TÖÖPOSTIL: Margret Tigane koos kolleegidega Anne kanali rannas suplejate ohutust tagamas. Foto: Erakogu
Film
22. juuni 2017, 04:00

VETELPÄÄSTJAGA KINOS: kuivõrd vastab "Rannavalve" tegelikkusele?

"Meil on ikka korralik vorm – lühikesed püksid ja särk või vihmase ilma korral pikad püksid, mitte selline sääreväristamise riietus nagu filmis," võrdleb 19aastane G4Si vetelpäästja Margret Tigane muheldes kultussarja põhjal vändatud komöödiat "Rannavalve" tegelikkusega.

Teist suve Tartus vetelpäästjana töötav neiu vaatas Õhtulehe palvel USA ametikaaslastest rääkivat filmi ja tõmbas paralleele siinsete rannavalvurite tööga.

Vähe sellest, et linateose kangelased kannavad nappe ujumisriideid (Florida kuumuses on see küll mõistetavam kui tüüpilises Eesti suves). Margreti meelest on "Rannavalve" – kuigi üldiselt hea film – mitmes muuski mõttes ülepingutatud.

"Meie pole politsei."

"Need näitlejad nägid välja nagu musternäidised ning olid üles pumbatud, meil töötavad täitsa tavainimesed. Samuti oli seal action’it rohkem, palju päästmist ja ohtlikke olukordi. Aga eks see ole arusaadav ka, sest kui rääkida Tartu randadest, siis meil ei ole ju merd, kus toimuksid suured laevaõnnetused ja kus oleksid megasuured ohtlikud lained," arutleb Margret.

"Kõige ülepaisutatum oli kindlasti filmi lõpp, kus narkodiilerist tädi õhku lasti – seda ei tohiks vist üldjuhul teha," naerab noor vetelpäästja.

Nimelt lasevad rannavalvurid linaloos pommiga õhku naise, kes müüb uimasteid ja ajab üle laipade minnes musta äri. Seadusesilm peategelasi selle eest ei karista.

"Erinevus filmi ja meie töö vahel on see, et vetelpäästja ei ole politsei," rõhutab Margret.

TÖÖPOSTIL: Margret Tigane koos kolleegidega Anne kanali rannas suplejate ohutust tagamas. Foto: Erakogu

"Asjad, mis on politsei rida, lahendab ikka politsei. Kui rannas on inimeste vahel konflikt, siis on meie ülesanne kutsuda patrull, me ei hakka seda ise lahendama nagu filmis," seletab ta.

Kui filmist jäi mulje, et rannavalvurid on väga kõrgelt hinnatud ning kohati kangelaste seisuses, siis Margret arvab, et Eestis on olukord keskmine: "Keegi alt üles ei vaata, aga kui rääkida rannas toimuvast, siis pigem ikka järgitakse korda ja kuulatakse meie korraldusi."

Margreti jaoks oli filmist äratuntav eelkõige vetelpäästjate peamine tööülesanne – jälgida rannas olevaid inimesi ja patrullida. "Kes siis kõnnib, kes väntab rattaga, kes sõidab paadiga, kui rääkida Eesti piirkonnast. Kindlasti on ka meeskonnatöö oluline ja siingi töötavad vetelpäästjatena enamasti noored inimesed," märgib neiu.

Tiimitöö on ülitähtis

Tema lemmikosa filmist on see, et näidatakse, kuidas olla tiimimängija. Üks peategelasi, Matt Brody, keda kehastab nii näitleja kui ka lauljana tuntud Zac Efron, on algul ennasttäis ning veab kolleegide gruppi pidevalt alt. Filmi lõppedes on rannavalve meeskonna boss Mitch Buchannon ("Kiirete ja vihaste" täht Dwayne "The Rock" Johnson) talle selgeks teinud, kui oluline on tiimis teisi aidata ning võtta otsuseid vastu ühiselt. "See on ka selle komöödia õpetlik pool," lausub Margret.

"Sellel ametil on palju häid külgi, aga suurim ongi vast see, et sa ei ole üksikmängija, vaid oled tiimimängija," leiab ta.

Margret leidis tee vetelpäästjatöö juurde, sest talle on alati meeldinud end proovile panna. "Üks klassivend rääkis, et läheb proovima vetelpäästjaks saada. Olin samuti selle ameti peale mõelnud, küsisin numbri ja helistasin," meenutab neiu.

"Mai keskel hakkavad katsed-soojendus, aja peale ujumine, kannatanu väljaaitamise koolitus. Oodatakse ikka väga head ujumisoskust," räägib Margret rannavalvuri tööks valmistumisest.

"Siis oli veel loomulikult paaripäevane esmaabikoolitus, kus räägiti räägiti randadest, meile täpsemalt Lõuna-Eesti randadest, vetelpäästest, päästetehnikatest, elustamisest. Põnev oli see igatahes."

Margreti arvates on tema töö juures kõige olulisem peale ujumise ka hea tähelepanuoskus: "Sa peaksid märkama ohtu enne, kui see tekib. Inimesi peab jälgima ja see ongi, ma arvan, põhiline oskus."

Võrdlusmomenti kõrvale jättes aga arvab Margret filmist kokkuvõttes nõnda: "Selline tüüpiline Ameerika komöödia, kus on natuke huumorit ja action’it. See on põnev ja võiks teist kordagi vaatama minna. Kuna on suvi, võib see olla lahe vaatamine, mis tuletab ühtlasi meelde, et kui sa rannas käid, siis ole ikka ettevaatlik."

Läinud nädala lõpus Eesti kinodesse jõudnud "Rannavalve" on ühe maailma vaadatuima teleseriaali filmiversioon.

1989.–1999. aastani vändatud sarjas särasid teiste seas Pamela Anderson ja David Hasselhoff. Kui Hasselhoffi tegelaskuju Mitchi rolli on uues filmis üle võtnud Dwayne Johnson, siis C. J. Parkeri rollis näeb Pammy mantlipärijana suhteliselt tundmatut Kelly Rohr­bachi.