Viktoria SkljarovaFoto: erakogu
Inimesed
5. juuli 2017, 09:00

Eesti missinduse järelkasv ehk kes on tulevased Kristiina Heinmets ja Evelyn Mikomägi? (9)

“Ilu päästab maailma!” See väljend on kõlanud paljude suurte mõtlejate suust. Suurt ilu ja talenti on otsitud leida missi- ja iludusvõistlustelt, millest osa võtvad naised peavad olema ilusad nii väliselt kui sisemiselt.

Missivõistlused olid Eestis ülimalt populaarsed siis, kui neid vedas “missi-issi” Valeri Kirss. Kuid missindus pole Eestist kuskile kadunud ning Eesti missivõistluste “missi-emme” Tiina Jantson korraldab iludusvõistluseid siiani. 

Missivõistlustel on sündinud ka palju kuulsusestaatusesse tõusnud naisi: Kristiina Heinmetsa, Evelyn Mikomäge, Heli Krafti ja Liis Tappo-Treialit peaks mäletama igaüks ning nende elu ja tegemised huvitavad avalikkust siiani. 

Kuid millised on missid tänapäeval? Milliseks on kujunenud uus iluduskuningannade põlvkond? 

Kuulsusesärasse tõusnud misse tänapäeval väga palju ei ole. Anu Saagim on öelnud, et Eesti missinduse hetkeolukord on kehvake ning tänaste misside näol on tegu pigem ühepäevalibikatega. 

“Nendest tüdrukutest ei sünni tavaliselt midagi suurt, nad ei jää avalikkuse ette. Tänasel päeval võidab Eestis missivõistlused sageli venelanna ning nemad ununevad veelgi kiiremini. Tõsi, venelannad on tihti palju ilusamad” sõnas ta. 

Viimati toimus Eestis suur iludusvõistlus suvise pööripäeva paiku, kui Tallinna linnahallis noored naised Eesti iluduskuninganna ja Eesti missis Estonia tiitlite nimel võistlesid. 

Selleks, et meie tänastest missidest siiski rohkem, kui ühepäevaliblikad kooruksid, tutvus Õhtuleht kolme noore missikasvandikuga, kes antud võistlusel tiitlitega Miss Suvi, Miss Graatsia ning Miss Modell pärjatud said. 

Et demonstreerida ka neidude sisemist ilu ja reflektiivsust, koostasime neile küsimustiku, võttes eeskujuks selliseid küsimusi, millele missid suurimatel iludusvõistlustel vastama peavad, et murda misside kohta käivaid stereotüüpe.

Eesti Iluduskuninganna võistluse kategooria Miss Modell võitja Anžela Kotolevski (19) on Tartust pärit neiu, kes õpib Tallinna tehnikaülikoolis majandust. Ta on lõpetanud ka Tartu kunstikooli ning tegelenud mitmeid aastaid edukalt võistlustantsuga.

Anžela Kotolevski Foto: erakogu

Hetkel on neiu suur trenni ja tantsusõber, ta treenib Fitlife spordiklubis ning kuulub TTÜ tantsutüdrukute koosseisu. Tema põhieesmärgiks elus praegu on lõpetada edukalt ülikool.

Missinduseni jõudis Kotelevski oma ema soovituse kaudu.

”Minu ema luges ühest ajakirjast, et võetakse vastu avaldusi osalemiseks konkursil Miss Kevad 2017 ja pakkus mulle, et ma võiks end proovile panna. Ma nõustusin kohe, sest olen modellinduse vastu huvi tundnud, kuid senimaani ei olnud osalemiseks võimalust tekkinud,“ rääkis ta. 

Kotolevski võitiski Miss Kevade tiitli ning seejärel kutsuti ta osalema Iluduskuninganna konkursil. Neiu on võitnud ka Miss Modell ja Miss Globe Estonia 2017 tiitlid. 

Kotolevski jaoks on iludusvõistlused võimaluseks end proovile panna ja oma oskusi näidata, kuid samas annab see talle juurde ka palju julgust.

"Tänu konkurssidel osalemisele olen omandanud suuri kogemusi, suurendanud oma enesekindlust, saanud uusi teadmisi ja tutvunud huvitavate inimestega. Mõned neist on saanud ka sõpradeks," rääkis ta.

Kotolevski sõnul missivõistlustel osalemisega alavääristavat või teistsugust kohtlemist kogenud ei ole. 

