Foto: Reuters / Scanpix
Eesti uudised
5. juuli 2017, 13:15

Eesti värbab üha enam Läti tööjõudu ja tekitab piiriäärset kriisi (37)

Eesti ettevõtjad üritavad leida uut tööjõudu Valgasse ning korraldavad selleks Läti riiklikus tööhõiveametis kohtumisi, millega oma korda loovad raskusi Läti ettevõtjatele, kellel samuti ei jätku töökäsi.

Seda kurdab Läti raadiole piirkondliku ajalehe Ziemeļlatvija peatoimetaja Ingūna Johansone. "Kui palju lätimaalasi on juba Eesti piiriäärsetes käitistes tööl, see pole täpselt teada, kuid umbes 400 inimest," märgib ajakirjanik.

"Suurim probleem on leida tööjõudu, mitte vastupidi," kurdab Vahur Kariks Põlvast, kes värbab töötajaid just Läti Valka tööhõiveametist. Inimesi otsitakse 70 kilomeetri raadiusest.

Johansone ütleb, et eestlased meelitavad lätimaalasi üle heade palkadega - keskmiselt 800 euroga. Läti firmad pole võimelised sellist raha maksma. Valka ärimehed juba räägivad, et neil ei jätku töötajaid.

Miniimumpalk Lätis on 380 eurot, Eestis tõusis see aasta algul 470 euroni. Tihti makstakse meie pool piiri sama töö eest rohkem, samuti on suuremad ja paremad sotsiaalhüved.

Kõik see on osutunud võimalikuks, sest eestimaalased ise suunduvad paremale marjamaale Soome ja vabastavad nii lõunanaabritele oma töökohad.