Kinoteatri suvelavastuse "Murru 422/2" läbimäng. Foto: Siim Vahur
Inimesed
30. juuni 2017, 18:53

Neli etendust päevas mitu nädalat järjest – kuidas Kinoteater seda suudab? (2)

Kinoteatri Murru vanglas etendatava suvelavastuse "Murru 422/2" graafik paneb jahmuma. Kolme ja poole juulikuu nädala sisse mahub 21 etenduspäeva, millest pea kõigil toimub väikeste vahedega neli etendust: kell 12, 14, 17 ja 19. Kokku tuleb 83 mängukorda!

Kinoteatri produtsent Paul Piik tunnistab, et selja taga on tõesti pikad tööpäevad, mõni isegi 14 tundi pikk, kuid kollektiivset enesetappu teatrirühmitus siiski ei kavanda. Ta selgitab, et esmaspäeval esietenduv "Murru 422/2", mis võimaldab saada aimu omaaegsest igapäevaelust 2013. aastal suletud vanglas, ei ole klassikalises mõttes teater, kus on lava näitlejatega ja tribüün publikuga.

"Kokku mahub ühele etendusele 30 inimest, kellele antakse seadmed kõrvaklappidega, ning seejärel juhivad publikut vanglaterritooriumil kolm valvuriteks kehastunud giidi, käies läbi märkimisväärsed kohad ja ruumid. Näitlejate osalust on nii palju, et kõrvaklappides kõlavad dokumentaalsed mälestused on sisse lugenud 12 professionaalset näitlejat. Vanglaõhustik ja -tunnetus tekib seega sellest, kuidas oleme kokku pannud konkreetsed ruumid ja mälestused," räägib Piik.

Koos temaga kuuluvad lavastusmeeskonda näitekirjanikud Paavo Piik ja Priit Põldma, näitleja ja lavastaja Henrik Kalmet, kunstnik Illimar Vihmar, valguskujundaja Revo Koplus ning helimeister Raido Linkmann (NO99). Näitlejatest on teksti linti lugenud Jörgen Liik, Kait Kall, Markus Luik, Ivo Uukkivi, Priit Pius, Andres Raag, Veiko Tubin, Aivar Tommingas, Kaspar Velberg, Peeter Tammearu, Hilje Murel ja Ülle Kaljuste.

Produtsent Paul Piik (vasakul) ja kunstnik Illimar Vihmar Murru vanglat Kinoteatri lavastuseks ette valmistamas. Foto: Tiit Blaat / Ekspress Meedia

Pärast läbimänge ja esietendusi pole lavastustiimil enam vaja Rummu alevikus asuvas etenduspaigas kohal olla. "Korralduslikult näeb etenduste läbiviimine välja nii, et igal etenduspäeval on meil graafiku alusel kohapeal viis inimest ning töö toimub kahes osas – umbes neli tundi päeva esimeses pooles ja umbes neli tundi päeva teises pooles," avaldab Paul Piik. "Igale positsioonile on vähemalt kaks inimest, et etenduse läbiviimine vanglas ei muutuks omaette vanglaks ja inimesed saaks ka suve nautida."

Etendused toimuvad 3.–27. juulini ehk 25 päeva vältel peaaegu iga päev, vahele jäävad vaid kaks esmaspäeva ja teisipäeva. Pausid enam kui poolteisetunniste etenduste vahel on üürikesed. "Viimased läbimängud on kestnud isegi tund ja 50 minutit, aga plaanis on teha mõned kärped, et etenduse lõplik pikkus saaks olema tunni ja 40 minuti kanti. Kuid kestus sõltub palju ka publiku koosseisust – on kiiremaid ja aeglasemaid gruppe," märgib Piik.

Kinoteatri suvelavastuse "Murru 422/2" läbimäng. Foto: Siim Vahur

"Etendusgraafik sai tihe peamiselt sel põhjusel, et ühele etendusele mahutame elamuse huvides ainult 30 inimest ning meie jaoks on oluline, et kõigil, kel lavastuse vastu huvi, oleks võimalik seda vaatama tulla. Suvel on täiesti tavaline, et ühte teatrietendust vaatab 300 inimest, mis meie puhul tähendaks sama arvu läbilaskmiseks kümmet etendust," põhjendab Piik.

Ta tõdeb, et omamoodi on rohke etenduste arv ka murekohaks. "Piletilevist vaadates tundub, nagu oleks kõik välja müüdud – inimene jõuab kerida alles esimese nädala etendusi, mida tuleb juba kokku 28, ja annab alla. Tegelikult pileteid on, ärge heitke meelt," lausub teatrirühmituse produtsent.

Inspiratsiooni kõrvaklappidega teatrirännakuks saadi Piigi sõnul eelkõige vangla eripärast. "Kõrvaklapid aitavad inimesel olla omaette ja vanglaruumidega vahetumalt suhestuda. Oleme sellise vormiga varem kokku puutunud näiteks saksa kunstnike grupi Rimini Protokolli lavastuses "Remote X", mis käis 2014. aastal Tallinnas festivalil "Talveöö unenägu"," märgib ta.

Murrus oli Eesti viimane koloonia tüüpi vangla, kus kinnipeetavad elasid suurtes gruppides koos ning valvurite-vangide vahel ja eriti barakkide sees valitsesid keerulised hierarhiad. Dramaturgid Paavo Piik ja Priit Põldma on kogunud vangide ja ametnike, endiste töötajate ja lähedaste mälestusi Murru vangla olmest.

Lavastusmeeskonda kuuluva Henrik Kalmeti sõnul annab vanglalavastus harukordse võimaluse külastada ruume, kuhu inimesed pole vabatahtlikult pääsenud. "Samuti kuulda tõsielulisi lugusid maailmast, mis on ühest küljest meist nii kaugel, aga samas eksisteerinud pikalt meiega koos, lihtsalt teisel pool müüre," lisab Kalmet. Foto: Siim Vahur

Kinoteatri suvesse mahub kuhjaga muidki tegemisi. Sel kolmapäeval jõudis Oxfordis Offbeati festivali lavale "Finding Mr Paramour" – inglasest endise kooliõpetaja Tim Paramouriga koostöös valminud monolavastus, mis räägib õpetajaks olemisest ja Suurbritannia haridussüsteemist. 23. juulil etendub lavastus Readingis Fringe’i festivalil.

"Seal valmistab etendusi ette ja viib läbi inimene, kes tegi meiega kaasa prooviperioodi. Offbeati etendus, kus meid ennast füüsiliselt kohal ei olnud, õnnestus igatahes väga hästi. Kuigi oleks lahe olla korraga Eestis ja Inglismaal, oleme praegu leppinud sellega, et enne etendusi suhtleme sealse tiimiga Skype'i teel," ütleb Paul Piik.

Samuti on juulikuus Pärnus komöödialavastuse "Once Upon a Time in Estonia" etendused, kus peaosades Indrek Ojari ja Argo Aadli, ning Naissaarel Omari küünis saab näha lavastust "Aadama õunad", mille lavastajateks on Priit Võigemast ja Henrik Kalmet.

Piigi sõnul on see 2011. aastast tegutsevale Kinoteatrile veidralt tihe suvi. "Aga korralduslikus mõttes on peavalu väga vähe, sest koostööpartnerid on professionaalsed ja truppides läbivalt head inimesed," kiidab ta.