"Ma olen osa võtnud ainult kahest konkursist ja mõlemal olen saavutanud kõrgemaid kohti. Õnneks kõik mind ümbritsevad inimesed on mind ainult toetanud ja mingeid negatiivseid kogemusi, seotud võistlustega ma ei ole kogenud. Mis puudutab levinud arvamust "Ilus naine-rumal naine", siis võin ütelda, et kõik meie pere liikmed omavad kõrgharidust ning ise olen seda omandamas," sõnas ta.

Anžela Kotolevski Foto: erakogu

Kas naine peaks eelistama karjääri või pereelu?

Ma arvan, et naise jaoks peaks esikohal olema pere. Naine saab olla õnnelik vaid siis, kui temal on pere ja lapsed. Kuid samas ma ei välista ka olukorda, kui naine saavutab suuri saavutusi  oma karjääris. Kahtlemata kaasaja naine peab tegelema enesearendamisega, ja seda nii hobi kui ka professionaalses mõttes. Üks ei tohi teist segada.

Kas aasta ema võib saada lapsi erinevate meestega?

Minu peres keegi pole kunagi lahku läinud, seepärast pere ühtsus on minu jaoks kõige suuremaks pereväärtuseks. Kuid elus, muidugi, võib juhtuda kõike...

Kas ja milles jäävad eesti mehed välismaa meestele alla?

Ma ei saa ütelda, et meie riigi meesterahvad, aga ka naised, on kuidagimoodi kehvemad, kui teiste riikide kodanikud.

Kas ilus välimus on õnnetus või õnnistus?

Muidugi, ilus välimus, eriti naisel, on suur õnn, kuid ma ei arva, et see on kõige tähtsam meie elus.

Kas elus on kasulikum: head teadmised või hea väljanägemine?

See on väga tore, kui inimesel on head teadmised ja samas ta ka hea välja näeb.

Kui sa saaksid kindlustada ühe oma kehaosa, siis mille sa kindlustaks?

Selle, mis kõige tihedamini murdub!

Mida arvad sa feminismist ja Eesti feministidest? 

Ma ei jaga feminismi ideid, minu jaoks on pereväärtused esikohal. Samas kui kellelgi on oma ideid ja veendumusi, ta siiralt usub neid, ja need ei  kahjusta teisi, siis see on nende asi. 

Kas Eestis on lihtne ilus naine olla?

Täpselt nii nagu ka mujal maailmas. Isiklikult arvan, et ainult kena välimus ei saa olla "lihtsa" elu garantiina. Inimene peab olema "ilus" mitte ainult väliselt, aga ka oma sisemuses. Kuid olla ilus neiu on ka muidugi väga meeldiv.

Kui tavaliselt küsitakse missidelt, et kuidas nad maailma päästaksid, siis küsin ma, kuidas päästaksid sa Eesti?

Püüan teha kõik endast sõltuva selleks, et teha Eesti paremaks. Selle aasta jooksul kavatsen võtta osa kahes heategevusürituses.

Mida sa ütled nendele, kes arvavad, et naise koht on kodus lapsi kasvatada, mitte nappides rõivastes lavalaudadel käia?

Igal ühel meist on oma arvamus ja kellegi arvamuse ümberveenmises ma mõtet ei näe. Mina arvan, et iga inimene peab tegutsema sellega, mida talle meeldib, ainult siis ta saab olla õnnelik. Soovin kõigile tervist, edu ja soovide täitumist!

---

Viktoria Skljarova Foto: Elvi Velpler

Viktoria Skljarova (18) võitis Eesti Iluduskuninganna võistlusel Miss Suve tiitli.

Skljarova on Tallinna neiu, kes kirjeldab end sõnadega: loominguline inimene, kuna juba lapsepõlves meeldis talle tegeleda paljude erinevate asjadega. "Ma tahan elada oma elu õnnelikult ja tähendusega," sõnab ta.

Skljarova lõpetas Tallinna kunstikooli kiitusega ning eurogümnaasiumi kuldmedaliga. Ka erinevatelt missivõistlustelt on neiul kogunenud nõnda palju auhindu, et ei jõua kokkugi lugeda.

Elukutselt on neiu jumestuskunstnik ja küünetehnik. "Vaimselt olen aga tantsija. Ma hakkasin tantsima veel enne kõndimist. Praegu töötan tantsuõpetajana ja koreograafina, oma tantsugrupiga teeme videosid ViX STYLE YouTube kanali jaoks," rääkis ta.

