Tommy Cashi kontsert Rock CafesFoto: Alar Truu
Saund
19. juuni 2017, 16:00

The Guardian Tommy Cashist: "On see päriselt? Sürreaalne post-soveti räpisensatsioon." (5)

Briti ajaleht The Guardian kirjutab eesti räpparist Tommy Cashist ja tema post-sovetlikust imagost. Eestlane esineb suvel ka mainekal Glastonbury popmuusika festivalil.

Guardian räägib Cashiga, kes parasjagu Londonis oma albumit lindistab. Brittidele pakub huvi idabloki kõle saund ja Cashi humoorikad, sageli kahemõttelised naljad. Madalalaubaline huumor läbib tema laulusõnu. Need on täis seksuaalseid kahemõttelisusi, viiteid narkootikumidele ja igapäevaelu ängi. See on kõle jubedus, mis tema esituses kõlab aga fantastiliselt ja sageli naljakalt. Tema lauludes on multifilmilik süngus, umbes nagu Riff Raff hakkaks Marilyn Mansoni laulu peale riime pilduma, kirjutab briti leht.

Cash ise ütleb, et vihkab liigkeerulist kunsti. Ta tahab, et inimesed mõistaksid täpselt, mida ta öelda tahab, tuues näiteks oma laulu "Surf", mille video on inspireeritd Cashi ajast tsölibaadis. Seksist hoidumine viis lõpuks selleni, et mees nägi seksuaalseid sümboleid ja tegevust kõikjal. Seda näeb ka videos endas.

Guardian kirjutab, et Cashi-sugused artistid mängivad siiruse ja satiiri, lolluse ja intelligentsi piiril. Sest maailmas, kus inimesed tarbivad ka kunsti ahnel kiirusel, on vaja midagi erilist, midagi enamat. Seega pole briti ajakirjanik sugugi üllatunud, et kõige sagedamini kohtab Tommy Cashi videote kommentaarides lauset: "On see päriselt?"