Foo Fightersi rokipidu RiiasFoto: Martin Ahven
Inimesed
22. juuni 2017, 10:06

Bänd, keda oli kuulamas ka tuhandeid eestlasi, vaimustus Baltikumi publikust: "Te olete parim õnneküpsis, mille otsa oleme sattunud!"

MEELEOLUKAS GALERII | KOLM TUNDI MÖLLU: väsimatu Foo Fighters pani Riias publiku vastupidavuse proovile (11)

Bänd, keda oli kuulamas ka tuhandeid eestlasi, vaimustus Baltikumi publikust: "Te olete parim õnneküpsis, mille otsa oleme sattunud!"

Juba varakult – kui kontsert Riias Lucavsala saarel oli väldanud tund aega – tegi Foo Fightersi solist  Dave Grohl rahvale selgeks, et nad ei ole mingi tunniajaste või poolteisetunniste sõude bänd. Kui ansambel oli laval olnud tunni ja kolmveerandi, kuulutas Dave, et tulemas on veel 20 lugu. Ta lisas küll, et tegu on naljaga, ent selgus, et ega laulja palju mööda ei panegi.

Esimest korda Baltimaadesse jõudnud maailmakuulus USA rokkbänd meelitas eile õhtuks Riiga Daugava jõel asuvale Lucavsala saarele rekordilised üle 3600 eestlase, nii et pea iga viies inimene umbes 20 000-pealises publikus oli kohale sõitnud Eestist.

Kontserdilised olid pärast kolme soojendusesineja – Elephants from Neptune’i, The Killsi ja Biffy Clyro – etteasteid piisavalt üles köetud, et võtta täpipealt kell kümme lavale saabunud õhtu nael Foo Fighters vastu tantsu ja vägeva rõkkamisega. Seda enam, et väga alguses kõlasid hitid "Learn to Fly" ja "The Pretender".

"Ma tõesti ei tea, miks me oleme siiatulekuga 22 aastat oodanud!" vabandas laulja Dave korduvalt, kes näis olevat nii palavast vastuvõtust siiralt üllatunud.

Niisamuti kordas ta lubadust, et Foo Fighters naaseb Lätti peagi. Ilmselt mitte suusoojaks kinnitas Dave, et siinne publik on uskumatult mõnus. Muuhulgas võrdles ta kontserdil olijaid parima õnneküpsisega, mille otsa ta on sattunud.

Dave kõrvutas uues kohas esinemist esimese kohtinguga - iial ei tea, mida oodata. Riias ülesastumist hindas ta edukaks esmakohtinguks. "We are going to f*ck you all night!" hüüdis laulja.

Foto: Foo Fightersi solist Dave Grohl. (Martin Ahven)

Sageli teavad ka Foo Fightersi muusika fännid vaid bändi juhtfiguuri Dave Grohli ega oska teiste liikmete nimesidki öelda. Dave püüdis seda viga lappida ning tutvustas ansamblikaaslasi – soolokitarrist Chris Shifletti, bassimängija Nate Mendelit, klahvpillimängija Rami Jaffeed, kitarrist Pat Smeari ja trummar Taylor Hawkinsit – juba kontserdi esimeses pooles ja lasi neil soolojuppidega oma pillimänguoskusi demonstreerida.

Taylor esitas kaht lugu trummide tagant ka lauljana. Samuti liitus pundiga kaheks looks The Killsi lauljatar Alison Mosshart.

"Me võiksime mängida öö läbi!"

Foo Fighters tervikuna tõestas pika õhtu jooksul, et neid ei peeta asjatult väga heaks live-bändiks. Lavasõu oli küll lihtne – tuld näitasid vaid värvilised prožektorid, ei mingit pürotehnikat, lasereid ega animeeritud taustapilti. Kolm ekraani, üks keskel ja kaks külgedel, näitasid eri nurkade alt ja mõningaid visuaalefekte appi võttes bändiliikmeid.

Kuid meeletut tuledemängu polnudki vaja, sest Foo muusikamehed köitsid oma raugematu lavaenergiaga. Solist Dave ei püsinud vist ühegi loo ajal ühes kohas paigal, vaid liikus mööda püünet ringi ja suhtles aktiivselt publikuga.

Elavas esituses venis nii mõnigi laul pikemaks, kui on plaadil, sest muusikud nautisid jämmimist ja improviseerimist. Tore näha sellist õhinat ja loovust üle kahe aastakümne tegutsenud kollektiivilt!

Kuulajaid kostitati ka mõningate nii uute lugudega, mis olid varem vaid paaril korral või polnud veel kordagi suurel kontserdil kõlanud. Hiiglasliku plakati pea kohale vinnanud fännide rõõmuks esitas bänd ka lugu "Breakout". Dave'i sõnul polnud see 1999. laul enam ammu nende kavas kõlanud (ehk just seetõttu seda ka plakatiga paluti).

"Me võiksime mängida öö läbi!" kinnitas Dave rohkem kui korra. Ja nii uskumatuna kui see ka ei kõla – publiku seas seistes ja oma valutavatel jalgadel tammudes tundus, et tundide viisi laval rahmeldanud bändimeestel jagub võhma hoopis rohkem.

Kontsert oli kestnud ligi kaks ja pool tundi ning just ära kõlanud pikalt oodatud laul "Best of You", kui Foo Fighters lava taha siirdus. Rahvas jäi muidugi lisa nõudma ja peagi ilmus ekraanidele mustvalge pilt laulja Dave’ist ja trummar Taylorist, kes justui arutasid, kas maksab lavale tagasi minna.

Sõrmedega žestikuleerides küsis Dave publikult, kas nood soovivad ühte, kahte, kolme... või hoopis viit lisalugu? Jäi viis, ja sellest pidas bänd ka kinni. Kuigi igiliikurist laulja tunnistas siiski, et tema häälele hakkab laulmisest juba küll saama, ja küsis, kas rahval on oma sooviga ikka tõsi taga.

Kell hakkas saama üks, kui Foo Fighters, esitades oma kõige esimest singlit "This Is a Call", kuulajatega viimaks hüvasti jättis. Taas lubades, et neid saab kindlasti veel siin kandis näha. Elame, näeme!

Fännide muljed on positiivsed. Kuigi heli võinuks algul olla parem, jääb kontserdist meelde ehe ja siiras suhtlus publikuga.