Narva-Jõesuu randFoto: Arno Saar
Inimesed
21. juuni 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Üllar Saaremäe soovitab: mida teha Ida-Virumaal? (1)

Kuigi näitleja Üllar Saaremäe sõnul on eestlased Ida-Virumaa suhtes veel siiani veidi pelglikud, on seal palju ilusat loodust ja huvitavaid vaatamisväärsusi. Nii pakub ta esimese hooga, nagu ühele kohtlanõmmekale kohane, muidugi sealset kaevandusparki-muuseumi, aga soovitab käia ka Eesti Kuubas ehk Narva-Jõesuus ja mahajäetud kummituslinnas Sompas.

Kohtla-Nõmme kaevanduspark-muuseum

"Kaevandusmuuseum on ainulaadne võimalus minna maa alla ja vaadata, kuidas kaevurid omal ajal töötasid," kiidab ta. Saaremäe sõnul on muuseum viimasel ajal jõudsasti kasvanud.

Kohtla-Nõmme kaevanduspark-muuseum Foto: Tiina Kõrtsini

"Sinna on ehitatud kohvikuid, ralliradu ja mida kõike veel," loetleb ta. Kui tuju ja tahtmist on, võib Saaremäe sõnul seal vähemasti pool päeva veeta. "Olen seal võtteid teinud ja muidugi ka lapsena ringi jooksnud. Suur rõõm on näha, kuidas see kõik seal on elule tõusma hakanud," ütleb ta.

Narva-Jõesuu rand

Kauni vaatamisväärsusena toob näitleja välja mereäärse Valaste joa. "Ehkki suvel pole ta nii uhke. Seda on ta rohkem kevadel, kui veed lähevad lahti ja kogu see ilu tärkab," ütleb Saaremäe. Siiski soovitab ta sõita mööda mereäärt ja peatuda näiteks Narva-Jõesuu rannas.

Narva-Jõesuu rand Foto: Arno Saar

"Võiks öelda, et see on justkui Eesti Kuuba – avastamata ja metsik," ütleb näitleja. Narva-Jõesuu on Saaremäe sõnul puhkamiseks hea ja ilus koht, aga millegi pärast sinna eriti ei satuta. Seepärast pole kaunis rand ka ülerahvastatud. "Vist ikka kardetakse seda Ida-Virumaad siiani," nendib ta.

Sompa

"Kui ma enne rääkisin uhketest ja ilusatest kohtadest, siis tegelikult tasuks läbi sõita selline koht nagu Sompa," pakub Saaremäe vahelduseks. Sompa on mahajäetud olemise ja Stalinistliku arhitektuuriga Kohtla-Järve lahuslinnaosa.

Sompa Foto: Argo Soolep

"Minu lapsepõlves dešifreeriti Sompa lahti nii: samoje opasnoje mesto posle Ameriki," muigab Saaremäe. Vene keelest tõlgituna tähendab see kõige ohtlikumat kohta peale Ameerika.