Viljandi pärimusmuusika festival aastal 2016.Foto: Jörgen Norkroos
Inimesed
5. juuli 2017, 17:32

Kes sinu lemmikfestivalil tänavu esinevad ja millal see toimub? Leia kogu info siit!

SUUR SUVEFESTIVALIDE TEEJUHT: kus ja millal saab missugust muusikat nautida? (1)

Suurem osa suvest on veel ees ning ühtlasi ka laiemast laiem valik muusikafestivale pea igas Eestimaa nurgas. Võtab lausa silme eest kirjuks! Koondasime muusikapidusid puudutava info ühte kohta kokku, olgu tegu pärimusmuusika või roki, tantsumuusika või klassikaga. Õllesummer, Watergate’i maailmamuusikafestival ja Seto Jaanituli ootavad kontserdihuvilisi juba sel nädalal.

Õllesummer

Õllesummer Foto: Alar Truu

MIS JA KES: Paljude muusikasõprade suve suursündmust Õllesummerit peetakse 24. korda. Täna õhtul astub lavale briti rokkbänd Kasabian, homme Venemaa Rihannaks tituleeritud Ёlka ja reedel briti süntpopi duo Hurts, kelle publik pole hoolimata korduvatest siin käikudest kokku kuivanud.

Peale selle, et kaheksal laval esinevad kümned kohalikud artistid, on Õllesummeril avatud ligi 200 toidu- ja joogikohta.

KUS JA MILLAL: Tallinna lauluväljakul, 5.07.–8.07.

Watergate World Music

undefined Foto: Mati Hiis

MIS JA KES: Watergate World Music toob Pärnusse tuntud nimed maailmamuusika artistide hulgast. Lava jagavad Metsatöll, Kadri Voorand ja vene šamaanid: Metsatöllu taltumatule vokaalile ja Kadri Voorandi ürgsele naisvokaalile sekundeerivad maagiliselt mõjuvad venelannad torupillidel ja šamaanitrummidel.

Kontserdi annab ka Yemen Blues on eksootiline sulam popist ja etnost, Lääne-Aafrika muusikalistest traditsioonidest ja kaasaegsest helipildist, mis tugineb grupi liidri, helilooja-laulja Ravid Kahalani karismale.

Villu Veski World Music Orchestra ühendab aga 30 muusikut Eestist, Brasiiliast, Hispaaniast, Panamast ja Senegalist.

KUS JA MILLAL: Pärnu Vallikäärus, 07.07.–08.07.

Seto Jaanituli

MIS JA KES: Kultuuri- ja muusikafestivali kolmele lavale astub üle 40 esineja Eestist ja välismaalt. Kuulda saab nii folki kui ka rokki ja samuti elektroonilist tantsumuusikat ning seto leelot.

Teiste seas esinevad Eurovisioni tähed – norra muusik Alexander Rybak ning Udmurtia Buranovskye Babushki –, Alex Mattson Soomest, Terminaator, Shanon, Hellad Velled, Patune Pool, Respekt ja teised.

KUS JA MILLAL: Põlvamaal Mikitamäe vallas Käre festivalialal 07.07.–09.07.

Punk & Rock

MIS JA KES: Kahepäevane festival toob külastajateni muusikagurmee Eesti punk- ja rokkansamblitest. Esinejate ridades on Vennaskond, Herald, Sibyl Vane, Ziggy Wild, Kurjam, Pedigree, Zahir, Nyrok City, SS Robot, Swamp Mine, Tora Bora, Eterniit, Münster jpt.

KUS JA MILLAL: Tartus Raadi mõisapargis 14.07.–15.07.

Peipsi Romantika

MIS JA KES: Peipsi kaldal astuvad üles segarahvatantsurühm Avitaguse, Ruth Lehis, Indrek Ventmann, Daniel Levi, Jäääär, Singer Vinger ning Tanel Padar & The Sun laiendatud koosseisuga. Nimelt on koos The Suniga laval Kaido Kelder (tšello), Allan Jakobi (akordion), Marvi Vallaste (vokaal) ja Reigo Ahven (löökriistad).

