Tartu vanimas ööklubis polnud tippõhtutel tuhat külalist mingi haruldus.Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
20. juuni 2017, 15:34

Legendaarsete diskokohtade asemele kerkivad ärihooned

Lõuna-Eesti ööklubid sulgevad järjest uksi (28)

„Tartu suuruses linnas piisab kahest ööklubist. Alternatiivseid võimalusi on juurde tulnud ja eks demograafiline olukord mängib samuti klubide kahjuks,“ kommenteerib Emajõelinna suurte lõbuskohtade sulgemist klubi Tallinn endine juht.

Aasta tagasi sulges uksed Tartus Turu tänaval ööklubi Cleo, mis kandis oma hiilgeaegadel nime Pattaya. See oli vaid esimene surnud pääsuke linna ööklubitaevas. Järgmisena löödi hingekella tudengite lemmikklubile Tallinn ning käesoleva suve alguses pidutseti viimast korda legendide legendis Atlantises, mis restoran Kaunas nime all lõi laineid juba õndsal nõukogude ajal. Suletud või sulgemise äärel on ka mitu väiksemat Lõuna-Eesti ööklubi.

CLEO: Pattaya nime all alustanud Cleost on järel vaid nostalgia ja silt peaukses kohal Foto: Aldo Luud

Tudengid eelistavad suhelda

Praegu ööklubiga Illusion seotud tantsukoha Tallinn endine juht Andres Paas tõdeb, et küsimus pole siiski ainult noorte arvu vähenemises.

„Eelistatakse väiksemaid kohti ja pidusid. Esimesena surid välja kaugemad ööklubid. Aga seda seost praegu ei näe, et mitme suure klubi kinnipaneku järel kliente mujale tulvab,“ selgitab ta. „Pigem on nõnda, et ööklubid toetavad üksteist – rahvas ju liigub nende vahel“

Narva maantee ühiselamus asunud ööklubi Tallinn karmidel majanduslanguse aastatel juhtinud Priit Seäsk nendib, et käes on muutuste aeg.

Lammutatud ööklubi Tallinn Tartus asemele kerkib ärihoone Tags: Lammutatud, Tallinn, Tartu, ärihoone, ööklubi Foto: Aldo Luud

„Käiakse mõistagi rohkem ka pubides, aga noored peavad üha sagedamini pidusid omakeskis ja üürivad selleks ka kuskil mingi maja või ruumi. Samas tahetakse ka suurtel üritustel käia ja kõik ööklubid ei kao kindlasti pildilt. Praegu on aeg, kus firmad peavad rohkem programmi peale rõhuma ja ruume tihedamini värskendama,“ tõdeb ta.

Seäski sõnul ulatus klubi Tallinnal järjekorrad isegi majanduslanguse ajal ustest välja ja kõik sisse ei pääsenudki.

Legendaarse Tallinna kohale rammitakse praegu ärihoone vaiasid ning tantsukohana on see kaardilt kadunud. Ärihoone tuleb ka endise Pattaya, viimase nimega Cleo asemel.

Tartu vanimas ööklubis polnud tippõhtutel tuhat külalist mingi haruldus. Foto: Aldo Luud

Atlantise kauaaegsel juhil Olga Aasavil on ühelt poolt kurb, et aastakümneid tartlasi ja linna külalisi lõbustanud ööklubi suve hakul sulgeda tuli. Teisalt usub, et koht südalinnas Emajõe kaldal on suurepärane ning seal võib kanda kinnitada uus hakkamist täis rentnik.

„See on trend, et peale viimast majanduslangust on tasapisi ööklubides rahvast vähemaks jäänud. Üks põhjuseid on kindlasti see, et restoranid ja pubid on pärast südaööd lahti. Muidu tuldi ikka ööklubidesse edasi ja tuhat inimest polnud meil mingi haruldus. Hoone omanikega kehtib veel tähtajaline leping, kuid kaarsilla remont andis viimase hoobi ja otsustasin ööklubi pidamisest täielikult loobuda,“ leiab ta. „Inimeste mugavustsoon on praegu ka hoopis teine. Enam ei tulda jala teise silla kaudu tantsima, teise linna sõidust rääkimata.“

Aasav tõdeb, et meelelahutuses mingit edu valemit ei ole ning Eestimaal on ka väga väikeseid kohti, kus ööklubi on pikalt vastu pidanud. Ta toob näiteks 13 aastat tagasi avatud Põlvamaal Mammastes asuva ööklubi Life.

Esinejate jaoks raha ei ole

Kuuesaja elanikuga Mammaste küla peamiseks inimressursiks on Põlva linn. Mõne aasta eest sõideti Mammastesse autodega Võrust ja koguni Tartust, aga täna on ka seal kliendipõud.

„Viimane pidu oli veebruaris. Ametlikult kinni me ei ole, aga kui kliente on kokku paarikümne jagu ja Põlvas on konkurent, siis tuleb meile üheksa inimest. Life on kaua vastu pidanud, aga ööklubil Kino on nende eelisena uus tulija,“ nendib Life omanik Tiiu Tobreluts. „Ööklubid ei võitle klientide pärast ainult omavahel. Kui inimestel ikka raha napib, siis on valik, kas tulla ööklubisse tantsima või näiteks populaarsele suveetendusele.“

VEEBRUARIST PEOTA: Tiiu Tobreluts on nautinud aegu, mil Mammaste ööklubisse Life sõideti pidutsema lausa Tartust. Foto: ALDO LUUD

Ta lisab, et tänapäeval on palju valikuvõimalusi ja korraliku programmi ja esinejateta ööklubisse ei tulda.

„See aeg on läbi, mil diskor keeras makinuppu ja kõik tormasid saali. Samas ei saa esinejaid võimaldada ka kaheks õhtuks nädalas. See lööks pileti hinna üles ja siis tuleks kohale veelgi vähem rahvast,“ nendib ta.

Tobreluts lisab, et omal ajal oli kõige populaarsem koht restoran, siis ööklubi – praegu eelistab maarahvas kortereid ja bensiinijaamu. Noorematel enamaks raha pole ja nii kaovadki ööklubide kliendid.

„Meid on suuresti vee peal hoidnud välismaal tööl käivad noored, aga palju nemadki selles kahes ööklubis käia jaksavad,“ ütleb ta.

Olukord on üsna samasugune ka mujal. Valga ainukese ööklubi Feel Good äsjane omanik Timo Sujev ütleb, et tantsukoht on tõesti suletud, kuid ta loodab, et uued ärksad inimesed selle taasavavad.

„Valga mure on, et noored lähevad ära. Feel Good oli avatud ainult reedeti ja laupäeviti, aga ka siis läks keeruliseks,“ nendib ta.