Tänavakunstnik Edward von Lõngus alustas Euroopa-tuuri Brüsselis.Foto: RUUDU RAHUMARU
Inimesed
3. juuli 2017, 12:19

GALERII | Salapärane tänavakunstnik Edward von Lõngus alustas Brüsselis tuuri (6)

Salapärane tänavakunstnik Edward von Lõngus alustas Euroopa-tuuri, nädalavahetusel valmis esimene teos!

1. juulil alustas kurikuulus tänavakunstnik Edward von Lõngus EV100 ning EL eesistumise tähistamise puhul (R)estart Reality Euroopa-tuuri, mille raames ilmuvad umbes kümnesse Euroopa pealinna üle-elusuuruses tänavakunstiteosed. Brüsselis alanud aktsioon tutvustab Eestit huumorikate vabariigi-ealiste tegelaskujude kaudu, kasutades põnevat liitreaalsuse telefonirakendust.

Euroopa pealinna tänavatele ilmuvad lähipäevil tegelaskujud, kes on ligikaudu Eesti Vabariigi eakaaslased ning kes teevad hea meelega praeguse aja ja inimestega tutvust. Ühtekokku luuakse linna kuus kunstiteost ajas rändavatest eestlastest, millest viis asuvad avalikus ruumis. Täna öösel valmis Eesti Euroopa Liidu esinduse alal esimene teos Kivikuningas.

Tänavakunstnik Edward von Lõngus alustas Euroopa-tuuri Brüsselis. Foto: RUUDU RAHUMARU

Teostel kujutatud karakterite maailma sisseelamisel on abiks liitreaalsuse tehnoloogial põhinev mobiilirakendus, mis aitab kunstiteosed ellu äratada. “Projekt kutsub vaatajat astuma uude reaalsusse, teise dimensiooni, et tänaval kohatud müstiliste tegelastega lähemalt tutvust teha. Tänapäevase Euroopa suurlinnades esmapilgul ehk mõnevõrra kummalistena mõjuvad Eesti naised ja mehed kaugetest aegadest osutuvad üllatavalt kaasaegseteks ning digitrikid pakuvad äratundmis- ja kaasalöömisrõõmu,” selgitab NOAR.eu kunstikeskonna eestvedaja ja Lõnguse Euroopa-tuuri koordinaator Kadri Uus.

Tänavakunstnik Edward von Lõngus alustas Euroopa-tuuri Brüsselis. Foto: RUUDU RAHUMARU

Uusi sõnul näitab ettevõtmine Eesti riiki julge ja uuendusmeelsena, kinkides Euroopa pealinnadele oma sünnipäeva puhul just tänavakunsti. “(R)Estart Reality on kunstiprojekt, mille puhul on olulisteks märksõnadeks Eesti, kunst meile oluliste sõnumite edastamise vahendina, teatud reaalsusnihe ja millegi uue kogemine,” rääkis Uus. “Vaadates neid teoseid, tabad kohe midagi eestlasele omast. Kuid ühtlasi on siin ka midagi üldinimlikku - ja tegelikult on neil umbes saja-aastastel eestlastel, kes sellisel viisil välismaale seiklema satuvad, kohalike inimestega üsna palju ühist.”

Teiste hulgas leiavad Brüsselis uue ajutise või püsiva elukoha Eesti torupilli-electro parimad pojad Ats#Pets Tarvastust, peoeided Pauliine, Leelo ja Härmat, meiliserverisse kinni jäänud abikaasad Miina ja Enn ning juba Tallinn Art Weekilt tuttav Kivikuningas Lembit.

Tänavakunstnik Edward von Lõngus alustas Euroopa-tuuri Brüsselis. Foto: RUUDU RAHUMARU

Lisainfo ning rakendus on leitav “(R)Estart Reality kodulehelt. Rakendus on täna saadaval Androidi kasutajatele.

Edward von Lõnguse tegemisi saab otse jälgida Facebookis ja Instagramis.

(R)estart Reality  on innovaatiline Eestit tutvustav kunstiprojekt, mis on osa Eesti Euroopa Liidu nõukogu eesistumise ja  EV100 rahvusvahelisest programmist. Projekti viib ellu Eesti Kassaegse Kunsti Keskkond NOAR.eu.

Vaata galeriid esimese teose valmimisest ja Brüsseli-reisist!