KUS JA MILLAL: Jõgevamaal Kasepää laululaval 14.07.–15.07.

Positivus

Positivus Foto: Markus Mikk

MIS JA KES: Kolmepäevane Positivus festival toimus esimest korda kümme aastat tagasi. Napilt teispool Läti piiri korraldatav muusikapidu meelitab igal aastal üle piiri tuhandeid eestlasi.

Tänavu rõõmustavad muusikasõpru Pixies, Ellie Goulding, alt-J, The Lumineers, Rae Sremmurd, José González, Austra, Cigarettes After Sex ja Dzelzs Vilks. Eestlasedki on kohal, teiste seas Beyond Beyond, Lepatriinu, Mauno Meesit, Okym ja Go Away Bird.

KUS JA MILLAL: Lätis Salacgrivas 14.07.–16.07.

Mägede Hääl

MIS JA KES: Festival, mis püüab tutvustada Ida-Virumaad, et luua plussmärgilist seost selle koha ja nüüdiskultuuri vahel. Kontsertideks sätitakse üles neli lava ning allmaakino. Esineb üle 40 artisti kodumaalt ja mujalt.

Välismaistest nimedest astuvad festivalil üles UK eksperimentaal-elektroonik Dave I.D., nthng Hollandist, JARS Venemaalt, Les Spectrales Lätist ja Fate VS. Free Willy Soomest. Kohalikest saavad sõna TOMM¥ €A$H, Röövel Ööbik, Gorõ Lana, St. Cheatersburg, Holy Motors, Cosmonaut, Punch, Ajukaja ehk Raul Saaremets, Florian Wahl ja paljud teised.

Koostöös kinoga Sõprus näeb üheks festivaliõhtuks rajatavas allmaakinos filme „Liberation Day” „Nõukogude hipid”, „Tuhamäed”, „Poissmees ja Volga” ning „Eldoraado”.

KUS JA MILLAL: Kohtla-Nõmmel Eesti kaevandusmuuseumis, 15.07.

Saaremaa ooperipäevad

MIS JA KES: Noorte lauljate konkurss-festivali Võluhääl võitjate kontsert, Rein Rannapi ooperi „Nurjatu Saar“ esiettekanne, muusikali „Helisev muusika“ kontsertettekanne, Richard Wagneri „Lohengrin“ ja Pietro Mascagni „Talupoja au“, Giacomo Puccini „Gianni Schicchi“ ja Giuseppe Verdi „Maskiball“, Carl Orffi „Carmina Burana“ ja Georges Bizet’-Siim Aimla „Carmen loves Jazz“ning suurejooneline ooperigala.

Esinevad Krefeld-Mönchengladbachi teatri solistid, segakoor ja sümfooniaorkester, Saaremaa poistekoor ja Estonian Dream Big Band.

KUS JA MILLAL: Kuressaares, 14.07.– 22.07.

Südamemuusika festival

MIS JA KES: Alkoholivaba ja vegansõbraliku toitlustusega muusika- ja maitseelamuste festival, kus astuvad lavale Estonian Voices, Mick Pedaja ja Angeelia, Rändaja, Mari Kalkun, Gretagrund, Anna Põldvee ja Erki Pärnoja ja Ndioba (Senegal-Soome).

Festivali teisel päeval toimuvad lisaks mitmed töötoad ning kohalike meistrite laat „Südamest südamesse“.

KUS JA MILLAL: Võrumaal Roosiku küla pargis, 15.07.–16.07.

Hiiu Folk

MIS JA KES: Kontserdid, õpitoad, filmiprogramm, loodusmatkad, pisematele meisterdamised lastepesades. Esinevad parimad pärimusmuusikud nii meilt kui mujalt, teiste seas Maarja Nuut, Melanhoolsed Meestelaulud, Estbel (Eesti/Belgia), Jaak Johanson ja Krista Citra Joonas, Untsakad, VLÜ, Torupilli Jussi duo ja Schönbergi kvartett, Robirohi ja Redel Ruudus.

