Saund

Erich Krieger: kui Lätis promotakse raadios oma keelt ja rahvust, siis miks meil mängivad muu maailma hitid? (44)

LISA KOMMENTAAR

Jah30. juuni 2017, 22:54
Nõustun täiesti. Peale eestlaste pole vist ühtegi teist rahvast, kes nii suurel määral kuulaks võõrkeelset (meie puhul 99% ingliskeelset) muusikat. Kusjuures inimesi, kes mõistavad hästi mingit geto räppi, on tegelikult väga vähe. Riigiraadios kuuleb siiski aeg - ajalt ka prantsuse, soome, vene ja mingit muukeelset muusikat ja eesti muusikat polegi seal nii vähe, aga kommertsraadiojaamades on tõesti ülikõva inglise keele ülekaal. Ja kui põlvkond põlvkonna järel kasvab sellises muusikas üles, ongi ju praegune olukord päris ootuspärane. Pigem on oht selles, et 20-30 aasta pärast jõuab lõpule üleminek inglise keelele, mis on praegu juba suurel määral alanud. Ja me saame ainult iseennast süüdistada. Siis sünnib siin lagedal metsatul maal uus rahvus. Ajaloos on ennegi teisele keelele üle mindud. Meenutagem iirlasi.
Tahab raha30. juuni 2017, 18:59
Mida rohkem raadiost lastakse, seda rohkem raha kukub niisama arvele, ise ei peagi midagi tegema. Kas tee projekteerijate ja ehitajatega on ka nii, et korra ehitad ja pärast tiksub raha kogu aeg arvele, sest vaat kui palju sõidetakse?
moosekant30. juuni 2017, 18:49
erand30. juuni 2017, 18:47
Nõmme Raadiost tuleb ka eestikeelset laulu.
A.L.30. juuni 2017, 13:31
Sest meie oleme EUROOPA E-RIIK
30. juuni 2017, 14:35
Euroopa riigis ei ole põhikeel inglis keel. Iga rahvas arendagu oma kultuuri ikka omas keeles. Aga eks me ole olnud kogu aeg pugejad ja teiste rahvuste p... la..kk..jujad
Erichile30. juuni 2017, 13:00
Sina oled tõeline Eesti staar sõna otseses mõttes. Oled kena mees ja ilusa meheliku häälega. Sinu laule on mõnus kuulata. Ja Sul on tuline õigus - eesti muusikat peaaegu ei kuule kusagilt (v.a. Elmari raadio ja sealt ka ainult nende nn. mingite "staaride" esitusi, mis ei ole laulmine vaid kõõrutamine, näites täna kuulan seda tobedust, kus kellegi ema peaks olema teokarp - no mis laul see on, nõmedus kuubis). Praegused noored kaagutajad arvavad, et oh, kui hea laulja ma olen, kui kaagutan inglis keeles (ise sealjuures ei oska isegi sõnu hääldada). Väga halb seis on eesti lauljatega.
Kuulaku30. juuni 2017, 12:25
vana ja tark30. juuni 2017, 12:10
meil on Eesti Laul ka 99,9% vaid ingliskeelne, meie noored peavad normaalseks laulda ingl.keeles, miks? kui pole häid laulutegijaid, siis nad arvavad, et inglise keeles lauldes on see parem, igatahes- nõukaaegsed eesti laulud ja lauljad on siiani ilus ja hea kuulata, praegust muusikat kuulad nagu tühja juttu-kõrvast sisse ja välja, ilu ja hinge ei kuskil...
Kõik tahavad olla maailma tasemel ,aga selleks saamiseks on vaja hoopis teist suhtumist, mida kahjuks ei mõsteta, ingl keels laulmine see küll ei ole...!
jr 30. juuni 2017, 10:21
Selleärast, hr Krieger, et Lätis on omamaine muusika olemas ja elujõuline. Ja ma ei räägi ainult Paulsist ja paljudest fantastilistest tekstikirjutajatest - isegi iga viimane süldibänd üritab ise lugusid kirjutada. Meie tasemeks on 70ndate lääne ja 90ndate ida lookesi võimalikult halvasti kopeerida.