Lisaks on Skljarova hobideks surfamine, snowboarding, jooga, ratsutamine, fotograafia, videokunst, modellindus, reisimine ja heategevus, sealhulgas loomakaitse.


Missinduseni jõudis neiu ema toel.

"Olin kuueaastane, kui esimest korda proovisin ema huulepulka. Peeglis selle ilu nähes, sain aru, et olen väga sarnane nende modellidega, kes on kogu aeg ema ajakirjades esilehel kujutatud. Arvatavasti, minu ema ei soovinud osta kogu aeg uusi huulepulki, seega pooldas ta minu ideed modellindusest ning viis mind moestuudiosse Branche, kus ma õppisin 6 aastat. Ühe Eesti disaineri riiete kollektsiooni vaadates kuulsin, et varsti on toimumas “Max Moda” festival. Nagu iga noor neiu, ei suutnud ma vastu panna võimalusele oma graatsiat laval näidata. See oli mu esimene missivõistlus ning ma sain seal printsessikrooni,“ meenutab ta. 

Neiu sõnul on missiks olemine aja jooksul muutnud palju teda ennast ja ka ta väärtuseid. Võistlustel on tal olnud võimalus tutvuda erinevate kultuuride, traditsioonide ja inimestega, kellega ta siiani suhtleb ja koostööd teeb.

“Suur au on esindada oma riiki rahvusvahelisel tasemel ja ma võtan seda väga tõsiselt. Lava annab mulle kindlustustunnet ja võimalust areneda nii mentaalselt kui ka füüsiliselt. Iga päevaga avardan ma oma silmaringi ning saan aru, kui palju ma tahan öelda ja inspireerida, täiendada ja muuta, palju armastust ja hoolitsust tahan ma kinkida... Ma usun, et see teeb mind paremaks inimeseks!” sõnab Skljarova.

Neiu arvates ei ole iludususvõistlus ainult kohaks, kus enda ilu näitamas käia. “Ilu on meie sees ja kõik meie tegevused näitavad, kes me tõesti oleme,” arvab ta, lisades, et inimesed peaksid enne missivõistluste maha tegemist sellest rohkem teada.

“Kui palju on inimesi - nii palju on ka arvamusi. Ei ole võimalik meeldida kõikidele ja see ei olegi minu eesmärk. Ma alati olen arvanud, et kriitika peab olema konstruktiivne. Need, kes ei ole end konkreetses valdkonnas proovile pannud, ei saa kunagi olla objektiivsed,” ütleb ta.

Viktoria Skljarova Foto: Valeria Boiko

Kas naine peaks eelistama karjääri või pereelu?

Kõik naised on erinevad. On selliseid, kes ei näe oma elu ilma karjäärita, kuid ka neid, kes soovivad olla pereinimesed. Me kõik oleme indiviidid ja peame eelistama seda, mida tunneme, et oskame kõige paremini. Minu arust, stereotüübid selle teema kohta ei ole aktuaalsed 21. sajandil.

Kas aasta ema võib saada lapsi erinevate meestega?

Aasta ema on suhteliselt subjektiivne tiitel. Iga lapse jaoks tema ema on parim maailmas. Elus on erinevaid situatsioone ning lahutused ja uuesti abiellumine ei ole midagi kummalist. Me kõik väärime õnne, mõnikord teeme valesid otsuseid ja ütleme valesid asju, kuni kohtume õige elupartneriga. See on normaalne, see on elu!

Kas ja milles jäävad eesti mehed välismaa meestele alla?

Iga inimene on omapärane, iga riik omab oma kultuuri ja mentaliteeti. Seega on raske võrrelda seda, mida võrrelda ei saa.

Kas ilus välimus on õnnetus või õnnistus?

Ilus välimus ei ütle midagi inimese kohta. Tänapäeval saab välimust ja selle vigu muuta plastikkirurgia abil. Tähtis on see, kes me oleme selle maski all. Kas me oleme õnnelikud või õnnetud, sõltub meist endist.

Kas elus on kasulikum: head teadmised või hea väljanägemine?

Mina olen alati olnud see, kellele meeldib õppida midagi põnevat, täiendada juba olemasolevaid teadmisi ja saada uusi kogemusi.. Hea väljanägemine on väliskest ja kui sattuda üksikule saarele, ma kardan, et see omadus siis abiks ei ole.

