Tallinn Art Week 2017 lõpetas vastuolulise ja kurikuulsa Performance FestivaligaFoto: Ivar Hytt
Inimesed
19. juuni 2017, 12:45

GALERII | Tallinn Art Week 2017 lõppes vastuolulise ja kurikuulsa Performance Festivaliga (6)

Eile, 18. juunil jõudis Tallinn Art Week 2017 viimasel päeval publikuni Performance Festival DIVERSE UNIVERSE, kus osalesid kunstnikud üle kogu maailma. Eelmisel aastal palju kõmu tekitanud Telliskivi Loomelinnakus auto põletamise etteaste “Beauty of the car accident” on kõigil tänaseni meeles ning DIVERSE UNIVERSE suutis ka sel korral publikut korralikult raputada. 

Performance on midagi kordumatut, see sünnib hetkes ja kohas ning üldiselt jääb ka asjaosalistele lõpuni teadmata, sest publiku ja esinejate koosmõju pole planeeritav. Lisaks publiku energia rakendamisele, on heal performance etteastel tugev filosoofiline taust - Non Gratal on see kindlasti olemas, revolutsiooniline, ühiskonna piire lõhkuv. Olles näinud tuhandeid performance etteasteid, on siiski vähe just neid maailma raputavaid, löövaid, ja meeldejäävaid etteasteid - Non Grata on seda läbi aegade suutnud teha,” ütleb Tallinn Art Week'i kuraator Andra Orn. 

“Sisuliselt haaratakse kaasa kohalik kultuuritaust, ajalugu, stereotüübid, loodus, inimesed, poliitika, isiklikud kogemused ja segatakse need kõik kokku üheks tervikuks. Moodustub konkreetse ühiskonna eksistentsiaalne minimudel, mis kujuneb oma erinevate tasanditega konkreetsele ideele taustaks või on teos iseeneses,” selgitab DIVERSE UNIVERSE’i peakorraldaja Al Paldrok. 

“Paljud nimetavadki Non Grata’t poliitiliseks nähtuseks, aga see on vaid meie tegevuse üks tahk. Kunst võib olla nii mõjuvõimas poliitiline instrument kui ka kõiki eluvaldkondi - sotsiaalsed struktuurid, ajalugu, personaalne tundeelu, natsionalism, füüsilised ja vaimsed vajadused, kirjutatud ja kirjutamata seadused, antropoloogia, geograafia, filosoofia, helid, lõhnad, ihad ja nende kõrval ka poliitika – lahkav sulatusahi,” lisab Paldrok. 

DIVERSE UNIVERSE’il astusid üles performance-kunstnikud nii Eestist kui välismaalt. Oma teostega esinesid Risto Puurunen (FI), Juho Pösilö Pöysti (FI), Hyunji Park (KR), Nathaniel Hendrickson (US), Disco Tiger aka Junnu Savolainen (FI),  Huisi He (US/CHN), Steve Vanoni (US/EST) Non Grata (X): Anonymous Boh, Devil Girl, Hobo, Albino ning Trippy.