Foto: Robin Roots
Laulu ja tantsupidu - lood
1. juuli 2017, 14:48

ÕL INTERVJUU | Ivo Linna: see, mis Vabaduse väljakul toimub, on uskumatu ja sellest räägitakse veel aastakümneid! (53)

"Ma olen siin seepärast, et sain hommikul oma suureks ehmatuseks teada, et tantsupeo etendus Kalevi keskstaadionil jääb ära ja ma olin ausalt öeldes päris nukker," tunnistab tantsupeo peategelane Vanaisa Ivo Linna, kes samuti Vabaduse väljakule tuli ja tantsijatele, ilma mingisuguse taustamuusikata, laulis. 

Ivo räägib, et seejärel helistas talle tütrepoeg, kes küsis, kas Ivo teab, et pidu tuleb hoopis Vabaduse väljakul. "Ma ütlesin, et tõesti ei tea. Siis mõtlesin, et kuna ma nagunii lähen siit otse laulupeo proovi, siis ma sõidan siit korra mööda ja vaatan, mis toimub," rääkis Linna.

Siis helistas Ivole aga tantsupeo laulude autor Maian Kärmas, kes ütles: "Marss kohe Vabaduse väljakule, siin on uskumatu pidu." Ivo ütleb: "Ja ongi uskumatu. Vaimustus on siin taevani."

Ivo sõnab, et ilmaga on nii, et seda kas on või pole. "Pahatihti on see tantsu- ja laulupidudega seotud, et ilmataat ei ole mõnikord meie poolt. Aga rahval on see päike nii südames – nad ei saa ju istuda kodus ja oodata õhtust etendust. Kohe on vaja! See on imeline tunne ja ma arvan, et sellest, mis siin toimub, räägitakse veel aastakümneid."

Mida tänane üritus Ivo arvates aga Eesti rahvale tähendab? "See on jälle üks väike süst. Ei ole vaja tühiste asjade pärast viriseda, vaid tuleb vaadata heas mõttes läbi roosade prillide ja kõik on korras."