Erich KriegerFoto: Arno Saar
Saund
29. juuni 2017, 16:31

Erich Krieger: kui Lätis promotakse raadios oma keelt ja rahvust, siis miks meil mängivad muu maailma hitid? (44)

“See, et raadiotes Eesti muusikat ei lasta on juba pikalt olnud probleem!” ütleb muusik Erich Krieger. “Teada asi on see, et seal valib muusikat arvuti ja autoriprogramme, kus inimene ise otsustaks, mis lugusid lasta, on väga vähe,” möönab ta.

Siiski näeb Krieger tõrvapotis meetilka. Muusikul on hea meel selle üle, et Vikerraadiosse kolib üle Ingrid Peek. “Ma loodan, et sellega seal Eesti muusika kvaliteet ka paraneb,” ütleb Krieger. “Praegu vaheldub Kihnu Virve Tom Jonesiga." Muusiku sõnul peaks vähemalt rahvusringhääling olema Eesti muusika keskne.

“Nüüd tuli juurde uus Eesti-Vene raadio Jumorfm, kus on eesti- ja venekeelne muusika umbes pooleks,” räägib Krieger. Muusiku sõnul lastakse seal eestikeelset muusikat aga ainult öösiti, siis kui kuulaja magab. “Sealt tuleb head huumorit, ei saa midagi ette heita, aga kui muusikaga tehakse 50-50, siis võiks see ikka kuidagi teistmoodi jaotuda,” arvab Krieger.

Küsimuse peale, kas ka vanameistril endal raadiosse pääsemisega raskusi on, vastab muusik, et hea looga ikka saab. “Need produtsendid on kõik ju noored inimesed. Nad jälgivad seda reitingut, et kuidas oleks õigem raadiot maha müüa ja kuulajaskonda juurde võita,” seletab Krieger. Muusik on asja arutanud ka raadiomeestega. “Mu hea sõber ja koolivend Allan Roosileht töötab StarFM-is. Küsisin temalt temalt, et miks ta siis minu või muud Eesti muusikat ei mängi,” ütleb Krieger. Roosileht olevat selle peale ainult õlgu kehitanud ja öelnud, et otsustajateks on arvutid ja omanikud. “Mis nipiga saab siis raadiosse mingi noore artisti lugu, keda keegi ei teagi veel?” on Krieger nõutu.

Muusiku sõnul on produtsentide tegevus küsitav. “See on nende mängumaa, vastu vaielda ei saa. Tuleb mingi nipp leida,” ei lase Krieger ennast liialt morjendada. “Hitt hitiks, aga ma ütlen, et Eesti laule võiks raadiotes rohkem kõlada,” jääb ta kindlaks. Näitlikustamiseks seda, kuidas asjad võiks olla, toob Krieger näiteks Läti. “Nad lasevad meeletult palju enda muusikat. See on ju oma keel ja oma rahvus. Miks on meil ainult muu maailma hitid?”