HEA VÕI HALB? Netflixi sarjas „13 Reasons Why“ kehastab Austraalia näitleja Katherine Langford koolitüdrukut, kes otsustab end kiusamise tõttu tappa. Foto: Jordan Strauss/AP
Inimesed
28. juuni 2017, 14:19

Netflixi hittseriaali süüdistatakse noorte enesetappudes (1)

Seriaal „13 Reasons Why“, mis kujutab realistlikult koolikiusamist ja selle kurbi tagajärgi, on saanud ka negatiivset tagasisidet – USAs elavad lapsevanemad väidavad, et sari õhutas nende tütreid endalt elu võtma.

Neiud, kelle surmas veebiseriaali süüdistatakse, võtsid endalt elu aprillis. Tüdrukud, kes olid surres 15-aastat vanad, ei tundnud teineteist, aga nende suitsiidid toimusid vaid nelja päeva pikkuse vahega ning nende vanemad näevad seal sarnasusi. Üks ühendaja on fakt, et mõlemad lõpetasid vahetult enne surma Netflixi popi noortesarja „13 Reasons Why“ vaatamise. Seriaalis kujutatakse tänapäeva koolielu ning kajastatakse aktuaalseid teemasid nagu ärakasutamine sotsiaalmeedias ja ametnike suhtumine seksuaalvägivalla üle kurtvatesse noortesse. Seriaali peategelane on teismeline tüdruk, kes tembeldatakse koolis libuks ja kelle üks vanem poiss lõpuks vägistab. Meeleheitel neiu, kes ei leia koolipsühholoogilt ega kaaslastelt tuge, tapab end ning jätab koolikaaslastele maha lindistused, kus kirjeldab, kuidas igaüks neist talle kannatusi põhjustas.

Ameerika koolitüdrukud, kelle vanemad avalikkuse poole pöördudes õiglust otsivad, olid samuti koolikiusamise ohvrid. Mõlemaid vaevas ka depressioon. Ühe surnud neiu isa sõnul on kurjajuureks tembeldatud telesari liigagi realistlik, sest sisaldab detailseid stseene, kus neiu endal vannis randmed läbi lõikab. „Keegi ei suuda mind veenda, et sarja tegijad sel moel üritasid probleemile tähelepanu juhtida. Ma ei näe selles midagi positiivset,“ pahandab isa. Netflix reageeris kaastundeavaldusega, kuid seriaali sisu eest vabandama ei tõtanud. „Meile on jõudnud tagasisidet, et sari on ärgitanud lapsevanemaid, teismelisi, koole ja vaimse tervise spetsialiste arutlema sarjas kirjeldatud raskete teemade üle.“

Valdavalt on seriaal saanud positiivset kriitikat, seda tunnustatakse tõsise noorteprobleemi tõelähedase kujutamise eest. Ent seda on süüdistatud ka enesetapu romantiseerimises. Murelike aktivistide nõudmisel tehti sarja lõpuosas mõned stseenid ka ümber ning sarjale on lisatud hoiatus, et see sisaldab tõetruud materjali vägistamisest ja enesetapust, samuti on vaatajatele kättesaadavad nõuanded, kuhu enda probleemide korral pöörduda. Netflixi esindajate arvates piisab neist ettevaatusabinõudest täielikult.