60+...30. juuni 2017, 08:01
Hea on kuulata Anne Veski laule ja nutan VelloOrumetsa taga,et teda oma hea häälega enam laulmas ei ole!
oo30. juuni 2017, 07:58
Iga "laulja" alustab inglise keelega, sest usub, et see lennutab ta maailma vallutama. Aastaid ja aastaid ikka sama lootus nagu lotomängijal - võib ju juhtuda Eesti ime - laulja lööb pahviks terve maailma.
Kahjuks ei erine lauljad üksühest eriti, ei erine laulud üksühest. See on nagu tümps, mis ketrab ja ketrab ikka sama ja sama.
Kus on siis eesti laulja, kes jääks meelde oma erilisusega, häälega, nõudlikkusega laulu sõnadele, meloodiale, kes oleks huvitav mitte ainult teismelistele, vaid ka arenenud kuulajale?
On vaid suur-suur lauljate mass. Noh , eks veeretagu oma viisikesi..." ma vajan sind, sa vajad mina, lahkusid, eee..."
Kui meil oleks andekas laululooja, julgeks ta tööd teha ühe Eurovisioonile mineva eestikeelse lauluga, millel on mõistusepärased sõnad, pahviks lööv meloodia ja julgeks öelda, et laulu loomine võttis aega, ei sündinud tunniga enne esitamistähtaega... Kui see laul ja esitus eristuks 250-st, siis oleks
mõtet.
Pets30. juuni 2017, 00:03
Keskerakondlane Erich alustas eestlasi promoma. Las laulab sama laulu ka Lasnamäel. Välismaa keel on võrdselt ju ka vene keel.
29. juuni 2017, 23:52
õiged mõtted Ericul. Ei pea hommikust õhtuni inglisekeelset möginat kuulama .Parim nali oli see,kui üks üsna madalalaubaline eestitarist lauljatar mainis,et ta lausa mõtleb inglise keeles! No kuulge,nii segi ei tasu ka minna. Mingid tehtud lauljakesed topitakse esinema ja kindlasti inglise keeles,et ikka väljamaal kuulda oleks Paljud siis on välismaal läbi löönud? Ei meenu ühtegi Ikka tulevad saba jalge vahel koju tagasi,kui kusagil õllekakeldris on paar kuud laulujoru aetud Samuti on selge kekutamine ja lausvale see,kui lauljakesed väidavad,et on end koolitanud Ameerikas Berkeley koolis? No mida juttu! Ehk on mõni ukselinki katsunud ja ka sisse astunud,aga õppinud? Sääraseid lauljaid kui meil on Ameerika otsast otsani täis ja keegi ei kuulagi nende üminat Mu enda sugulane õppis Ameerikas küll laulu,küll tantsu ja ütles,et võitlus koha eest päikese all on karm Pead pidevalt Castingutel käima ja kui saadki mõne otsa,on see teatud arv esinemisi(muusikale) ja kõik. Otsitakse teatud tüpaaži teatud tüki jaoks . Pead olema üliandekas,et üldse pildile saada Loevad tutvused,kes keda tunneb ja kes sind kellelegi tutvustab Igatahes tema enam sellel alal ei tööta ,abiellus ameeriklasega ja teeb ikka korralikku palgatööd Niiet meie laurakesed,inesed,liisud ,kreeted ja muu pahn,ätrge tulge siin laima.
Nii on29. juuni 2017, 23:23
Enamus Eestis olevate raadiote omanikud on suured välismaa firmad, muusika on ju raha, ega eestlane seda Eestis tahagi hoida, las jookseb välja.
no29. juuni 2017, 21:58
ELMARI raadio laseb ju eestikeelset muusikat. Eesti muusikast,mida olen juba mitukümmend aastat pidanud kuulama ,on küll villand saanud.Maailm on heast muusikast rikas ja siin ei ole keel üldse oluline.Oluline on rääkida ilusat eesti keelt ja seda õigesti kirjutada.
selle29. juuni 2017, 21:46
eest pidavat meil valimistel rohkem vabadust olema kui Lätis, aga lätlased Eestis valimas ei käi...
