Tere! Teile on Telegram! Osa 3 Anu Saagim, Einar Kuusk, Mariann Joonas, Hando Tõnumaa Foto: Jörgen Norkroos
Inimesed
6. juuli 2017, 13:14

"Tere, Teile on Telegram!" Anu Saagim kurdab alkoholitüdimuse üle. Mis võiks olla alternatiiv? (23)

Neljandas konspirituaalse uudisteportaali Telegram saates "Tere, Teile on Telegram!" arutame terviseteemadel, täpsemalt siis metsade, maa ja inimeste tervise üle. Stuudios on taas Õhtulehe loovjuht Anu Saagim ning Telegrami asutajad Mariann Joonas ja Hando Tõnumaa. Esimeseks külaliseks on keskkonnaaktivist ja Eestimaa Roheliste juht Züleyxa Izmailova, kellega võetakse ette metsa ja maa tervis - täpsemalt siis eelmisel nädalal president Kersti Kaljulaidi poolt heaks kiidetud seadused, mis annavad nii suuremale metsaraiele kui ka Rail Balticule rohelise tule. Saate teises osas saab sõna Keiu Roosimägi, jurist, kes on abistajaid ja abivajajaid ühendav veebikeskkonna Helpific üks asutajaid. 2014. aastal loodud iduettevõte arendab veebipõhist tugikeskkonda inimestele, kel igapäevatoimingute tegemiseks on abilist vaja, näiteks eakatele ja erivajadusega inimestele transporditeenuse või majapidamistoimingute osutamine.

Tänaseks on platvormi vahendusel abilise leidnud juba ligi 300
inimest. Portaali vajalikkus on eriti aktuaalseks tõusnud praegu, kui
tööhõivereformi tõttu on ajutiselt abita jäänud väga paljud suurte
terviseprobleemidega inimesed ja kus riik ei aita, seal tuleb mängu
kodanikuühiskond.

Tere! Teile on Telegram! Tags: Anu Saagim, Einar Kuusk, Osa 3, Tere! Teile on Telegram! Foto: Jörgen Norkroos



Lisaks, kuna Anu on kolmes esimeses saates kurtnud alkoholitüdimuse üle ja võtnud jutuks kanepi, alustame uut rubriiki "Mida Anu Saagim võiks tarbida alkoholi asemel?".

Kas Anule antakse proovimiseks kanepit või hoopis midagi muud põnevat, seda näed juba täna kell 18 Õhtulehe Facebooki lehel. 

ZÜLEYXA IZMAILOVA Foto: Alar Truu

Kes on  Züleyxa Izmailova?

Ta on Eesti ajakirjanik, keskkonnaaktivist ja poliitik. Ta ema on eestlane, isa aserbaidžaanlane. Ta elukaaslane on eestlane, neil on kaks last. Aastal 2016 valiti Züleyxa ajakirja Anne & Stiil aasta naiseks. 

Tänavu märtsis valis Eestimaa Roheliste üldkogu oma uueks juhiks Noorte Roheliste liidri ja looduskaitsja Züleyxa Izmailova.

"Minu eesmärgiks, nagu paljudel teistelgi rohelistel, on ökoriik. See tähendab muuhulgas laste ja eakate vaesusprobleemi lahendamist, kohaliku pestitsiidide-vaba toidu pakkumist haridus- ja raviasutustes ning üleminekut hajusa taristuga taastuvenergiale. Leian, et riigi väiksust silmas pidades on praegune olukord lubamatu ning senisest riigijuhtimisest tulenev ohustab otseselt meie keele ja kultuuri püsimajäämist. Me tahame, et juba sügisestel valimistel pöörataks omavalitsuste areng tervikliku maailmavaate, õnnelike inimeste ja loodusega kooskõlalise kodukandi loomise suunas," rääkis Izmailova BNS-ile.

Roheliste endine juht Aleksander Laane märkis, et Züleyxa ehk Zuzu on väga kiiresti õppiv ja julge uue põlvkonna juht. "Ta on end näidanud suurepärase eestvedajana lendorava ja metsade kaitse kampaaniates, olles ka erakonna aseesimees. Minul läks erakonna eesotsas juba seitsmes aasta, millest esimesed olid erakonna jaoks ülirasked. Me tulime sellest raskest ajast välja ning nüüd, kus toetus on hakanud tõusma ning me oleme taas nähtavamad, on aeg uuendusteks. Ma ise ei kavatse kuhugi kaduda, vaid jään uut juhti koos kogu meeskonnaga toetama," ütles Laane.

Erakond on otsustanud osaleda kohalike omavalitsuste valimisel oktoobris Tallinnas oma nimekirjaga. Teistes piirkondades, sealhulgas Tartus osalevad Eestimaa Rohelised kandidaadid valimisliitude töös.

Keiu Roosimägi

Kes on Keiu Roosimägi?

Keiu juhib Tallinna ja Harjumaa puuetega naiste ühingut ning tahab oma töö kaudu muuta ühiskonda puuetega naiste suhtes tolerantsemaks ja puuetega naisi julgemaks ning ettevõtlikumaks. Paralleelselt on naisel käsil mitu projekti – näiteks teeb ta erivajadustega naiste naiselikkusest dokumentaalfilmi, arendab vabatahtliku abistaja mobiilset rakendust, planeerib puuetega naistest sotsiaalkampaaniat “Mida Sina minust arvad?” ja loodab ellu viia plaani puuetega naisi kaasavat moesõust. Oma tegevuse eest sai Keiu autasu ka Eesti Puuetega Inimeste Kojalt.

Seda kõike teeb Keiu töö kõrvalt, kus tal on kanda tegevjuhi ja juristi kohustused. Naine asutas oma õigusbüroo ning soovib anda oma panuse sotsiaalse ettevõtjana, pakkudes võimalusel kvalifikatsiooni ja võimeid omavatele puuetega juristidele väärilist tööd õiglase tasu eest. Üks moto, mida Keiu ettevõtjate seas propageerib, kõlabki “Õiglus pole puudega”.

Keiu teab, mida tähendab elu puudega – naine põeb keerulise nimega geneetilist haigust neurofibromatoos (NF), mille süptomid võivad olla väga erinevad alates kasvajaliste moodustiste tekkest kogu kehas, lõpetades luude arenguhäiretega.

“Mul ei ole reaalselt aega mõelda oma olukorrale… Lihtsalt tegutsen, sest kui mitte mina, siis kes, ja kui mitte nüüd, siis millal. Kuidas, seda küsimust mul ei teki, sest minu sõnavaras puuduvad sellised mõisted nagu takistus, aga, kui, ehk, võib-olla, oleks, poleks jne. Me kõik sünnime ja sureme, kuid vahepeal võime teha kõike, mida soovime.

Ma olen saanud aru, et saan kõik, mis tahan, ja kui ma midagi ei saa, siis ainult sellepärast, et tegelikult sügaval hinges ma ei tahtnud. Ma ei saa mitte kunagi terveks, uut keha, kuid ma võin treenida oma mõtlemist ja hoiakuid nii, et elu on justkui film, mille käsikirja ma kirjutan ise lõpuni. Kõik algab mõtlemisest ja jõud tulebki kuskilt seest,” ütleb Keiu.

Jälgi saadet "Tere, teile on Telegram!" igal neljapäeval kl 18 Õhtulehe Facebooki lehel.