"Mees, kes ei teinud mitte midagi" etenduse proovFoto: Stanislav Moshkov
Teater
27. juuni 2017, 16:05

Kuula ka etenduse jaoks Lauri Saatpalu kirjutatud lugu "Nõidumise laul"

PIILU LAVAPROOVI | NUKU teater toob lavale elava muusika, 200 kartulikorvi ja ühe eesti küla loo

NUKU teater toob üle mitme aasta taas lavale elava muusika, kui 2. juulil esietendub teatris 65. hooaja viimane uuslavastus, milleks on muusikaline müsteerium „Mees, kes ei teinud mitte midagi”. Mehis Heinsaare teoste ainetel maagilise realismi sugemetega loo on lavastanud Aare Toikka ning sellele on muusika kirjutanud Lauri Saatpalu, kellel on etenduses ka näitleja roll.

Lavastaja Aare Toikka ja laulude autor ning osatäitja Lauri Saatpalu on mitte midagi tegeva mehe lugu omakeskis veeretanud ja küpsetanud pea viis aastat. “Kui Toikka mulle selle lugeda andis, polnud see veel trükitudki. See oli Heinsaare käsitsi kirjutatud novell. See, mis nüüd lavale jõuab on ma ei tea mitmeteistkümnes variant,” räägib Saatpalu.

 
"Mees, kes ei teinud mitte midagi" lavastaja Aare Toikka Foto: Stanislav Moshkov

Teatrilavastuse jaoks muusikat kirjutada on see nüüd Saatpalju jaoks alles teine kord. “Esimene kord oli siin samas NUKU teatris 2001. aastal, kui Anne Türnpu lavastas ühe lastetüki. Sinna ma kirjutasin ka laulud,” meenutab ta. Saatpalu sõnul on ta etendusele laulud kirjutanud vastavalt kontekstile, aga kinnitab, et on endale jätnud ka mänguruumi. “Nii nagu näitlemisel ei pea kurja teksti ilmtingimata karjuma, võib ka muusikaga huvitavaid kontraste luua,” seletab ta. “Vahel võib tõsisele kaklusele taustaks panna meloodilise pala ja see tekitab sellise omamoodi kummalise ilusa asja,” toob ta näiteks.

Lavastusele muusika kirjutanud Lauri Saatpalu Foto: Stanislav Moshkov

Lavakujundus koguti kartulikorve inimestelt üle Eesti

Teatrikunstnik Rosita Raua loodud lavakujunduse üks suur osa on paarsada kartulikorvi. „Lavakujundust luues meenusid mulle bussisõidud Viljandisse, mil vaatasin alati aknast muutuvat maastikku – künkaid, sügisesi mustavaid põlde. Mulla ja kartulite juurest libiseski mõte kohe korvide peale. Sain aru, et kartulikorv on tegelikult hea kujund – sinna mahub inimese kogu elu, mida täidab pidev töö,” selgitab Raud üht olulist motiivi kujundusest, mis täidab uue Ferdinandi saali lava täies laiuses. Enam kui 200 kartulikorvi koguti kokku inimestelt üle Eesti.

Mees, Kes ei teinud mitte midagi etenduse proov Foto: Stanislav Moshkov

Lavastuse „Mees, kes ei teinud mitte midagi” tegevus toimub Kärstna korvipunujate külas Viljandimaal, kus külarahvas on tegus ja tubli. Kui aga külla ilmub võõras mees, muudab see elu Kärstnas äratundmatuseni. Laval on külalisnäitlejatena Lauli Otsar, Ester Kuntu ja Lauri Saatpalu, NUKU teatri trupist Laura Nõlvak, Liivika Hanstin, Getter Meresmaa, Mart Müürisepp, Mihkel Vendel, Taavi Tõnisson ja Anti Kobin. Bändiliikmed on Paul Daniel, Madis Muul, Tanel Ruben või Eno Kollom, Marti Tärn või Mihkel Mälgand. Koreograafia on loonud Marge Ehrenbusch ning lavavõitluse Tanel Saar, valguse kujundas Triin Hook.

Juulikuus mängitakse lavastust 10 korda, augusti lõpus toimub veel 5 etendust. Suve jooksul sõidavad Tallinnasse ka teatribussid Viljandist, Tartust, Rakverest ja Pärnust. Piletid ja bussisõidud on müügil NUKU teatri kodulehel ja Piletilevis.