HÄVITAV KOOSLUS: Salvador Dali ja tema abikaasa Gala elasid avatud kooselu, mis jättis neile intiimsuhetes vabad käed. Gala kasutas seda innukalt, aga Dali tundis naisekeha ees sügavat hirmu.Foto: Vida Press
Inimesed
27. juuni 2017, 22:12

Seksihälvikust sürrealisti Salvador Dali surnukeha kaevatakse üles (12)

"Tahan vaid teada, kes ma olen, kust tulen ja kuhu kuulun," põhjendab Hispaania kaardimoor, kelle pärast laseb kohtunik Salvador Dali surnukeha DNA-proovi jaoks üles kaevata. Kunstniku segane ja piinarikas suhe seksiga tõi talle ja lähikondsetele rohkesti meelehärmi juba ta elupäevadelgi.

Taro-kaartidelt ennustamisega tegelev 61aastane Pilar Abel väidab juba aastaid, et kuna tema ema oli Dali juures teenijaks ning teenimine ei olevat piirdunud üksnes voodi alt koristamisega, on ta suure tõenäosusega kunstniku liha ja veri. Pilar on varemgi proovinud tõendada, et on Dali tütar, aga 2007. aastal surimaskilt ja juuksekarvadelt võetud proovid ei andnud kindlat tulemust, vahendab Daily Mail.

VÄIDETAV SOHITÜTAR: Pilar Abel on end juba kümmekond aastat Dali tütreks kuulutanud ja ootab DNA-proovist vastust. Foto: AFP / Scanpix

Nüüd nõuabki tütar, kes olevat enda sõnul ka välimuselt Dali koopia, täiendavat testimist. Tema väitel ei ajenda tõejahti maailmakuulsa sürrealisti pärandus: "Tahan vaid teada, kes ma olen, kust tulen ja kuhu kuulun.“ Salvador Dalil, kes suri 1989. aastal 84aastaselt südamepuudulikkusse, oma abikaasa Galaga lapsi ei olnud – piinarikaste fibroidide tõttu oli Galal emakas välja opereeritud.

Dali eraellu kaevudes on raske Pilarile lootust anda, sest kunstnik kartis naiste anatoomiat paaniliselt ja magas oma abikaasagagi väidetavalt vaid kord või paar. Dalil, kelle tuntumaid teoseid kannab pealkirja "Suur masturbaator“, olevat poisikesena oma peenist teiste poiste omadega võrrelnud ja põdema hakanud, et see nii väike tundus. Sellest sai alguse eluaegne kompleks – ta luges kirglikult pornograafiat ja kartis, et ei suuda iialgi naisi rahuldada samamoodi nagu nurjatutes teostes kirjeldati. "Palju aastaid pidasin end oma suureks meelehärmiks impotendiks," on Dali meenutanud. Kuna ta naistele läheneda pelgas, leidis ta pikka aega oma ihadele kergendust ainult eneserahuldamise teel ja sellest kombest ta ei vabanenud pärast naisevõttugi.

Impotendist sirgus sugutäkk

Masturbeerimine oli Dali noorusajal põlu all. Seda seostati hirmsate haiguste, homoseksuaalsuse, suguvõimetuse ja nõdrameelsusega. Õli valasid tulle Dali mureliku isa ponnistused, kes tavatses pojale näidata õõvastavaid fotosid suguhaiguste tõttu moondunud intiimorganitest. Jõledad pildid kinnistusid Dali ajju ja ta hakkaski seksi seostama kõdu ja mädanemisega. Kompleksid väljendusid hiljem paljudes tema teostes. Noorena oli Dali lähedane sõber Hispaania poeedi Federico Garcia Lorcaga, kes olevat teda korduvalt võrgutada üritanud. Kas neil oli seksisuhe või ei, jääb segaseks – nende tuttavad on seda kinnitanud, Dali ise oma autobiograafias maha salanud. Kui Lorca aru sai, et Dali ei olegi homo, vaid on endale hoopis pruudi leidnud, langes luuletaja sügavasse šokki.

Kunstniku abikaasa, vene päritolu Gala (tema ristinimi oli Jelena) oli mehest kümme aastat vanem ja väga elukogenud, Dali ise olnud enne Galaga tutvumist väidetavalt süütu. Dalile olevat pakkunud naudingut vaadata oma abikaasat teiste meestega seksimas ning ta olevat oma käega Gala jaoks kiimas madruseid koju tassinud. Paarike pidanud oma häärberis, mida ilmestas fallosekujuline ujumisbassein, igal nädalal rahvarohkeid orgiaid, milles Dalil olnud passiivne osa. Paljud tuttavad pidasid nende eluviisi põlastusväärseks ja kirjanik George Orwell nimetas Dalid ühes essees "jälestusväärseks inimeseloomaks".

HÄVITAV KOOSLUS: Salvador Dali ja tema abikaasa Gala elasid avatud kooselu, mis jättis neile intiimsuhetes vabad käed. Gala kasutas seda innukalt, aga Dali tundis naisekeha ees sügavat hirmu. Foto: Vida Press

Murdis truudusetul kaasal ribid

Maalimisest pidi Dali 79aastaselt loobuma, kuna ei suutnud neuroloogilise häire tõttu enam pintslit hoida. Sellest olnud ta nii frustreeritud, et esimest korda elus ei suutnud ta enam oma abikaasa litsakust taluda, eriti veel kui Gala oma tema jõukust ära kasutas, et oma armukestele kingitusi osta.

Dali peksis naise kord nii jõhkralt läbi, et murdis tollel kaks roiet. Et mehe raevupurskeid ennetada, hakkas Gala Dalile salaja rahusteid söötma. Peagi olevat tablettidele lisandunud narkootikumid nagu amfetamiin, mille tõttu Dali neuroloogilised probleemid süvenesid. Kui Gala 1982. aastal suri, lasi Dali surnukeha balsameerida ja riietada naise punasesse Diori lemmikleiti. Dali ei suutnud abikaasata elada. Ta leiti tihtilugu krüptist surnukeha eest värisemas, või nuttis ta tundide kaupa ja vallandas südantlõhestavaid loomalikke karjeid.

Igavest und magab Dali oma kodulinnas Figuereses temanimelises muuseumis asuvas krüptis.