ÕNN JA ÕNNISTUS: Jana ja Siim-Sten ehitasid kümne raske ja emotsionaalse nädala jooksul endale ja enda väikesele printsessile Mia Isabelile unistuste kodu ning loodavad sinna juba järgmise kuu alguses ka sisse kolida.Foto: Teet Malsroos
Tele
26. juuni 2017, 13:33

KODUSAATE TUNNETEROHKE LÕPP: "Naabrist parema" võitnud Jana ja Siim-Sten tahavad järgmise kuu alguses võidukoju sisse kolida (1)

"Naabrist parema" järjekordne hooaeg sai lõpu ning televaatajate hääletuse tulemusel kuulutati võitjateks Jana ja Siim-Sten, kes kümne nädala jooksul oma kätega endale unistuste kodu lõid. "Tunded on võimsad, ei ole veel kohale jõudnud ja kirjeldamatu tunne täiesti on!" ütleb Siim-Sten minutid pärast võidust teadasaamist.

"Sõnatud oleme. Unistus on täitunud ja suur töö ja vaev tasus ennast lõpuks ära," lisab Jana.

Jana ja Siim-Steni emotsioonid võidu väljakuulutamisel Foto: Teet Malsroos

Just Jana ja Siim-Sten olid need, kellele paljud kindlat võitu ennustasid. Noored kogusid endale enim fänne, ka noorte Facebooki lehel oli konkurentidest kordades rohkem jälgijaid: lausa üle 7000. Kõik elasid kaasa noorpere unistusele saada päris enda kodu, kus oma nunnut, väikest printsessi Mia Isabeli kasvatada.

Olenemata suurest fännibaasist, tuli võit noorte jaoks siiski üllatusena.

"Me ei ole sellised inimesed, kes julgeks väga kindlad olla milleski siin elus ja arvestame alati kõikide võimalustega," sõnab Jana.

Noor ema ei tee saladust, et arvatavasti võitsid nad just tänu pisitütrele Miale, kuid teisalt seetõttu, et endast suudeti televaatajale hea mulje jätta. "Me jäime lõpuni välja heatahtlikeks, siirasteks ja ausateks. Me ei öelnud kellegi kohta halvasti.”

"Pigem üllatasime iseennast sellega, et suutsime sellised asjad valmis teha. Ma arvan, et rahvale ka meeldis," lisab Siim-Sten.

Noored said auhinnaks kopsaka sissemaksu summa, ehk 16 000 eurot uue kodu välja ostmiseks ning kogu korterisisustuse.

Finaalsaade toimus otsesaatena ning oma lemmikuid olid kohapeale tulnud toetama palju fänne.

Finaalsaadet vürtsitas ka vaheülesanne, mille käigus pidid kõikide perekondade naisliikmed puurima trelliga läbi paksu puitplangu, et selle all asetsev õhupall puruneks. See, kes esimesena kaks õhupalli puruks lasi, sai endale juurde kaks väga vajalikku kuldset rosetti.

Vaheülesande võitis samuti kleenuke, kuid tugev Jana. Neiu tunnistab, et ülesande ajal üritas ta meelde tuletada kõikide nõuandeid selle kohta, kuidas trelli käsitseda: panna kruvi paika ja täie jõuga peale suruda.

Lustaka vaheülesande võitis täiest jõust pingutanud Jana, Siim-Sten jagas taustalt naisele näpunäiteid Foto: Teet Malsroos

Täielik ebaõnn sai osaks aga kristlaste pereemale Kristile, kes kumbagi õhupalli puruks ei suutnud puurida. Naine tunnistas hiljem, et pani trelli kogemata hoopiski tagurpidi tööle.

Kristi põrus vaheülesandes täielikult Foto: Teet Malsroos

Finaalsaates toimus hääletus kahes osas: esmalt sai hääletada kõigi osaliste poolt ning seejärel liikusid superfinaali edasi kaks rahvalemmikut.

Superfinaali pääsesid lisaks Janale ja Siim-Stenile ka Rasmus ja Egle. Seega võidust pidid esimesena suu puhtaks pühkima saate pesamunad Ida Isabel ja Rein-Erik ning kristlik Meikarite perekond.

Ida Isabel ja Rein-Erik võitu ei oodanudki

"Naabrist parem" finaal: Ida-Isabel, Rein-Erik Foto: Teet Malsroos

Saate pesamunad, huvijuht Ida Isabel ja automaaler Rein-Erik said oma unistuste kodu ehitada korteris number üks. Noored otsustasid korteri teha art déco stiilis.

