EL Nõukogu eesistumise kontsert Tallinna Vabaduse väljakul 29. juunil 2017.Foto: Robin Roots
Inimesed
29. juuni 2017, 21:53

GALERII | Vaata, mis toimus Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise algust tähistanud kontserdil! (25)

Täna õhtul oli Tallinnas Vabaduse väljakul Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise algust tähistav tasuta kontsert, kus esinesid tuntud Eesti artistid Kukerpillidest NOËPini. Sündmuse tarbeks oli loodud väljakule ka kohvikute ja tänavatoidu ala, Laste Vabariigi labürint-mänguala ja töötoad ning ainulaadsed puitinstallatsioonid. 

Kell 19.30 alanud kontserdil esinesid Eesti Raadio Laste Laulustuudio, Estonian Cello Ensemble, Estonian Voices, Frankie Animal, Genka, Kadri Voorand, Kukerpillid, Mari Jürjens, Miljardid, NOËP, Vaiko Eplik, Winny Puhh ja Ühendkoor Veronika Portsmuthi juhatusel. Artistide etteasted ühendas katkematuks tervikuks helilooja, DJ ja produtsent Sander Mölder. 

Eilsest alastes hakkas Vabaduse väljakule kerkima puitinstallatsioonidest “digitihnik”, mis jutustab Eesti kui eesistuja lugu „Ühtsus tasakaalu kaudu“, sümboliseerides nii meie kultuurile omast suhestumist looduskeskkonda kui pidevalt muutuvat identiteeti. Ligi 7 tihumeetrist ja 700 identsest puitelemendist koosneva ning põnevaid kohtumispunkte ja platoosid tekitava „digitihniku“ autoreiks on tänavuse noore arhitekti preemia laureaadid Sille Pihlak ja Siim Tuksam arhitektuuripraksisest PART. 

Linnarahvast tervitasid kontserdil Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk, Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja Eesti Vabariigi peaminister Jüri Ratas

undefined Foto: Teet Malsroos

Donald Tusk meenutas oma kõnes, kuidas ta armus Eestisse Laulva revolutsiooni ajal: "Mitte kunagi varem – ega ka hiljem – polnud ma näinud avalikkuses midagi nii liigutavat. Midagi nii jõulist, kuid samas rahumeelset üheaegselt. Teie tugev ühtekuuluvustunne, ühtsus ja vabadus olid nii selgelt nähtavad ning liigutavad mind veel tänaseni pisarateni. Sellest ajast alates tean ma, et üksteisel käest kinni hoidvad inimesed võivad olla tugevamad kui inimesed, kes hoiavad käes relvi," vahendas ERRi uudisteportaal.

"Kui ma mõtlen Eestile, siis ma mõtlen Paul Keresele ja Arvo Pärdile, Carmen Kassile ja Kelly Sildarule, kes kõik sümboliseerivad talenti, tarkust, ilu ja energiat," loetles Tusk ja lisas, et tal pole kahtlustki, et need on täpselt need omadused, mis ka Eesti eesistumisel välja paistavad.

Kontserdi kandis üle Eesti Televisioon. Otseülekannet vahendasid saatejuhid Anu Välba ja Johannes Tralla.