TANTSULUSTI EI KÄRPINUD MISKI: Noored ei lasknud end segada, kui külm ja kiirus rahvariideid ka päris õigesti kanda ei lubanud. Foto: Robin Roots
Inimesed
3. juuli 2017, 04:00

Tahame tantsida: noored korraldasid spontaanselt Vabaduse väljakul tantsupeo (1)

"Me olime väga kurvad, kui saime teada, et teine tantsupeoetendus jääb ära. Aga me tahame ju tantsida!" ütles Vabaduse väljaku spontaanse tantsupeo "Tahame tantsida" üks peakorraldajatest Antero Noor.

Tantsupeo peakorraldajad otsustasid laupäeval heitlike ilmaolude tõttu tantsupeo teise etenduse ära jätta. "Vabaduse väljaku pidu oli tegelikult Sõlekese idee. Alguses oli mõte, et läheme paari Sõpruse rühmaga Kalevi staadioni ette, laseme autost muusikat ja tantsime oma lõbuks. Kui selgus, et soovijaid on rohkem, tegimegi avaliku Facebooki ürituse," ütles Antero Noor.

Paari tunniga kogunes 1200 osalejat. "Kirjutasin sõbrale, et vajame tehnikat ja ta tõi selle. Siis rääkisime linnavalitsusega läbi. See on imeline – tulla vabast ajast, vihmaga ja isegi mitte ametliku programmi käigus."

Antero Noor Foto: Robin Roots

Partneri puudus ei takistanud veel tantsimist

Juba enne kella kaht päeval oli kohal sadu tantsijaid. Ühistantsimine algas üllatusega sünnipäevalastele: terve väljakutäis inimesi laulis neile. Hääled lahti lauldud, tantsiti koos kaerajaani.

Kell 14.25 jõudis kohale tantsupeo üht peategelast – Vanaisa – kehastav Ivo Linna. "Tere, armas rahvas! Te olete võimsad. (Me laulame teile praegu ilma igasuguse saateta. Meid see ei häiri! Ei häiri vihm ega tõusuveed. Me laulame teile päikesest ja see pole ju kusagile kadunud, ta on täna hoiul teie hingedes ja südametes," ütles Ivo.

"Päike, veere, ja meie lugu algab," laulis Ivo.

Ja Vabaduse väljak koos temaga.

Jaani kiriku ees toimuv ei jäänud sugugi alla Kalevi staadioni etendusele – täpselt oli paika pandud, kus pool on Läänetribüün (Kalevi staadioni peatribüün) ja Kellatorn (Kalevi staadionil on selles suunas orkester).

Tantsijad ei lasknud end tugevast tuulest, mis tüdrukute lahtised juuksed ninna ja silma lennutas, häirida ja tantsisid, naeratus näol, rõõmsalt edasi. Samuti ei heidutanud kedagi see, kui paariline puudu oli.

TANTSULUSTI EI KÄRPINUD MISKI: Noored ei lasknud end segada, kui külm ja kiirus rahvariideid ka päris õigesti kanda ei lubanud. Foto: Robin Roots

Tantsupeol esitab neiduderühm tantsu "Heinalised", aga kuna rehasid ei õnnestunud nii kiiresti Kalevi staadionilt kohale toimetada, võtsid tütarlapsed kätte poiste puutoikad. "Me tantsime vihma ära õhtuks ja päikese välja! " hüüti mikrofoni.

Kellele tokke ei jagunud, tantsisid niisama. Ja kui sammud sassi läksid, polnud ka hullu!

Platsil sai näha rahvariiete sadu variatsioone, täiskomplektidest vaid vesti või pärjani.

Kuigi kõik kaheksa ja pool tuhat tantsijat kohale ei jõudnud, sai kava järjekorras ja vahepeal kas või paarikümne inimesega maha tantsitud.

Kui tund aega hiljem tantsunumbrid lõppesid, võeti Ivo Linna eestvedamisel üles laul "Eestlane olen ja eestlaseks jään". Terve väljak laulis koos temaga.

Ovatsioonid ei tahtnud kuidagi lõppeda! Inimesed, kes sõitsid Vabaduse väljakust mööda, astusid bussist maha, et lähemalt uurida, mis teoksil. Turistidele oli toimuv muidugi täielik jackpot. Tantsijad, kes ei keerutanud parasjagu jalga, pühkisid põselt pisaraid.

Tantsupeoliste turvalisusel hoidis silma peal politsei. "Oleme paindlikud ja aitame noortel sekeldusteta õhtuks ilusa ilma tantsida," teatas Põhja prefektuur oma Facebooki lehel.

Ivo Linna: sellest peost räägitakse veel aastakümneid

"Sain hommikul oma suureks ehmatuseks teada, et tantsupeoetendus Kalevi keskstaadionil jääb ära ja olin ausalt öeldes päris nukker," ütles Ivo.

Seejärel helistas talle tütrepoeg, kes küsis, kas ta teab, et pidu tuleb hoopis Vabaduse väljakul. "Ütlesin, et tõesti ei tea. Siis mõtlesin, et kuna ma nagunii lähen laulupeoproovi, siis sõidan ka sealt korra mööda ja vaatan, mis toimub."

Siis sai ta kõne aga tantsupeo laulude autorilt Maian Kärmaselt, kes ütles: "Marss kohe Vabaduse väljakule, siin on uskumatu pidu."

Ivo sõnas Õhtulehele, et see oligi uskumatu.

USKUMATU PIDU: Ivo Linna ehk Vanaisa kõrval seisavad teised tantsupeo peategelased Koit ja Hämarik ehk Jennifer Marisse Cohen ja Jaagup Tuisk. Foto: Robin Roots

Laulja sõnul on ilmaga nii, et seda kas on või pole. "Pahatihti on tantsu- ja laulupidudega selline lugu, et ilmataat pole meie poolt. Aga rahval on päike südames – nad ei saa ju istuda kodus ja oodata õhtust etendust. Kohe on vaja! Sellest räägitakse veel aastakümneid."

Mida laupäevane üritus Ivo meelest aga Eesti rahvale tähendab? "See on jälle üks väike süst. Ei ole vaja tühiste asjade pärast viriseda, vaid tuleb vaadata heas mõttes läbi roosade prillide ja kõik on korras."

Korraldajad: kurb on, kuid laste tervis on tähtsaim

"Otsus päevane etendus ära jätta ei sündinud kergelt, aga oli vajalik," ütles tantsu- ja laulupeo kommunikatsioonijuht Sten Weidebaum laupäeval kiirelt kokku kutsutud pressikonverentsil.

Tantsupeo peakorraldaja Aet Maatee kinnitas, et nad kaalusid mitmeid argumente ja jõudsid otsusele, et laste tervise huvides on targem lõunane etendus ära jätta. "Kui eile (reedel – toim) oli 15 kraadi sooja, siis täna (laupäeval – toim.) oli ainult 11. Enne lõppotsust helistasime ka Eesti ilmateenistusele ja siis oli selge, et kell üks tuleb uus vihmahoog," selgitas Maatee.

Viimati jäi tantsupeo etendus ära 2004. aastal. Siis otsustati ära jätta ka rongkäik, ent sellest hoolimata võtsid inimesed selle ette.