Nende teekond saates oli üpriski pingeline, paari saatis nädalast nädalasse ebaõnn ning nende korteriuksele kogunesid punased rosetid. Kuna saates kehtib reegel, et kolme punase roseti saamisel peab saatest lahkuma, lisas pingeid seegi, et sellele olid noored nii mitmelgi korral väga lähedal.

Ida Isabel ja Rein-Erik võidust ilma jäämise üle aga löödud ei ole.

"Natuke on ikka kahju, aga samas oli see päris ootuspärane. Meie jaoks on võit see, et kodu on valmis ja varsti saab ehk oma koju sisse kolida igal juhul," ütleb Ida Isabel.

"Väga üllatust siin ei tekkinud, et me ei võitnud. Aga pole hullu,” ütleb Rein-Erik, lisades, et nad ei lootnudki võitu, kuna neil ei olnud sotsiaalmeedias piisavalt fänne.

Tagantjärele kahetsevad noored seda, et enne saadet ehitus- ja remondialast eeltööd ei teinud. "Aga üldiselt korteris ei muudaks küll mitte midagi," kinnitab Ida Isabel, lisades, et korteri tervikpildi üle on nad eriti uhked. "Me suutsime oma peas hoida seda visiooni, sellele kindlaks jääda ja selle terviku luua täpselt nii ilusa nagu me lootsime," sõnab neiu.

Särtsakad noored tõi saatesse pinget ja põnevust ka sellega, et suutsid tülli minna oma konkurentide Rasmuse ja Eglega. Nimelt said noored alguses suurepäraselt läbi, ühiselt veedeti palju aega ka saateväliselt ning üksteisele usaldati saladusi, mida televaatajad kunagi ei näe. Omavahel oli vaikiv kokkulepe, et üksteiselt kunagi rosetti ära ei võeta, mis tähendaks teisele võistlustules olevale paarile eesootavaid raskusi.

Kuid Egle ja Rasmus otsustasid ühes saates just Ida Isabelilt ja Rein-Erikult roseti võtta, mis Ida Isabeli endast välja viis ja pärast mida enam omavahel ei suheldud.

Pettumust ja solvumist kinnitas ka tõsiasi sellest, et kui Ida Isabelilt ja Rein-Erikult finaalsaates küsiti, kellele nad võitu soovivad, soovisid nad edu Janale ja Siim-Stenile, kuigi superfinaali said edasi ka Rasmus ja Egle.

Ida Isabel põhjendas Janale ja Siim-Stenile edu soovimist aga sellega, et korter neli lihtsalt vääris nende arvates võitu. "Nende korter on lihtsalt ägedam. Neil on väike laps, Mia, kes tahab oma koju ja nad on superägedad. Nad on nii palju vaeva näinud ja nende korter on väga meie maitse järgi," ütleb Ida Isabel.

"Korter kaks on ka tublid olnud. Ma ei tea, mingit vaenu küll ei tekkinud," lisab Rein-Erik. Ida Isabeli sõnul said nad saatest sõpru, kuid vaenlasi kindlasti mitte.

Ka Rasmus kinnitab, et vaenlasi nad saatest ei saanud. "Mitte kellegi peale me mingit viha ei pidanud. Me ei ole sellised inimesed."

Meikarite perekond sooviks jätkata taaskasutuse ja meisterdamisega

"Naabrist parem": Perekond Meikarid Foto: Teet Malsroos

"Veel ei saa vist aru, kui kahju on. Ilmselt see jõuab homme kohale," ütles Kristi pärast seda, kui selgus, et nende pere superfinaali edasi ei pääsenud ning saate võit nende perele osaks ei saa. "Noh, kaotasime…," muigab Aleksandr.

"Me saime juba teada, et häälte põhjal me olime teised, aga kuna siin mängus on rosetid tähtsad, siis saidki Egle ja Rasmus edasi. Öeldi, et meie olime tegelikult teised. Vot nii," oli Kristi siiski positiivne.

Meikarite perekond nägi saates palju vaeva selle nimel, et teha nii palju ise, kui võimalik. Oma põhimõtetele jäädi kindlaks ning visioon naturaalsest, looduslikust ja taaskasutatud materjalidest tehtud kodust sai teostatud.

Kristi tunnistab, et kui saaks aega tagasi kerida ja midagi muuta, võtaks nad perega töö- ja koolikohustustest puhkust, et pühendada kogu aeg korteri tegemisse.

"Oleks võinud võtta puhkust, et saaks korralikult asju teha ja kindlasti abilisi rohkem, kuna me võtsime sellise raske stiili ikkagi, mööbli restaureerimine võtab hästi palju aega ja me jäime sellega päris palju teistest maha. Abilisi võtaks rohkem kindlasti, soovitus järgmise aasta osalejatele! Ärge kartke kutsuda abilisi, siis on eeliseid, nagu näha teiste korterite pealt," naerab Kristi.