KUS JA MILLAL: Hiiumaal kirikutes-kabelites, Kärdlas ning Kassari kiigeplatsil, 20.07.–23.07.

Valgeranna festival

MIS JA KES: Laval astuvad üles TOMM¥ €A$H, 5 Miinust, Reket, Shanon, Karl-Erik Taukar Band ning Pur Mudd. Tantsumuusikat pakub DJ Andres Puusepp. Lisaks on festivalil toidutänav ning vesipiibu-lounge.

KUS JA MILLAL: Pärnumaal Valgerannas, 21.07.

Ostrova festival

MIS JA KES: Ostrova festival toimub Setomaal seitsmendat korda, kahe päeva vältel käivad lavalt läbi Eesti tippartistid, seto kultuuri edendajad ning noored muusikud. Teiste seas on kohal Dagö, Apelsin, Reminders, Winny Puhh, leelokoor Helmekaala’, Seto Miihi Summ ja Meremäe Noore Mehe’, Kalle Sepp Bänd, Sõpruse Puiestee, Shanon ja teised.

KUS JA MILLAL: Setomaal Meremäe vallas Ostrova külas 21.07.–22.07.

Viljandi pärimusmuusikafestival

Viljandi pärimusmuusika festival aastal 2016. Foto: Jörgen Norkroos

MIS JA KES: Festivali teema „Uut ja vana“ tähendab võistlusmomenti ja ületrumpamist, mis köidab osalejaid ning pakub esinejatele närvikõdi. Pärimusmuusik õpib ägedatelt meistritelt või vanadelt salvestustelt ning tema muusika ärkab tänapäeva kontekstis ellu. Mängitakse ka uutel ja pärimusmuusikale senini võõrastel pillidel traditsioonilises stiilis, näiteks sündiga dabket, klaveriga reele, või hang drum’iga labajalga.

Muusikuid on kokku sõitnud Prantsusmaalt, Taanist, Gruusiast, Tšiilist, Peruust, Iisraelist, Serbiast, Ungarist, Itaaliast, Belgiast, Poolast, Jamaicalt ja Elevandiluurannikult.

Kohalikest folkaridest on platsis näiteks Maarja Nuut, kes esineb koos Hendrik Kaljujärvega, ning Naised Köögis, Torupilli Jussi Trio, Silver Sepp, Mari Kalkun, pereansambel Johansonid, Eeva ja Villu Talsi, Svjata Vatra, Zetod ja Untsakad. Kadri Voorand, Liisi Koikson ning kitarristid Jaak Sooäär ja Paul Daniel ühendavad jõud kontserdiks „Kummardus Veljo Tormisele“.

KUS JA MILLAL: Viljandi lossimägedes, 27.07.–30.07.

Rock in Haapsalu

MIS JA KES: Rokiajastu naiselikku poolt esindavad kolm maailma kähedahäälseImat rokkivat leedit koos oma ansamblite ja võimsa live-sõuga. Nendeks on Suzi Quatro ja Bonnie Tyler Suurbritannist ning Lea Dali Lion Eestist.

Kordumatute esitustega, mida saadavad sümfooniaorkester, Haapsalu kammerkoor ja Raul Vaigla bänd, pakuvad publikule emotsionaalseid hetki ka briti legendid Paul Young ning Procol Harumi solist Gary Brooker, samuti Tõnis Mägi ja Ivo Linna.

KUS JA MILLAL: Haapsalu linnuses, 28.07–29.07.

Tuletorni kontserdid

MIS JA KES: Kaheksandat korda peetaval minifestivalil on poppi, rokki, džässi, bluusi ja folki. Publiku ammustest lemmikutest astuvad Rannapungerjal seekord lavale Smilers ja Anne Veski. Bluusinoodid toob endaga The Cathouse Radio ning džässikõlad Laura Põldvere & Tafenau Band.

