Kuremäe kloosterFoto: Aldo Luud
Inimesed
27. juuni 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA I Ülle Lichtfeldt soovitab: kuhu minna Ida-Virumaal?

"Mina ei taju, et oleks Lääne-Viru ja Ida-Viru, minu jaoks on see kõik üks Virumaa," on Rakvere teatri näitleja Ülle Lichtfeldt aastast aastasse kõnelnud. Pole ka ime: sügis-talviti on ta laval koduteatris Lääne-Virumaal, suvehooajal aga Ida-Virumaal suveteatrit tegemas. Tänavu ühes oma lemmikpaikadest – Ontika mõisas.
Ülle Lichtfeldt Foto: Teet Malsroos

Kukruse polaarmõis ja Ontika mõis

"Eriti südamelähedased on mulle Kukruse polaarmõis ja Ontika mõis, kus oleme seitse aastat tööd teinud," tõdeb Ülle, kes on kaks aastat Ontikal ja viis aastat Kukrusel suvelavastustes mänginud.

Seitse aastat tagasi mängis ta Ontika mõisas suvelavastuses "Mtsenski maakonna leedi Macbeth", nüüd aga vastses suvelavastuses "Provintsitraagikud". Vahepeal pika põike Kukrusele teinud trupp on ringiga tagasi Ontikal.

Põhiline on aga inimesed neist küladest, kes on Ida-Virumaal tegutsenud truppi igati aidanud. "Imelised inimesed, kes on meid aidanud ja meiega koos seda vankrit veavad. Kõik need vabatahtlikud, kes meie teatriprojektide juures abiks on," tunnustab Ülle.

"Ning otse loomulikul Jõhvi Tuuleveski teater, kes on meiega alati koos olnud. Esimene asi, mis mul Ida-Virumaaga pähe lööb, on need inimesed. Teine aga nood kaks mõisa, kuhu ärgitan kõiki sisse astuma."

Kaevandusmuuseum

"Koht, kus ma seoses tööga osa eelmisest suvest veetsin ning kuhu ma nüüd augustiski lähen, on Kaevandusmuuseum ," ütleb Ülle, kes mängib sealses lavastuses "Kaevurite päev".

Kaevandusmuuseum Foto: Aldo Luud

"See on omamoodi imedemaa. Kaevandusmuuseumi direktor Andres Kraas üritab sellele asjale hinge sisse puhuda ja on selle atraktiivseks teinud. Mis mulle seal väga meeldib, on džiibisafari: inimesi veetakse džiipide või sõjaväemasinatega mööda kaevandusparki, mis on tõeliselt põnev ja suur elamus.

Tekib tunne, et see pole meie planeet! Näed, kuidas loodus taastab talle inimeste tekitatud haavad ja muudab kõik uskumatult imeliseks. Neisse lahtistesse kaevandusšahtidesse, mituteist kilomeetrit pikkadesse, annaks teha Euroopa pikima sõudekanali.

Helesinise veega, tärkava noore metsaga kallastel. Kui keegi lubaks sinna maja püsti panna, avaneks selle akendest miljonivaade! Helesinine laguun otse Eestimaal!"

Kaevanduski, mis on maa all, on Ülle sõnul põnev. Ta on seal kaevandusrongiga õige mitu korda vurisenud. "Etenduse "Kaevurite päev" teine vaatus on ju maa all," lausub Ülle, kes on nüüdseks näitlejatööga maa all suisa ära harjunud. Polevat hullu midagi.

Ida-Virumaa rannad

"Olen üksjagu Ida-Virumaa randu läbi käinud, need on lihtsalt uskumatud!" tunnistab Ülle. Tundub, et ta teab sealseid kivisevõitu randu, kus on ohtralt ajupuid, peast.

"Kui minna Saka juurest pankrannikult mööda treppi alla – see on üks paras ettevõtmine –, siis on pankrannikul teadaolevalt Euroopa unikaalseim fauna. Seal leidub taimi, mida pole kusagil mujal Euroopas. Taimehuvilised võiksid minna sinna tudeerima."

Toila Oru park, Kuremäe klooster ja Narva

"Otse loomulikult läkitaksin kõik ka Toilasse ja Toila Oru parki – seal on Konstantin Pätsi puhkeresidents, nagu ma aru saan," loetleb Ülle. "Olen selle kõik läbi käinud, kuis teisiti! Ning Toilast edasi tasub sõita vaatama Kuremäe kloostrit ja miks mitte ka Narvat!

Kuremäe klooster Foto: Aldo Luud

See, mis Narvas on ära tehtud ja plaanitakse teha, on ju super! Kui sinna tuleb Vaba Lava, kuhu saab endale ruumid Narva teater Ilmarine, kes on seni elanud ebainimlikes tingimustes ning ka ERRi üks stuudiotest, siis on Narva igal juhul avastamist väärt. Narva linnus, mõistagi, on samuti omaette äge vaatepilt!"