No mida29. juuni 2017, 21:46
Siis kuulekski päevast päeva ja ainult üht-sama p*ska. Taukar, Ott ja muud sellised torulorud leelotajad....
jansa29. juuni 2017, 21:02
aga sellepärast,et me pole läti
Ja29. juuni 2017, 20:58
Ühtlasi tahaks tervitada seda ärajoond häälega prantsuse lauljatari, kes viimased aastad ainsana vikerraadios prantsuskeelset muusikat esindab.
No29. juuni 2017, 20:53
100% Erichiga nõus. Ameerika mögast on kõrini. ERR tehku programmi maksumaksjale aga mitte Moskvale (Brüssel).
Nujaa29. juuni 2017, 19:59
Peale brexiti keele on veel saksa, poola, austria, itaalia, kreeka, läti jne. laule, + kümneid riike mujal oma keele ja omapärase muusikaga. Aga ei, ka meie omad lauljatehordid vinguvad ainult võsainglist. Häbenevad, nagu nätsumees, eestlaseks olemist.
euroschaisse30. juuni 2017, 09:23
lemsalu peaks ju norra keelt oskama, võiks teha norra keelse albumi. Väga lahe oleks kui meie artistid suudaks ennast proovile panna ka tesites keeltes. Taucar: Meine Beste Schlager", Jyri Bosseman: Jeu de Cartes
29. juuni 2017, 19:34
Eestikeelne muusika on 98% ulatuses täielik saast, sellepärast.
minge Leetu29. juuni 2017, 18:48
siis näete kuidas rahvas oma keelt austab ja armastab. Meie häbeneme oma keelt ja igal võimalikul juhul räägime muus keeles. Seda teevad nii jürid ,marid kui ka kerstid.
evita29. juuni 2017, 18:21
No! mida teha kui lääne muusika on parem va.Verona ja Meie mees?
Kriegerile29. juuni 2017, 18:05
ETV ei jõua meil võõrkeelseid saateidki tänapäeval eestikeelse tõlkega varustada.
Mis teha, kui vaimust vaene.29. juuni 2017, 18:03
Selle protsessi nimi on kadaklus. Lahtiseletatuna tähendab see kõiges peremehe järgiaimamist. 30-40 aastat tagasi oli sama teema päevakorral, tol ajal siis vene keelse muusikaga. Väga vähe on asju, mis on tõeliselt eestlaslikud. Ikka on kellegi pealt maha tehtud. Isegi Eesti Vabariigi hümni ei suudetud iseseisva muusikateosena välja mõelda - tõmmati Soome pealt maha. Vaimuvaesus, ei muud.
Alar129. juuni 2017, 17:58
Jorch ise selle peale ei tule, et eesti mušontšik on s õ n n i k?
Segane29. juuni 2017, 17:46
Nõustun ericuga, rohkem Eesti laule
Aff29. juuni 2017, 19:36
Aga on olemas üks suur AGA, nimelt raadiotele on ette kirjutatud kui mitu protsenti VÄHEMALT peab eetris olema Eesti muusika... aga mida teha kui enamus raadiojaamasid üritab leida oma kuulajaskonda/stiili jne, AGA seda tüüpi muusikat Eestis piisavalt ei tehta??? Mõistlik oleks ju, et osa raadiod laseb rohkem Eesti muusikat ja osa rohkem nn "lääne" või siis "ida" oma ;) jaapani muusikat pole raadiost vist kunagi kuulnud ;)
Näiteks kuna kuulan palju powerit ja nrj't, siis mingi hetk ikka ajas ooksele küll, kui lasti ainult mingit hädist pootsmani remixilaadset soigumist... paraku pidin pöörduma interneti raadiote poole, et uuemat muusikat kuulata... siinkohal kiidaks nrj'ti, sest erinevalt powerist suudavad uusi laule eetrisse lasta, AGA paraku needki on välismaised artistid... Eestist ei tule piisavalt uusi laule peale nende raadiote jaoks! Kes tahab vanu hitte kuulata küll see retro vms üles leiab :)
30. juuni 2017, 11:08
raadiojaamad ei ürita midagi. aastaid ketravad üht ja sama playlisti paar korda päevas läbi. kella võid õigeks panna lugude järgi. kuulaks vikerradiot, see mängib huvitavamat muusikat, aga nende mõttetut mö-la ei jaksa kuulata.
