29 AASTAT KAINE: «Mulle lihtsalt ei maitse need joogid,» nimetab Metsakutsu üht võimalikku põhjust.Foto: Teet Malsroos
Inimesed
22. juuni 2017, 04:00

Metsakutsu lapsepõlvest: juhtus, et tulin koolist ja vanaisa oli köögis laua all, mitte voodis (9)

"Kõik mu perekonnaliikmed on olnud väga alkoholisõbralikud. Mu isa, keda me ei tundnud, on nüüdseks surnud. Emaga ma ei suhtle, mind kasvatasid põhiliselt vanaema ja vanaisa," meenutab oma lapsepõlve räppar Metsakutsu, kodanikunimega Rainer Olbri. Tema ümber on alati olnud palju alkoholi ning Metsakutsu usub, et tema karskus võib olla vastureaktsioon sellele kõigele.

Mõni aeg tagasi tekitas sotsiaalmeedias melu tema postitus jaanipäeva ja alkoholi teemal. Nimelt on mehe sõnul uhke suvepüha kujunenud joomise sünonüümiks. "Jaanipäev on purjus peaga ujumise aeg, roolijoodikute aeg, kaklemise ja õnnetuste aeg," teatas 29 aastat kaine olnud muusik ning innustab inimesi tuleval nädalavahetusel mitte tilkagi alkoholi jooma.

Kolmapäeva lõuna ajal toimunud arutelul "Jaanipäev, lapsed ja alkohol...?" jagas Olbri arvamust, millises seisus näeb ta tänapäeva noori ning mis võis teda juba varakult ajendada mitte jooma hakata.

"Olen tegelnud muusikaga aktiivselt, väga paljud inimesed arvavad, et see ongi mu elu, aga tegelikult on reaalsus see, et muusika on minu jaoks hobi. Pigem pean ennast loovjuhiks, disaineriks, ja tunnen, et väga palju oma elust pühendan ma tervislikule eluviisile ja noorte sportima ajendamisele," rääkis Metsakutsu.

Ta lisab, et see kõik on jäänud küll "kaheldava väärtusega räppmuusika" varju, kuid reaalsuses on ta tavaline tööinimene, kellel on kaks koera ja pere.

Lapsena nägi joomist piisavalt

Mees tunnistas, et loomulikult teab ta, mis maitse alkoholil on, muidu ta ju ei teakski, et ta seda ei taha. "Aga mulle lihtsalt ei maitse need joogid. Inimesed küsivad, kuidas ma hakkama saan. Arvavad, et see ei ole reaalne ning uurivad, mida ma siis peol teen," selgitas muusik.

Ta ei taha küll moraalijünger olla ning pole sõpradele öelnud, et nood õlleklaasi käest paneks. "Iga inimene otsustab ise, mida ta teeb ja kuidas tarbib. Ma ei võitle alkoholi tarbimise vastu."

Miks Metsakutsu ei joo? "Kui ma saaksin iga kord euro, kui küsitakse, miks ma ei joo, oleksin ma juba väga rikas mees," tõdes räppmuusik, kellel ei ole selle kohta mingit kindlat vastust.

"Kuid ma arvan, et ma ei tee kellelegi liiga, kui ütlen, et kõik mu perekonnaliikmed on olnud väga alkoholisõbralikud. Isa, keda me ei tundnud, on nüüd surnud. Emaga ma ei suhtle, mind kasvatasid põhiliselt vanaema ja vanaisa."

Staar tunnistas, et nendegi tarbimine oli tema jaoks rohkem, kui oleks okei olnud. "Oli olukordi, kus ma tulin koolist koju ja vanaisa oli köögis laua all, mitte voodis."

Samuti olid üle keskmise viinalembesed räppari lapsepõlvesõbrad. "Kuigi nüüd on nad Eesti kuulsad räpparid."

Olbri meenutab, et kui tehti sõpradega esimene album, mille ise plaadile kõrvetatud sada eksemplari sai maha müüdud koolis, tekkis plaan osta selle raha eest stuudiosse tehnikat. "Aga jõudsin reede õhtul sõbra juurde ja selle raha eest oli juba ostetud umbes 12 liitrit viina. See kõik oli laupäeva hommikuks ära tarvitatud," selgitab muusik ühte hetke, mis tema vastumeelsust alkoholi suhtes süvendas.

"Kui vaadata praegusi noori, siis mina näen, et nad on paremas seisus kui sel ajal, kui mina noor olin. Mulle tundub, et noored on korralikumad," rääkis räppar.

Talle tundub, et tänapäeval peetakse ägedaks asjaks haridust. "Sel ajal, kui mina koolis käisin, see nii ei olnud. Lahe oli korvpalliväljakul olla või linna peal graffitit joonistada. Teiseks on tänapäeval äge igasugune sportimine ja liigutamine. "Mulle tundub, et kõik need asjad on eeltingimused selleks, et joomine ja suitsetamine ei oleks enam äge. Minu sõprusringkonnaski on suitsetajaid väga vähe. Aga kui vanasti tobi ette panid, olid üle piirkonna vend!"

Palju sõltub seltskonnast

Metsakutsu on märganud, et kui seltskonnas juba on keegi, kes ei joo, siis see mõjub teistelegi kaasakiskuvalt. "Mu sõber, kellega kontserte anname, ei ole kuus kuud joonud. Tal ei olegi selleks kindlat põhjust, see on mingisugune loogiline asjade kulg. Kui satud halba seltskonda, siis on halvale teele kergem minna ning samamoodi jääb külge ka hea," rääkis Olbri.

Samuti innustab Metsakutsu olema puhas narkootikumidest. "Ma loodan, et see ei asenda alkoholi. Kui ma vaatan popkultuuri, siis on hästi lahe narkootikumidest rääkida – eriti selles valdkonnas, milles mina tegev olen. Hästi paljud muusikateemad keerlevad selle ümber, keegi ei teeks ju narkoteemadel globaalseid hitte, kui see inimesi ei kõnetaks," tunnistas räppar, nähes selles kindlasti ohumärki.

Õnneks aga näitab väidetavalt ka Eestis tehtud statistika, et asendumist ei ole vaja karta.