Foto: Erlend Štaub
Inimesed
3. juuli 2017, 04:00

Hard Rock Laager: raskemuusika järgi rokkisid nii karmid mehed kui ka väikesed lapsed (1)

Juba 16. korda Vana-Vigalas toimunud Hard Rock Laager tõestas taas, et hea pidu ja raskemuusika ei lase ennast vihmast, tuulest ja jahedast ilmast häirida.

Peale festivaliala jagus kõva melu ka telklasse ning esmakordselt ürituse ajaloos kostitati pidulisi järelpeo telgiga. Kes aga tahtis rokk- ja metal-muusikast pausi teha, läks Telka Kunni püsti pandud linnakusse mänge mängima – seal võis nii kive heita kui ka võrkpalli mängida.

ELU VÕTAB HOOGU: Nii mõnigi laagriline on oma välimusega vaeva näinud esinejatest enamgi. Foto: Erlend Štaub

Isa: Uku Kaaren on kõva rokimees

Laagris võis kohata lapsigi, nii et karmi muusikat ei pelga ka pisem põlvkond. Uurisime kolmelt papalt-mammalt, kuidas järelkasv festivalimeluga harjunud on, ning küsisime lastelt, kas nad tulevikuski sellisesse laagrisse läheksid.

Teiste seas saabusid reedel lõuna paiku Hard Rock Laagrisse sügisel kooliteed alustav Uku Kaaren ja tema isa Heiki. Kui isa võib nimetada juba ürituse püsikülastajaks, siis Uku Kaareni puhul on tegemist esimese laagriga. "Talle väga-väga meeldib!" kinnitab isa uhkusega üle valju rokikõma.

VIHM KUI LISABOONUS: Pool tundi tagasi muda sisse kukkunud Uku Kaaren isa Heikiga heviaeroobikat jälgimas. Foto: Erlend Štaub

Peres kasvab ka kaks tütart, kellega käiakse folgifestivalidel, aga poiss soovis metal-muusikat kuulama minna. "Meil on festivalid ära jagatud ja Uku on kõva rokimees. Talle kingiti fännisärk ja nüüd on ta selle üle nii uhke."

Varem Jõgevatrefil ja teistelgi rokipidudel käinud Uku Kaaren on festivaliga väga rahul. Isa sõnul läksid talle hästi peale ka Metsatöllu kontserdid. "Muusika poisile võõras ei ole, aga vihma ja mudaga siin olla on seiklus omaette. "Pool tundi tagasi pani ta küljega muda sisse maha, nii et kõik riided olid mustad," naerab isa laupäeva lõuna ajal, kui vihm endiselt õrnalt tibutab.

MÖLL MUDAS: Muusika kõrval aitas vihmgi laagrilistel meeleolu luua. Foto: Erlend Štaub

Kui ta on endale kaasa võtnud ühe musta nahktagi, siis pojale on vahetusriideid varutud kõvasti.

Kuigi seiklused on toredad, eelistasid nad niiske telgi asemel ööbida autos. "Meil on suur mahtuniversaal. Võtsime kõik istmed välja ja ehitasime sisse suure elamise. Kahekesi on väga mugav," kinnitab isa Heiki.

Nelja-aastane Mia lubab järgmisel aastal jälle tulla

Esimest korda on raskemuusika festivalile tulnud ka nelja-aastane suurte silmadega Mia. "Mulle meeldib muusika," kinnitab tüdrukutirts.

"Kartsin, et talle ei meeldi siin või jääb ta haigeks, sest ilm on mudane. Olime sõbraga kahekesi, mina võtsin lapse kaasa. Sõber oli halvasti riides, murdus ja läks juba koju. Ma mõtlesin ka minna, aga Mia nõudis siiajäämist," räägib Silver, et last ei heidutanud karvavõrdki mõte telgis ööbida.

Mia soojendas end öösel heas magamiskotis ning külma üle ei kurtnud. "Oleme eelmisel aastal metsas telkimas käinud ning selle pärast ei muretsenud."

