Tanel Padar mullu Pühajärve jaanitulel.Foto: Mari Luud
Saund
6. juuli 2017, 13:46

Mis suvesündmusi võiks tuntud muusikute meelest külastada ja miks nad ise harva üritustel käivad? Kommenteerivad ka Birgit Sarrap, Ott Lepland, Anne Veski ja Ivo Linna.

Tanel Padar: soovitan teha tutvust uute ja väikeste muusikafestivalidega! (2)

„Kahjuks ei ole ühtegi muusikutele mõeldud festivali, mis toimuks esmaspäeval või teisipäeval,“ naerab rokkar Tanel Padar. Tavaliselt käib ta festivalidel küll esinemas, aga võimalust muusikapeol rahva seas tšillida tal ei ole. „Päris keeruline on mul mõnele festivalile publikuks sattuda.“

Kui aga Tanelilt pärida, millistele muusikafestivalidele võiks rahvas jooksusammul kiirustada, ütleb ta kindlalt: „Ennekõike soovitan ma eeltööd teha. Just selles mõttes, et saada selgeks, mis üldse toimub. Suurtele festivalidele saab alati minna, à la Weekend ja Positivus ei kao kuhugi. Loomulikult on seal palju inimesi, kihvtid esinejad ja melu – kellele see meeldib, sel tasub sinna minna.“

Tanel ise külastaks aga pigem väiksemat üritust ja mõnes eksootilisemas kohas, mitte suurlinnas. „Tegelikult on väikesi kohti, kus tehakse ja toimetatakse, päris palju. Olen suvel ohtralt ringi sõitnud ja jälle näed kuskil silti, mis näitab, et tulemas on mingi folkloorifestival. Täiesti tundmatu nimi, täiesti tundmatu koht, aga usun, et kindlasti on äge!

Arvan, et uued festivalitulijad pingutavad kordades rohkem kui vanad sissetöötanud kohad. Uued otsivad ju oma nišši, mis neid teistest eristaks.“

Tanel Padar mullu Pühajärve jaanitulel. Foto: Mari Luud

Muusikule on erakordselt sümpaatseks muutunud alkoholivaba Hiiu Folk, kus ta veel käinud ei ole. „Esimest korda elus olen valmis sinna minema,“ sõnab Tanel. „Varem mõtlesin, et mis festival see ka on, see pole mingi festival ju! Nüüd aga mõtlen, et miks mitte Hiiu Folgil ära käia!“

Birgit Sarrap: Positivus kutsub alati tagasi minema

Birgit Sarrap loodab tiheda töögraafiku kõrvalt mõnda üritust ikkagi kaema jõuda. „Eks midagi vast jõuan külastada ka.“ Möödunud nädalavahetusel käis Birgit Retrobestil, mis oli laulja jaoks uudne kogemus. „Sellel ajal olin veel liiga pisike, nii et tolle aja poplaule oli väga huvitav kuulata. Kõige huvitavam oli aga hea sõbra Mihkel Mattiseni diskoansambli Jam comeback-kontsert.

Arvatavasti külastab Birgit sel suvel ka Positivuse festivali. „See pole küll Eesti üritus, aga peaaegu Eesti külje all. Sinna kavatsen võimaluse korral jõuda,“ poetab ta. Kahel aastal on laulja juba Positivusel käinud ning tema sõnul meelitab sinna tagasi mitmekülgne muusikavalik: natuke teistmoodi muusika ja uued huvitavad ansamblid.

„Ja loomulikult tuleb välismaa artiste nii palju ühte kohta kokku,“ kiidab Birgit. Sellel aastal esineb Positivusel ka Birgiti vaieldamatu lemmik Ellie Goulding. „Need lauljad, kes sulle ikka väga-väga meeldivad, kutsuvad kuulama.“

Birgit Sarrap eelmisel aastal emadepäevakontserdil Tallinna raekoja platsil. Foto: Arno Saar

Veel on superstaarisaatest tuntuks saanud artistil kindel plaan külastada Saaremaa ooperipäevi. „Täiesti esmakordselt lähen lihtsalt uudistama ja vaatama.“ Kuna Birigit on ka ise natuke Saaremaa juurtega, siis on tema sõnul huvitav näha, mida sealne kõige tähtsam muusikaüritus endast kujutab.

Anne Veski: festivalide väisamise võiks ühendada kodumaa avastamisega

Anne Veski soovitab neil, kes Eestimaad avastada soovivad, ja kindlasti külastada Rannapungerjal Tuletorni kontserte. “Ka mina esinen seal see aasta esimest korda,” ütleb ta. Samuti soovitab Veski käia ka Eesti teises otsas – Kuressaare merepäevadel.

Anne Veski Rakveres saate "Lauluga maale" salvestusel. Foto: Martin Ahven

Publiku hulka satub Anne Veski see suvi vaid ühele kontserdile. “Kindlasti lähen vaatama Lenna Kuurmaad koos Estonian Voicesiga Kultuurikatla aeda,” on Veski juba kalendrisse märkme teinud.

Ott Lepland soovitab ooperipäevi

„Oi, neid suveüritusi on nii palju, mida külastada tahaks!“ lausub Ott kohe. Tiheda esinemisgraafiku tõttu on aga võimalik teiste muusikute kontsertidest osa saada peaasjalikult festivalidel, kus endalgi tarvis üles astuda.

Ott Lepland tänavuse Õllesummeri avapäeval. Foto: Robin Roots

„Mina külastan kindlasti Saaremaa ooperipäevi, kus ma löön ka ise kaasa Rein Rannapi rokkooperis „Nurjatu saar“. Seal osaleb veel palju andekaid artiste,“ mainib Lepland, kes nimetab ooperipäevi üheks kihvtiks ja lahedaks ürituseks, mis väärib kindlasti kuulamist ja kaemist

Ivo Linna: ei tea, kas see tuleb vanusest, aga festivalimelu ei kutsu enam

“Viimastel aastatel on Õllesummer ainus festival, mida ma päris mitmeid aastaid väisanud olen,” ütleb Ivo Linna. “Viimane esinemine seal oli eriti meeldejääv, sest ühe loo esitasin koos oma poja Roberti bändi Elephants from Neptune’iga,” meenutab ta.

Ivo Linna Kroonika meelelahutusauhindade jagamisel Salme kultuurikeskuses. Foto: Alar Truu

Sel aastal laulja festivale külastada ei plaani. “Ei tea, kas see tuleb vanusest, aga festivalimelu ei kutsu enam,” tunnistab Linna. “Viimased festivalid, kus ma olen olnud nii esinejana kui ka publiku seas, olid omaaegsed Rocksummerid.”

Vaata ka Õhtulehe suurt suvefestivalide teejuhti!