Foto: Stanislav Moškov
Inimesed
26. juuni 2017, 04:00

Heli Läätse elulooraamatu idee sündis juba 44 aastat tagasi

Heli Lääts ja tema mälestused kokku kirjutanud Hille Karm esitlesid 22. juunil Rahvusooper Estonia talveaias kirjastuses SE&JS välja antud raamatut "Heli Lääts. Armastusega".

Esitluse juhatas sisse laulev näitleja Jüri Aarma, juhatades päevakangelanna oma käevangus arvuka publiku ette, kes siis omakorda jaanipäeval oma 85. sünnipäeva tähistanud armastatud lauljanna püstijalu ja aplausiga vastu võttis.

Esimesena sai sõna ansambel Kõrsikud, kes tervitas Läätse lugudega "Mööda koduvälju" ja "Mängi kord veel" – mõistagi on mõlemad lood olnud ka Heli repertuaaris. Seda, et tal tänagi veel sõnad peas, demonstreeris Heli ilmeka, küll aga hääletu kaasalaulmisega.

Pärast tänas sünnipäevalaps ansamblit ja teda austama tulnud rohkearvulist publikut. "Ma tänan, kullakesed, et teid siin nii palju on ja et te nii armsalt mind siin ootasite."

Sirje Endre, kirjastuse SE&JS juht, tuletas oma tervituskõnes meelde, et Heli Läätse raamatu sünnilugu ulatub tagasi aastasse 1973, kui Endre peas süttis mõte teha end juba estraadil tõestanud lauljannast väike buklett. Tookord see siiski ei ilmunud, sest Endre sõnul polnud tookord veel küps mitte Heli, vaid aeg.

Foto: Stanislav Moškov

Mõte läks uuesti liikuma mõned aastad tagasi, ent siis põrkus Endre sõnul see alati tagasi lauljanna kindlast ei-sõnast. "Kuigi me olime head sõbrad, ütles Heli ikka ja jälle ei. Mina muidugi kartsin, et Heli ütleb oma jaa-sõna hoopis mõnele teisele kirjastusele," tunnistas Endre oma hirme.

Siis aga saabus aasta 2015. "Heli helistas ja ütles saarlase otsekohesusega, et nii, hakkame nüüd raamatut tegema. Leidsime kirjastuses, et kõige õigem inimene, kes Heli mälestused kirja võiks panna, on ajakirjanik ja kirjanik Hille Karm, kuid leppisime kokku, et tegelikult kirjutab raamatu Heli, kuigi Hille sule läbi. Oktoobris said Heli ja Hille esimest korda kokku ja käsikiri oli valmis tänavu jaanuaris."

Hille Karm rõhutas, et üks hea raamat saab sündida vaid meeskonnatöös ja see töö saab sündida ainult siis, kui on olemas usaldus. "Ja see usaldus meil oli ning Heli oli väga vapper rääkija ja meenutaja," märkis Karm.

Järgnevalt sai sõna publik ehk Heli Läätse ande austajad, kes olid tulnud talveaeda lauljannat raamatu ilmumise ja läheneva sünnipäeva puhul õnnitlema. Esimesena astus Heli ette Voldemar Kuslap ning üle saali kaikus "Õnne soovime sul…" Õnnitlejate hulgas olid lauljad Ivo Linna, Anne Velli, Katrin Kalde ja Boris Lehtlaan, aga ka Heli Läätse pojad Indrek ja Kaarel peredega, head sõbrad ja tuttavad, kes kõik said soovi korral verivärskesse raamatusse sünnipäevalapse autogrammi. Heli Lääts ohkas, rõõmupisarad silmas, et nii palju autogramme pole tal tulnud aastaid anda.