Laulja Kaire VilgatsFoto: Alar Truu
Inimesed
5. juuli 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Kaire Vilgats soovitab: mida teha Pärnus? (5)

"Pärnu on minu sünnilinn. Mäletan, millist uhkust ma lapsena tundsin, et just sellest kohast pärit olen," õhkab laulja Kaire Vilgats, kellele toob ainuüksi kodulinna mainimine naeratuse suule. Kiiresti vuristab ta ette ka kolm kohta, mida Pärnusse sattujal kindlasti külastada tasub.

Pärnu teater

Just Endlast on pärit muusikalirollides särava laulja Kaire Vilgatsi esimesed teatrikogemused: "Nägin seal Ugala teatri hittlavastust "Armastus kolme apelsini vastu", 90ndate kultusbändi Charizma kontserte ning käisin seal lühikest aega ka kooliteatri trupis."

Endla Teater Foto: Stanislav Moškov

Endla mõju osutus nii võimsaks, et pärast keskkooli vantsis ta ka lavakunstikooli sisseastumiseksameile. Tudengite sekka ei pääsenud, teatrilavale aga küll.

Pärnu teatris töötavad Kairele südamelähedased näitlejad, näiteks Märt Avandi, kes liitus teatriga 2015. aastal, ja Ago Anderson. Kuid ka teatrimaja välimus ja arhitektuur meeldivad Kairele väga.

"Kuigi seda hoonet on renoveeritud, mõjub ta ikkagi minu vana, hea teatrina, mida mäletan. Kui administraatori või mõne tähtsama kohaliku teatriinimesega väga kenasti rääkida, saab teatrimajas kindlasti ka põhjalikumalt ringi vaadata," soovitab ta.

Kohvik Supelsaksad

Supeluse tänaval uhkeldav kohvik Supelsaksad on Kaire arvates armas ja maitsvate toitudega kodune paik, mida on eriti mõnus külastada suvel või südatalvel.

Kohvik Supelsaksad Foto: Teet Malsroos

Ses ruumis valitseb Kairele mokkamööda retrohõnguline atmosfäär, mis on värve pilgeni täis. Või kes suudaks külmaks jääda kohvikus, mis uhkeldab elektri­siniste toolide ja leekivpunaste lampidega.

"Minu peaaegu iga Pärnus käigu kohustuslik külastus on just sinna," räägib laulja. "See auhinnatud toidukoht on tänu mõnusale interjöörile ja vaimustavale koogivalikule ka minu sõprade lemmik."

Pärnu vanalinn

Ehkki Pärnu vanalinn ei ole mõõtmetelt hiiglaslik, on seal Kaire sõnul siiski ülipalju vaadata. "Rüütli tänavalt kergelt ühele või teisele poole kaldudes ja mõnisada meetrit edasi uidates näeb vinge arhitektuuriga ehitisi: klassitsistlikus stiilis raekoda, Vanalinna põhikooli ja võimlat, Eliisabeti kirikut, mis on ka üks barokkperioodi väljapaistvamaid sakraalehitisi Eestis.

Vanalinn Foto: Teet Malsroos

Imelist slaavi kööki saab nautida Postipoisi trahteris ja nostalgilist silmailu pakuvad Tallinna väravad, ainsad Baltikumis säilinud vallväravad," loetleb Kaire, kes paigutab oma soovituste ritta hüüumärgiks meeleoluka jalutuskäigu Pärnu Vallikääru valgustatud promenaadil, mis lausa õhkab romantikast.