Laval on ka noortekoosseis Swingin’ Sisters & Band. Oma nägemust muusikast pakuvad näitlejadki – Jan Uuspõld koos Raul Ukareda bändiga ning Juss Haasma ja ansambel Trikster.

KUS JA MILLAL: Ida-Virumaal Rannapungerjal 28.07.–29.07.

Tšudo Fest

MIS JA KES: Festivali külalisteks on Viktor Saltõkov Moskvast ningTatjana Bulanova ja Andrei Ivanov Peterburist, kelle laule on laulnud Mihhail Šufutinski, Mihhail Bojarski ja Alla Pugatšova. Samuti osalevad festivalil eesti artistid, näiteks Sergei Sumin & Band ning Hovery Covery.

KUS JA MILLAL: Peipsi rannas Kasepääl, 29.07.

Võsu Rannafestival

MIS JA KES: Laval on viimast suve esinev Tanel Padar & The Sun, Terminaator, Liis Lemsalu ning Põhja-Tallinn. Välisartistidena pööritavad publikut 90ndate lemmik Captain Jack ja Venemaa superstaar GEEGUN/Джиган.

KUS JA MILLAL: Võsu rannas, 29.07.

Weekend Festival Baltic

MIS JA KES: Kolmandat suve toimuv Baltimaade suurim festival Weekend Festival Baltic toob kolmel päeval Pärnu randa maailma tipud pop- ja tantsumuusikas.

Üles astub enam kui 60 artisti, nende hulgas popmuusika supertäht The Chainsmokers, maailma esiplaadikeerutajaks valitud Martin Garrix, viiel korral DJ Magazine’i poolt parimaks auhinnatud Armin Van Buuren, jätkuvalt edetabeleid trooniv Clean Bandit, Kanada legend Deadmau5 ning seksikas Bebe Rexha.

KUS JA MILLAL: Pärnu rannas, 03.08.–05.08.

Augustibluus

Augustibluus Foto: Teet Malsroos

MIS JA KES: Nagu Õllesummer, nii toimub ka Haapsalu bluusifestival tänavu 24. korda. Selle esinejaterivi kroonivad bluusimaailma absoluutsesse tippu kuuluvad Eric Gales ja Duke Robillard USAst, esindatud on Euroopa bluusiparemik ning kodumaised eriprojektid ja ansamblid eesotsas Tanel Padar Blues Bandiga. Kokku leiab festivali kaheksal laval aset 30 kontserti.

KUS JA MILLAL: Haapsalus, 04.08.–05.08.

Intsikurmu festival

MIS JA KES: Intsikurmu festivalil kohtuvad müstilises metsapargis parim kaasaegne Eesti muusika ja lootustandvad välismaised artistid. Lavale astuvad 5loops, Cigarettes After Sex (USA), Colors of Today, Eddie and the Lovemakers (Rootsi), EiK, Els Himma, Erki Pärnoja, Fran Palermo (Ungari), Frankie Animal, Golden Parazyth (Läti), Holy Fuck (USA), Iiris, Karl Petti Band, Liisi Koikson, Low Roar (Iisrael), Lucy Rose (Suurbritannia), Liima (Taani-Soome), Mauno Meesit Trio, Metsakutsu, Noah Kin (sOOME), NOEP, Paul Oja, Progress, Põhja Konn, Shipsea (Läti), Throws (Suurbritannia), Vaiko Eplik ja Eliit.

KUS JA MILLAL: Põlvas, 04.08.–06.08.

Leigo Järvemuusika

Leigo Järvemuusika Foto: Teet Malsroos

MIS JA KES: 2017. aastal tähistab Leigo Järvemuusika oma 20. toimumisaastat. Lisaks on au tähistada dirigent Neeme Järvi juubelit, kelle auks annab festivalil kontserdi Eesti riiklik sümfooniaorkester. Juhatab maestro ise. Mõlema festivalipäeva viimast kontserti saadab suurejooneline tuleetendus.

