Festival Into the ValleyFoto: Kuvatõmmis / TV3
Tele
3. juuli 2017, 20:01

TV3 VIDEO | Üritustekorraldajad pahased: miks toetas EAS hiigelsummaga just Rummu karjääris toimunud rootslaste Into The Valley festivali?! (26)

Ettevõtlus Arenduse Sihtasutuse (EAS) suurtoetus nädalavahetusel Rummu karjääris toimunud rootslaste tehnomuusikafestivalile Into the Valley tekitab teistes üritustekorraldajates pahameelt.

On küsitav 65 000 euro andmine festivalile, mille politsei turvameeskonna puudumise tõttu ära keelas ja kuhu tuli kohale oodatust poole vähem külalisi, vahendas TV3 "Suvised seitsmesed".

"EASi selline käitumine on Eesti kontserdikorraldajatele näkku sülitamine," ütles suurürituste korraldaja Renon Hekkonens. "Kust selline otsus üldse tuli anda Rootsi kontserdikorraldajale, kes ei ole isegi Eesti kontserdikorraldaja, see on lihtsalt minu arust 500eurost suure paki lõkkesse viskamine," toob Hekkonens võrdluse. Ta leiab, et see ei ole hea tava. Hekkonensi arvates on täiesti absurdne, et festival algas ilma turvameeskonnata ning vaatamata politsei keelule suur rahvaüritus ikkagi toimus. "Turvalisus on esimene asi, millele tuleb mõelda."

EASi turismiarenduskeskuse juhi Tarmo Mutso sõnul olid nad turvameeskonna puudumise pärast mures, kuid andsid endast parima, et olukord leiaks lahenduse. Vastasel juhul oleks Eesti saanud tugeva mainekahju. 65 000 euro suuruse toetuse jagamise festivalile peab Mutso aga igati õigustatuks. "Hindamine käib ikkagi selle põhjal, kui palju tuleb sinna väliskülastajaid," sõnas Mutso.

Üritusele oodati kuni 60 000 külastajat, kes pidid Eestisse jätma 1,5 miljonit eurot. Korraldajate teatel oli festivali alguseks müüdud umbes 3000 piletit, nii et tulu jäi ilmselgelt kordi väiksemaks. 

"Ma olen teinud uuringu, et milline on majanduslik mõju kultuurisündmustel, siis riigi poolt investeeritud üks euro toob neli eurot tagasi. See on olnud otseselt mõõdetav ja väga kasulik," leiab Mutso.

"Kus on Eesti kasu?" küsib Hekkonens lisades, et tööd ei antud isegi Eesti turvafirmadele. 

EAS aga loodab, et festivali Into the Valley meeskond soovib ka järgmisel aastal festivali siin korraldada.