Jessica Nadeli raamat "Roheline 24/7. Hõrgud retseptid rohelistest köögiviljadest." (kirjastus Varrak)Foto: Silja Paavle
Raamat
20. juuni 2017, 17:23

Rohelised köögiviljad - mitte vaid varasuvine maitseelamus

Rohelised köögiviljad aitavad suurt hulka terviseprobleeme ennetada ning sestap võiksid need toidulauale kuuluda mitte pelgalt varasuvisel ajal, vaid igal ajal sõltumata kohast.

Rohelisi köögivilju sööma utsitabki Varraku uus raamat "Roheline 24/7. Hõrgud retseptid rohelistest köögiviljadest.".

Kanada vabakutseline kirjanik ja blogija Jessica Nadel on koostanud vägagi inspireeriva kogumiku, mis võimaldab avastada rohkem kui sadat põnevat taimset retsepti alates krõbedatest kapsakrõpsudest ja lõpetades kaneeli-suvikõrvitsavahvliteni. Retseptides on ühtekokku kasutatud üle 40 erineva rohelise köögivilja, millede seas leidub vanu häid tuttavaid nagu brokoli ja suvikõrvits ja ka uustulnukaid, nagu spirulina ja nori.

Raamat on illustreeritud ahvatlevate fotodega ning iga retsepti juures on välja toodud ka toitumisalane teave roa kohta. Raamatu ülesehituse kiituseks ongi loogilisus - retseptidele eelnevad samuti piltidega kaunistatud kirjeldused köögiviljadest. Neile värvi lisamiseks on iga köögivilja juures välja toodud põnev fakt ning lisaks kohe viited lehekülgedele, millistelt leiab antud köögiviljast tehtavate roogade retsepte.

Veidi võiks viriseda küll selle üle, et mõnel puhul on kasutatud Eestis vähetuntud köögiviljade nimesid. Näiteks rullkõrvitsa oleks võinud küll rahuliku meelega suvikõrvitsaks tõlkida. Oleks arusaadavam ja ei peaks enne retseptide kallale asumist omakorda lisainfot otsima.

Kuid tore on see, et päris kindlasti ei ole see teos suunatud vaid tervisliku toitumise hulludele - rohkem köögivilju kulub ära igaühe lauale ja igal juhul inspireerib see raamat neid rohkem igapäevamenüüsse lülitama.