Indrek TaalmaaFoto: Teet Malsroos
Inimesed
30. juuni 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Indrek Taalmaa soovitab: kuhu minna Viljandimaal? (2)

"Kõige ägedam koht Viljandimaal on maailma suurim sigala – seda on kuue korruse jagu," muheleb näitleja Indrek Taalmaa, Viljandimaalt pärit mees. "See on Ekseko sigala, teispool Viljandi järve. Kunagi nõukaajal tuli Viljandisse trobikond vene turiste, kes võtsid bussijaamas takso ja palusid end hotelli viia. Taksojuht viis nad Ekseko värava ette. Kujuta pilti, nad läksidki seakombinaati küsima, kas vabu tube on!"
Indrek Taalmaa Foto: Teet Malsroos

Mälestusmärk kult Toomale

Pompoosne seakombinaat on tänagi alles ja töötab mühinal, nüüd juba Rakvere Farmide heaks, teab Indrek kõnelda. 1974. aastal loodud hotellilaadne hoone sai hoo sisse aastal 1974, kui 9. mail nägi ilmavalgust esimene põrsas, kes sai nimeks Toomas.

Kuuldavasti jätkus kult Toomal elujõudu ning viljakust neljaks ja pooleks aastaks. Loomulikku surma surnud paarituskult Toomas sätiti valgete palakate sisse ning sängitati mulda kombinaadi direktori kabineti akna alla. Teenete eest pälvis legendaarne paarituskult kogunisti mälestuskivi, mida ehib aupaklik tekst: "Eesti sea isa kult Toomas".

Sinialliku allikad

"Väga ilus paik," kiidab Indrek Viljandimaal Intsu külas Sinialliku järve lähedal asuvaid läbipaistva veega allikaid. Suur Siniallikas, mis on olnud iidne ohvriallikas, jääb järvest lõunasse ja Väike Siniallikas edelasse.

Sinialliku allikad Foto: Aldo Luud

Suur Siniallikas on oma nime saanud kristallselge vee ja selle kummastava sinise varjundi tõttu, mille annab põhja settinud sinine savi. Legend, mis kõlab hoopis pidulikumalt, pajatab aga siniste silmadega tütarlapsest, kes end mure sunnil allikasse uputas. Käibel on teinegi legend: sõja ajal peitnud rootslaste eest põgenevad poolakad Sinialliku allikasse vaskkatlatäie kulda.

Katlasangast pistetud läbi pikk palk, mille otsad ulatunud mõlemale poole kaldale. Allika haldjale antud tõotus, et talle ohverdatakse katla kättesaamiseks rüütel koos hobusega.

Siiani pole kuulda olnud, et mõni ratsarüütel oleks allikale rahapaja eest ohvriks antud. Küll aga usuti, et Siniallika veel on tervendav toime ja allikasse heideti ohvrianniks hõbemünte.

Allikatega tutvumiseks on Indreku sõnul taibukas võtta ette käik Sinialliku matkarajale, mis kulgeb Sinialliku järve kaldal ja juhatab matkaja nonde salapäraste allikateni.

Loodi põrguorg

Viljandimaale sattunu saadaks Indrek hoobilt ka Loodi põrguorgu või põrgusse, mis olnud legendide järgi vanapagana elukoht, kuhu inimesed minna pelgasid. Senini peaks sealses koopas kuskil peidus olema mürakas kirst, mis kuldehteid triiki täis.

Loodi põrguorg Foto: Aldo Luud

Et aardekütid on seda innukalt otsimas käinud, on koobas agarate kaevamistööde tõttu varisenud ning ahtamaks muutunud. Ehtekirst on siiani leidmata. Ürgoru vahetus läheduses asuvad Tõllamäe tamm ja tammik. Muide Loodi põrguorus on kahe kilomeetri pikkune matkarada, kuid ränduril peab võhma jaguma, sest ees ootab päris mitu rasket mäkketõusu.