Kui sa saaksid kindlustada ühe oma kehaosa, siis mille sa kindlustaks?
Süda.

Mida arvad sa feminismist ja Eesti feministidest?

Võib olla see tundub vanamoodne, kuid, minu arust, Mees peaks olema perepea ja Naine selle kaelaks. Tähtis on see, et üks ei saa teiseta, seega mõlemad mängivad tähtsat rolli. Praegu me oleme silmitsi maailmaga, kus naised on tugevad ja sõltumatud, aga mehed ei julge sõnagi vastu öelda... Minu jaoks see on paradoks! Naised, olge naiselikud, mehelikud peavad olema mehed.

Kas Eestis on lihtne ilus naine olla?

Olla naine iseenesest ei ole lihtne! 

Kui tavaliselt küsitakse missidelt, et kuidas nad maailma päästaksid, siis küsin ma, kuidas päästaksid sa Eesti?

Ma olen väga aktiivne reisija ja võrreldes minu kodumaad teiste riikidega, ei saa ma öelda, et meil eksisteerivad kõik need globaalsed probleemid. Nagu Miss Suvi 2017, olen veendunud, et meie Eesti kliima vajab tõsist päästmist. Kuigi mõningaid lahendusi võiksime me ikkagi edasi arendada: prügi sorteerimine, vesi ja energia säästmine, kodutute inimeste ja loomade toetamine. 

Mida sa ütled nendele, kes arvavad, et naise koht on kodus lapsi kasvatada, mitte nappides rõivastes lavalaudadel käia?

Sooviksin neile õnne! Tavaliselt see on puhas kadedus, mis ei ole inimese positiivne külg. Laste kasvatamine on iga ema kohustus, kuid see ei tähenda, et pärast sünnitamist naine peab istuma neljas seina vahel ja närbuma. Naine on lille moodi, ta on tehtud selle jaoks, et tuua maailma ilu ja sära!

---

Anna Politsuk (19) võitis Eesti iluduskuninganna võistlusel Miss Graatsia tiitli. 

Anna Polistsuk Foto: erakogu

Hetkel töötab neiu Circle K bensiinijaamas, kuid ta on valmis edasi liikuma uute väljakutsete poole, et ennast arendada ja oma taset kasvatada. 

Politsuk on sündinud Haapsalus, kuid kasvanud Maardus.

Moe ja missindusega puutus ta kokku esmalt 15-aastaselt. “Ma läksin moestuudiosse, sest seda oli mulle väga vaja. Ma olin vaikne, tagasihoidlik, introvertne, peale selle oli mul kõver selg ja jalad ja väga palju muid komplekse. Aga järk-järgult olen ma omandanud enesekindlust, kauni rühi ja kõnnaku,” räägib ta. 

Missivõistlusteni jõudis ta seetõttu, et ta jäi silma ühele missivõistluse korraldajale ja tema kutsus neidu end proovile panema.

Politsuki sõnul meeldib talle laval seista ja end näidata. “Näidata, mida ma oskan. Ma saan lavalt energiat ja adrenaliini, see annab mulle motivatsiooni end parandada ja ausalt öeldes ka lihtsalt liigutada, sest ma olen väga laisk,” naerab ta.

Tänu missindusele on ta tutvunud uute inimestega ja saanud palju kasulikke näpunäiteid. “Vaatasin, mida oskavad teised tüdrukud ja mida mul on vaja veel õppida, millised vigu ma pean enda juures veel parandama. Olen saanud palju toredaid kingitusi ja hea tuju!” sõnab ta. 

Missielu miinustena toob Politsuk välja seda, et tahest tahtmata tuleb end võrrelda teistega. “Kui ma läksin fotosessioonile, kus pidi poseerima bikiinides, siis nägin, et kõikidel tüdrukutel on väga hea füüsiline vorm. Seepärast hakkasin mõtlema, et ei saa nendega konkureerimisega hakkama ja et ma ei sobigi sinna. Mul oli paanika. Aga ma rääkisin Tiinaga (Jantson - toim.) ja ta aitas mul end kokku võtta ja edasi minna,” jutustab neiu.

Anna Polistsuk Foto: erakogu

Kas naine peaks eelistama karjääri või pereelu?