TULEVANE STAMMKUNDE: Seni pigem tantsumuusikaga harjunud nelja-aastane Mia plaanib ka järgmisel aastal Hard Rock Laagrisse tulla. Foto: Erlend Štaub

Silveri suurim mure oli hoopis see, et äkki keegi kukub telgi peale. "Õige otsus oli lapsele ka kummikud osta," märgib ta.

Isa on rõõmus, et kuigi tüdrukutirts mitu nädalat enne festivali kartis tulla, hakkas talle kohapeal väga meeldima. "Kartsin, et tal on siin igav. Ta elab emaga ja ei kuula sellist muusikat nagu mina."

Kõrvade kaitsmiseks võttis isa kaasa ehitusel kasutatavad kõrvaklapid, ka kodus on nad bände vaadanud klappidega, et muusika lapse kõrvadele liiga vali poleks.

Koos vaadati reedel ära kõigest paar bändi, millest Miale meeldis enim ansambel Hate: "See oli ka minule üllatus," kostab isa naerdes ja lisab, et Poolast tulevad head bändid.

Mia aga on festivalimeluga nii rahul, et lubab järgmisel aastal tagasi olla.

"Karl Hans sai kohe mudas mängima hakata."

Ka kaheksa-aastane Karl Hans sattus laagrisse esimest korda. "Tulime täna hommikul ja öösel läheme tagasi," räägib laupäeva hommikul heviaeroobikat läbi viinud Kirsika.

Kuna pühapäeva hommikul plaanib pere laulupeole minna, nad Vana-Vigalasse ööbima ei jää.

"Mees esineb Loitsus ning me ootame tema esinemise ära," avaldab Kirsika, et poeg on maast madalast metalmuusikaga harjunud.

KIIRELT KÄIDUD: Karl Hans ja Kirsika pidid piirduma ühe festivalipäevaga. Ema pelgas vaid seda, et äkki läheb laps rahva seas kaotsi. Foto: Erlend Štaub

Ema sõnul on laager poja meelest olnud algusest peale äge. "Sopp oli hea, sai kohe mudas mängima hakata," muigab ema.

Imikuga Kirsika ilmselt laagrisse ei tuleks, aga kooliealise ja mõistusega inimese puhul ei näe ta eluaastates probleemi. Naise sõnul on selge, et lapsega tuleb arvestada ja teda mitte rahva sekka ära kaotada. Samuti ei soovita ta peo käigus alkoholiga liialdada. "Sada protsenti ei tauni, aga kui lapsega oled, siis ole ikka pigem kaine."

Kirsika sõnul on alati võimalik otsida enda jaoks vabandusi, aga tegelikult ei takista oluliselt miski lapsega koos festivalile tulemist. "Ma ei näe, et laps oleks takistus, pigem loob täiskasvanu neid enda jaoks ise. Kui sa harjutad lapsi ükskõik kus käima, siis tulevad nad ilusti vooluga kaasa."

Pigem tekitab väikeses Karl Hansus hirmu poistekooriga suure rahva ees esinemine. "Ta laulab laulupeol esimest korda ja algul tundus see kõik talle nii hirmus ja suur. Rääkisin kogu aeg, et kui sassi läheb, siis pole hullu, sest lauljaid on palju," tõdeb Kirsika kesk laupäevast raskemuusika melu, et kõik hirmud on lapsele võimalik selgeks rääkida.

Eesmärk: jõuda 20. festivalini

16. Hard Rock Laager müdistas Vana-Vigala looduses kaks päeva ning tõi teiste seas lavale ansamblid Loits, Katatonia, No-Big-Silence, DND, Herald ja Arcturus. Peakorraldaja Kaido Haavandi sõnul oleks ilus ja väärikas jõuda numbrini 20. Seda enam, et üle on elatud raskemadki ajad ning ka siis pole laagri korraldamisse pause tekkinud.