Korter tuli Meikaritel lõpuks välja väga ilus ning Kristi on rahul, et enda stiilile jäädi lõpuni kindlaks. Naine on eriti rahul dekoratiivseinte, mööbli ja põrandaga.

"Meil on väga hea meel, et me ikkagi ajasime seda jonni, panime tammeparketi ja panime ta nagu keerulisemalt. Eks me ise võtsime suuremad riskid,” sõnas ta. "Me ei läinud sinna panema laminaati ja ostma lihtsalt mingeid sünteetilisi asju. See oli meie idee ja me oleme rahul!"

Positiivset on neil sellest seiklusest kaasa võtta nii mõndagi. Perekond kogus endale palju toetajaid. Just tuntuse baasilt on Kristil väike plaan ja unistus ka edasi minna.

"Me ikkagi tahaks ajada seda taaskasutuse teemat ja meisterdamise teemat. Ja ehk annab siit nüüd midagi välja kooruda. Teeks seda sama asja, aga natuke rahulikumas tempos ja aeglasemalt," on ta lootusrikas.

Teisele kohale jäänud Rasmus ja Egle teavad, miks nad kaotasid: neil polnud lihtsalt nii palju fänne!

"Naabrist parem" finaal: Egle, Rasmus Foto: Teet Malsroos

Modernse ja maalähedase hõnguga kodu loonud Egle ja Rasmus pääsesid televaatajate toel edasi superfinaali, kuid seal kogusid nad Janast ja Siim-Stenist palju vähem hääli.

Noored nendivad, et nad on kurvad, et õnn neile ei naeratanud. Auhinnaks saadav korteri sissemaksuraha ja sisustus oleks olnud suureks abiks, kuid korter kavatsetakse välja osta nii ehk naa.

"Tegelikult on väga kahju, muidugi. See auhind oli nii magus, et kui me oleks võitnud, oleks palju lihtsam olnud see korter endale saada. Aga nüüd siis tuleb muid rahasid liigutama hakata!" naersid noored. 

Küll aga on Rasmus ja Egle täiesti teadlikud, miks just nemad võitu ei saanud. 

"Polnud nii palju fänne," ütles Egle. "Fännibaas jäi liiga nõrgaks, tuhandetega oli ülekaal korter neljal," nentis Rasmus. 

Korteri osas noortel mingeid kahetsusi tagantjärele ei ole. "Kõik mis me tegime on välja tulnud super, kõik pisikesed detailid on loonud ühe suure terviku ja korteriga me oleme väga rahul," kinnitas Rasmus.

Ka Rasmus ja Egle pakkusid saate jooksul televaatajale palju põnevust. Kui pinged ja stress pea kohal kokku lõid, ei suutnud Rasmus nii mõnelgi korral oma emotsioone tagasi hoida.

Keelt hammaste taga ei suutnud hoida ta ka Egle sisekujundusoskuste kohta. "Egle ei sobi üldse sisekujundajaks! Ma tahtsin seda nii ammu juba välja öelda. Ta saab enam-vähem hakkama, aga keskpäraselt," kritiseeris mees oma elukaaslast ühes saates.

Kas asi on selles, et noortel on raske endi temperamenti tele-ekraanil taltsutada, või milleski muus, kõlas mõlema suust ühiselt, et ühestki telesaates enam mitte kunagi osa ei võeta.

"Mul sõber tegi nalja, kes meid siia saatesse kirja pani, et tulemas on saade “Parim kokk” või midagi sellist. Ta teab, et mulle meeldib räigelt süüa teha. Aga ma ei lubanud rohkem ennast kirja panna. Aitab! Tore kogemus, aga mul on hea meel, et see kogemus on nüüd läbi. Nüüd on ainult mälestus," lausub Rasmus.

Imeilus uus kodu ootab nüüd aga Janat, Siim-Steni ja väikest Mia Isabeli. "Üheksa nädalat pingutusi, eneseületust, lootuse kaotamist, selle uuesti leidmist, uusi teadmisi, oskusi, armastust, rõõmu – selle tulemusel sai meie jaoks ideaalne kodu valmis," kirjutavad noored oma Facebooki fännilehel.

Jana sõnul ongi plaan esimesel võimalusel panka minna, et rahaasjad korda seada ja uue kuu alguses juba oma unistuste koju sisse kolida (vaata galeriid korterist SIIT). Muideks jäävad võitjad endale naabriteks ootama ka kõiki teisi saates osalenuid!