Pereelu on kõige tähtsam naise elus, sest töökoht võib muutuda, sellest võib üldse ilma jääda. Aga sinu pere on sinuga alati. Mina vajan neid sama palju kui nemad mind. Töö on lihtsalt viis, kuidas pere jaoks raha teenida. Aga seal ma saan teha ka karjääri, juhul, kui ma saan siiski veeta piisavalt aega perega koos ning see ei riku suhteid perekonnas.

Kas aasta ema võib saada lapsi erinevate meestega?

Ma arvan, et see, kas naine saab lapsi erinevate meestega on ainult selle naise enda otsus. Žürii peab hindama ainult seda, kui hea ema ta on.

Kas ja milles jäävad eesti mehed välismaa meestele alla?

Ma arvan, et ei maksa jagada inimesi rahvuse järgi. Kõikides riikides on erinevad inimesed. Kõik on omamoodi head.

Kas ilus välimus on õnnetus või õnnistus?

Muidugi õnnistus, sest ilusad inimesed pingutavad rohkem ja kergem on saada kontakti ilusa inimesega, nendega meeldib rohkem suhelda. Kuid ilust jääb väheseks, oluline on olla veel ka tark, et ei oleks ainult ilus pakend, vaid ka ilus sisu.

Kas elus on kasulikum: head teadmised või hea väljanägemine?

Töö ja karjääri poolepealt on parem, kui inimene on tark ja heade kogemustega, sest juhatajad tahavad kõige paremat töötajat ja spetsialisti. Aga kui rääkida inimsuhetest, siis aitab paremini ilus välimus.

Kui sa saaksid kindlustada ühe oma kehaosa, siis mille sa kindlustaks?

Ma kindlustaks käed ja jalad, sest kui ma need katki teen, ei saa ma töötada, aga raha on vaja. Ma ei saa lihtsalt kodus istuda ja ilma sissetulekuta elada!

Mida arvad sa feminismist ja Eesti feministidest?

Ma arvan, et naised ja mehed peavad olema võrdsed, kuid kõigil on ka omad õigused ja kohustused, mida unustada ei saa. Muidu ei suuda inimesed koos elada, kui nad kogu aeg vaidlevad, et kes on majas tähtsam. Naistel on peamine kohustus sünnitada ja kasvatada lapsi ja mehel teenida raha. Naine peab hoidma maja puhtana, külmiku maitsva toiduga täidetuna, aga mees peab looma tingimused rahulikuks ja mugavaks eluks oma perele, pakkuma neile kaitset. Muidugi ei saa keegi keelata naisel oma karjääri ehitada, kui ta seda soovib. See on raske teema…aga naised ei tohi olla lihtsalt vait ja tegema kõike, mida mees soovib. Naistel on ka oma mõtted, arvamused, soovid. Peab kuulama ennast, ka oma meest, aga tegema seda, mis on õige sinu enda meelest.

Kas Eestis on lihtne ilus naine olla?

Mitte väga lihtne, aga see on võimalik, kui sul on raha. Näiteks tavaline igakuine juustehooldus on mitte vähem kui 100-200 eurot: šampoonid, õlid, maskid, juuksuris käimine…Samuti on vaja hoida küüned korras, teha iga päev ilus meik, käia massaažis, säilitada päevitust, kanda kauneid riideid. Käia jõusaalis, et hoida atraktiivset toonuses keha ja nii edasi.

Kui tavaliselt küsitakse missidelt, et kuidas nad maailma päästaksid, siis küsin ma, kuidas päästaksid sa Eesti?

Mulle meeldib Eestis kõik! Siin ei ole sõda, pagulasi, palgad ei ole väga madalad, on tööd ja suhteliselt normaalsed hinnad. Valitsuse poolt ei ole survet, saame teha mida ma tahame ja meid ei visata vangi, kui me kanname vale soengut või riideid. Aga kui ma oleks näiteks superkangelanna, siis ma lihtsalt kaitseks oma riiki sõja ja väliste jõudude eest, kõige eest, mis võiks meile haiget teha, sest ma olen siin sündinud ja ma elan siin, siin on minu sugulased.

Mida sa ütled nendele, kes arvavad, et naise koht on kodus lapsi kasvatada, mitte nappides rõivastes lavalaudadel käia?

Ma arvan, et vastus seitsmendale küsimusele vastab ammendavalt ka sellele küsimusele.