Foto: Teet Malsroos
Inimesed
20. juuni 2017, 16:33

Maia Vahtramäest sai diplomeeritud rätsep: on tore ja kurb korraga, et kool läbi sai (8)

„Pigem on tore, et lõpueksam läbi sai, aga natuke on kurb ka, sest meil on olnud väga tore kursus, tõesti ägedad inimesed,“ sõnab lauljatar Maia Vahtramäe, kes lõpetas täna Tallinna Tööstushariduskeskuses rätsepa eriala.

Maia ütleb, et eks koolilõpu puhul on alati kaks tunnet korraga – on tore, et eksam tehtud, kuid teisalt kurb, et kaaslastega teed lahku lähevad. Maia kandis aktusel oma õmmeldud kleiti. „Ma pole kunagi olnud selline tüdruk, kes väga naudiks lõpetamisi ja ma ei ole aru saanud, miks on selleks vaja uhket kleiti ja asju,“ tunnistab ta.

Maia sõnab, et kaks aastat, mis ta Tööstushariduskeskuses õppis, läks väga kiiresti. „Meil on ka väga toredad õpetajad.“ Muidugi sai ka Maia lõputunnistuse ning naine sõnab, et hinded olid tal pigem keskmised. „Ma võtsin rohkem neid aineid, mida mul endal vaja oli – õmblesin rohkem ja nautisin kõike seda – ja muud tegin nii palju, kui peab.“

Lõputööna õmbles suvemantli

Selleks, et lõputunnistus kätte saada, tuli Vahtramäel teha lõputöö, milleks Maial oli mantli õmblemine. „Sellel oli kirjalik ja praktiline osa ning kaitsmine. See kõik võttis päris palju aega.“ Teoreetilises osas tuli oma lõputöö otsast lõpuni lahti võtma ja detailselt töökäiku kirjeldama. „Arvutis pidi ka natuke tehnoloogilisi jooniseid tegema, mis ei olnud väga lihtne.“ Kõik muidugi mantlit ei teinud. „Ma jäin ajaga natuke jänni, sest lõputöö tegemise ajal oli meil Põhja-Tallinnaga väga palju esinemisi ja ma oleksin tahtnud sellesse rohkem aega panustada,“ tõdeb ta, kuid ütleb, et sai siiski hästi hakkama. Tegu on roosa suvemantliga, mida Maia esinemisteks kasutab.

Mõtleb ka edasi õppimisele

Tööstushariduskeskusesse otsustas Maia õppima minna, sest mood, õmblemine ja moe loomine on teda alati huvitanud. Kui ta Londonis Blank Music College’is laulukursusi võttis, hakkas ta juba ka rätsepakursusi vaatama. „Kui tagasi tulin, vaatasin neljapäeva õhtul, kas seal enam konkurssi on ja järgmisel päeval läksingi kooli.“ Sisseastumine käis keskkooli lõpuhinnete põhjal ning toimus ka vestlus.

Lauljatar sõnab, et tal on mõned plaanid ka edasiõppimise osas, kuid kuna katseid veel toimunud pole, siis ta sel teemal pikemalt ei peatuks. Suvi tuleb tal tihe – Põhja-Tallinnaga astutakse lavale 30. juunil Narvas, 15. juulil Tartus ning ka 29. juulil toimuval Võsu rannafestivalil. „Päris tihe suvi on bändiga.“ Maial on ka mõned sooloesinemised, kuid neid teeb ta praegu vähem, sest käsil on uue materjali kirjutamine.

Maiale käisid õnne soovimas ka bändikaaslased ansamblist Põhja-Tallinn: