Viive Ernesaks Foto: Teet Malsroos
Inimesed
26. juuni 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Viive Ernesaks soovitab: mida teha Nõval? (1)

Aastakümneid meid hilisel hommikul raadio kaudu virgutusvõimlemisele ärgitanud ning 150 etendusele muusikalisi kujundusi teinud pianist ja kontsertmeister Viive Ernesaks, kes eale vaatamata on jätkuvalt nooruslik ja vitaalne, on kahtlemata Nõva vallas asuva Peraküla kõige tuntum elanik.

Nõva metsad

Iga päev Nõva metsades uitav Viive kutsubki sinna kanti sattunud matkahuvilist ennekõike tegema sinatutvust ümberkaudse loodusega. "Selleks, et kallistada puid, just kallistada," rõhutab ta.

Miks Nõva kanti sattunu peaks ennekõike metsa poole vaatama? "Aga sellepärast, et siin on tohutult ilus mets ja nagu ütleb Hando Runnel, siis metsa taga on meri," tuleb kiire põhjendus.

Foto: Tiina Kõrtsini

"Peraküla lähedalt algab I maailmasõja eelne munakivitee, mis viib Allikjärve ehk Tantsujärveni ning sealt edasi Liivase rannani. Nõva külje all olevat Keibu ja Liivase lahe äärset ala peetakse Eesti üheks parimaks liivarannaks," kiidab Viive oma kodukanti.

Pärast looduses ringiuitamist viiks Viive meid Perakülas asuvasse RMK Nõva külastuskeskusse, mis pakub igakülgset olulist informatsiooni nii ümberkaudse looduse kui ka erinevate puhkusevõimaluste kohta.

Nõva Püha Olevi kirik Foto: Teet Malsroos

Püha Olevi kirik

Teiseks soovitab Viive külastada 18. sajandist pärit Nõva Püha Olevi kirikut, mis on Mandri-Eesti vanim puukirik. "Suvel on kirik avatud iga päev ja kindlasti tuleks astuda ka sisse, sest ka interjööris on huvitavat vaatamist. Ennekõike meeste ja naiste istepingid ning kiriku rõdu seinal on eksponeeritud puidust rõngasrist, mis on tõeline haruldus."

Viive ärgitab ringi vaatama ka kiriku aias, kus on näha mitmete kohalike seppade kätetööna sündinud erineva kujundusega raudriste.

Kohalik kalafestival

Kolmandaks soovitab legendaarne muusikapedagoog augustis toimuvat kalafestivali "Nõva lest". "Pealegi langeb festivali aeg kokku muinastulede ööga," leiab Viive veel ühe põhjuse Nõva külastamiseks. Küll augustis.