supergraan29. juuni 2017, 17:35
Miks peaksid Eesti riigiraadios päev läbi lärmama "hitid", valdavalt inglisekeelsed? ? Kui eesti oma kaasaja hitid on tõepoolest nii haledad, et ei sünni esitada, siis arhiivides on olemas ju suurepärane vanem eesti muusika, helisalvestuse algusaegadest alates. Riigiraadio peaks ometi olema eeskätt propagandaraadio.
Muigega29. juuni 2017, 17:26
Mängitakse ikka hommikust õhtuni ka meil omamaisi laule. "Elmarit" tasuks kuulata. Muideks ka soomlastel on vastav kanal, "Iskelmä", kus ainult soomekeelne laul kõlab.
Heldur7229. juuni 2017, 17:23
Kui härra oskaks ise inglise keeles laulda ja siis kurdaks muret ... ehk oleks siis see jutt tiba veenvam. Hetkel on see rohkem enda saba kergitamine.
Tehisintellekt? Jälle meie esimesed!29. juuni 2017, 17:19
Olgu nüid selle eesti musaga kuda just on, hea või halb aga ega seda keegi muu peale meie endi viljele, ikke isi süüdi. Aga vaat mis, mingi lollakas jauramine käib, et "ega meie, arvuti valib muusika" - Kullakesed, arvuti ei vali seal midagi, ikke inime teeb valiku ehk programmid, arvuti kaudu ja abil paisatakse eetrisse. Eks mudugi, kui ikka eestikeelseid ja meelseid laule arvutile kättegi ei anta, no midas seal veel valida?
L.29. juuni 2017, 16:49
Palun kuula Elmarit, ainult Eesti artistid ju seal..milleks selline ving?
Tom29. juuni 2017, 16:49
Sest eestis tehtav muusika on valdavalt sulapask. Eesti on vist ainus piirkonna riik kust pole tulnud ainsatki Euroopa tipphitti.
Sest29. juuni 2017, 16:47
eestlane ei oska elada oma elu. Ta peab kõike Ameerikast kopeerima.
vale jutt29. juuni 2017, 17:07
kui ikka oleks olemas brüsseli keel, siis meil oleks kõik teised keelatud.
see ilma seebita pugemine ajab hulluks ! miilitsal oli ka rohkem ajukurde kui meie "poliitikutel"
Urrr29. juuni 2017, 16:42
No kaua ma seda Kriegeri jauramist ikka kuulan. Vahelduseks muud kah. Ja eesti muusika on selline nagu ta on - ükski pole tõsiseltvõetav kõva tegija. Ei siin ega mujal maailmas... Tehku enne muusika mis on muusika mitte lihtsalt mingi loba.
Kuhu jäid ajad kus muusikud olid talendiga?
Kurram Us29. juuni 2017, 18:47
Eksid, meil on tegija ja väga arvestatav aga meile eestlastele miskipärast pole see muusika mokkamööda, mida Kerli viljeleb. Videod on saanud suisa 4x tunnustust muusikamaailma surte poolt.
no1. juuli 2017, 10:52
see Kerli on küll viimane kea kuulata. Pale Keigeri on veel Toomas Anni ja ka on plaadid, kus manalasse läinud head lauljad. Praegu on meil Anne Veski, väga hea.
...29. juuni 2017, 16:41
Sest Eestis ei eksisteeri kommunismi juba aastast 1991. Eesti raadiod mängivad muusikat arvestades kuulajate soove ning eksisteerib ka temaatilisi raadioid ning saateid. Tõesti ei soovi Sky+-st ega mujalt laadsetest pop-raadiotest kuulata "Naised on hullud" ja muid üllitisi, mis õnneks mängivadki üldjuhul raadio Kuku-s ning mujal laadsetes.