KUS JA MILLAL: Võrumaal Leigol 04.08.–05.08.

Birgitta festival

Birgitta festival Foto: Madis Veltman / Ekspress Meedia

MIS JA KES: Kuulajateni jõuavad ooperimaailma klassikasse kuuluvad „Traviata“ ja „Tosca“, balletilavastused „Bolerost“ „Karlssonini“ ning samuti omaproduktsioon, milleks on sel korral Joseph Haydni oratooriumi „Aastaajad“ lavastus sama rahvusvahelise loovmeeskonna poolt, kes 2015. aastal tõid Pirital lavale Haydni teisegi meistriteose „Loomine“.

KUS JA MILLAL: Pirita kloostris 04.08.–13.08.

Viru Folk

Viru folk Foto: Arno Saar

MIS JA KES: Kümnes põhjamaise muusika festival Viru Folk tähistab Soome 100. sünnipäeva.

Nagu koguperefestivalile kohane, leiavad Käsmus huvipakkuvat tegevust igas vanuses ja erinevate huvidega külastajad. Lapsi saabub Naantali Muumimaalt lõbustama Muumitroll koos sõpradega.

Raskemuusika huvilistele annab laupäeva hilisõhtul kontserdi Finntroll, tangosõpradele pakuvad kauneid hetki Jaakko Laitinen & Väärä Raha, nüüdisaegse rahvamuuska nautijate rõõmuks on kaheksa-aastase vaheaja järel kohal taas Värttinä Karjalast. Soome noorema põlve folkmuusikat esindavad Topi Saha, Hermanni Turkki ja Whale & The Village, teravaid muusikali elamusi pakuvad Pekko Käppi & K:H:L:L, Wimme Saari & Tapani Rinne ning festivalile paneb punkti imetabane Kimmo Pohjonen, kes sedakorda laval koos oma tütardega.

Eesti muusikat esindab meie folkmuusika raskekahurvägi, sealhulgas tänavu esimese eestlasena Soome muusikaauhinnale nomineeritud Mari Kalkun koos ansambliga Runorun, esmakordselt koos oma bändiga festivalil esinev Mari Jürjens, 25 aasta juubelit tähistavad Untsakad, Pantokraator, Mick Pedaja, Indigolapsed, Angus ning tänavuse noortebändikonkursi võitja The Notes.

KUS JA MILLAL: Lääne-Virumaal Käsmus, 11.08.–13.08.

Kuressaare merepäevad

MIS JA KES: Merest inspireeritud Kuressaare Merepäevadelt leiab laada-, mere- ja melumelu, erinevat tänavatoitu ning muidugi ei puudu Merepäevadelt ka laevad. Esinevad Swingers, Terminaator, Jüri Pootsmann ja KERLI. Festivali avaõhtu on tasuta. Tasuta on ka Rannalava, kus esinevad Marek Sadam, Toomas Anni, Lõõtsavägilased jpt ning Mõttekoja (Vahur Kersna, Igor Mang, Mallukas jpt) ja Folgiplatsi programmid.

KUS JA MILLAL: Raiekivi säärel ja Kuressaare supelrannas, 10.08.–12.08.

We Love The 90s

MIS JA KES: Aastatuhandevahetuse staarid ja tubli annus nostalgiat. Kohal on saksa tantsumuusika edukaimaks millenniumiartistiks nimetatud Cascada, kelle enimtuntud lugu on kaver Maggie Reilly 1992. aasta loost „Everytime We Touch“.

Lavale astuvad ka üle 22 miljoni plaadi müünud ja 65 korral kuld- ja plaatinaplaadi staatusesse jõudnud Sash! ning Benassi Bros ft. Dhany ja Groove Coverage.

KUS JA MILLAL: Tallinna lauluväljakul 24.08.–26.08.