Vaatad kaugelt nagu korvimerd, aga tahaks kangesti neid ka ligemalt silmitseda. Võiksime teatris rahumeeli korraldada näituse Eesti kartulikorvikultuurist, Eesti on ju kartulivabariik."

Mis saab aga väärtuslikest kartulikorvidest siis, kui "Mees, kes ei teinud midagi" suvehooaja lõpus lavalt maha kolib? Rihol oleks sellegi jaoks plaan valmis: "Eks katkised korvid lähe hävitamisele, aga meil on ka tuttuusi, mis kevadel punutud. Ega muud, kui tuleb koos teatrirahvaga bussi istuda ja maale kartuleid noppima sõita. Kindlasti on mõnel talul abikäsi vaja!"

Lavakujunduse, mille peategelaseks ongi üle 200 kartulikorvi, lõi kunstnik Rosita Raud. Lavastuses mängivad Mart Müürisepp, Lauri Saatpalu, Lauli Otsar, Taavi Tõnisson, Laura Nõlvak, Liivika Hanstin, Anti Kobin, Mihkel Vendel, Getter Meresmaa või Ester Kuntu. Laval on ka bänd koosseisus Tanel Ruben, Paul Daniel, Marti Tärn ja Madis Muul.