Hinni kanjonFoto: Tõnu Pani (Wikipedia)
Inimesed
4. juuli 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Marje Metsur soovitab: mida teha Võrumaal? (5)

Kuigi näitleja Marje Metsur sündis Venemaal Teise maailmasõja neljandal päeval, peab ta oma lapsepõlvekoduks Võrumaal Kubijat, kus ta on veetnud kõik lapsepõlve- ja täiskasvanusuved.

"Ma ei suuda ära imestada Looja head tuju, kui ta selle Eestimaa nurga nimega Võrumaa siia lõi. Kui sa hakkad Tartust Võru poole sõitma, satud ju kohe küngaste ning nende vahel peituvate järvede keskele. Iga kord kodukohta sõites käib mul südamest jõnks läbi, et oh õnnistust, kui ilusas paigas me elame," õhkab Marje.

Marje Metsur Foto: Teet Malsroos

Tema sõnul on Võrumaa tutvustamisel raske, kui mitte võimatu, piirduda kolme soovitusega. "Selliseid kohti on siin vähemalt 30, kui mitte 300," naerab ta.

Kiidusõnu jagub Marjel looduse kõrval ka Võru linna kohta, mis on saanud just viimastel aastatel ennekõike Katariina allee ja Tamula järve rannapromenaadi kujul uue ja värske näo.

Tamula järve rannapromenaad Foto: Marianne Mett (puhkaeestis.ee))

"Tänavune suvi on, nagu on, aga küllap tulevad ka ilusad ilmad. Minge sumedatel augustiõhtutel päikeseloojangul rannapromenaadile jalutama. See on imeline!

Võtke korraks aeg maha, istuge mõnele pingile, mis ääristavad promenaadi, ja vaadake päikeseloojangus kõrkjates toimetavaid luikesid ja parte. Lõpuks ometi on linn korda tehtud," on Võrumaa patrioot rahul.

Hinni kanjon Foto: Tõnu Pani (Wikipedia))

"Võrust Rõuge poole sõites ärge magage maha teeviita "Hinni kanjon 3 km". "Tasub sisse keerata ja see teejupp ette võtta. Hinni kanjon on 20 meetrit sügav ja 200 meetrit pikk ning just oma sügavuse tõttu Eestis ainulaadne."

Rõugesse jõudes käige Ööbikuorus vesioina juures, soovitab Marje. "Vesioinas on voolava vee jõul töötav pump, mille Friedrich Johanson oma talu veega varustamiseks 1939. aastal konstrueeris ja ehitas.

Ööbikuorus vesioinas Foto: Martin Mark (Wikipedia))

Ning loomulikult Munamägi! Isegi kui te olete seal käinud, minge uuesti! Kui te Munamäe tornist kõike seda ilu, nii kaugele, kui silm ulatub, vaatate, siis näete, milline on meie maa, millised on meie metsad ja järved.

Seal üleval puude latvade kohal seistes tekib mingi eriline uhke tunne. Lähetage taevaisale palve, et ta hoiaks ja kaitseks meie kaunist Eestimaad."

Kes aga viitsib Võrust kaugemale, näiteks Läti piiri äärde sõita, sellele soovitab Marje Metsur minna kindlasti Vastse-Roosa külla, kus on 1999. aastal rajatud Metsavenna talu, mille magnet on ehe metsavendade punker.