Gert KiilerFoto: Teet Malsroos
Tele
19. juuni 2017, 10:53

"ENSV" stsenarist Gert Kiiler: eestlased vaatavad kipakaid kodumaiseid sarju, sest need räägivad nende endi elust (5)

Sarja "ENSV" stsenarist Gert Kiiler asus kaitsma Eesti telesarjade au, vastulauseks filmikriitik Margit Adorfi Postimehes ilmunud artiklile, öeldes, et kodumaine seriaalitööstus ei saagi olla sellisel tasemel nagu välismaine, kuid siiski leidub kodumaisel toodangul vaatajaid, kuna need räägivad lihtsate eestlaste elust.

Mõned päevad tagasi tegi Margit Adorf "Postimehes" suure ülevaate välismaistest telesarjadest, mis lähevad aina võimsamaks ja kvaliteetsemaks. 

"Ma tean, et väidetavalt ei ole Eesti publikul selline maitse, mida ma siin kirjeldan. Väidetavalt tahab Eesti publik vaadata eesti seriaale. Mina kahjuks kas ei ole eestlane või igal juhul pole pädev kodumaiste sarjade asjus sõna võtma," seisis Adorfi artiklis. 

Kiiler nentis oma Facebookis, et ehk on ta liialt tundlik ja asjaga liiga lähedalt seotud, kuid talle jättis antud mõte mulje, et Eesti seriaalid on välismaiste kõrval liiga kehvad ega vasta tundlikumale maitsemeelele.

"Põhimõtteliselt on muidugi kriitikul õigus — vahe ongi pehmelt öeldes tohutu. Aga kas ongi mõtet hakata võrdlema talumehe oma kätega ehitatud kodumaja maailma tipparhitektide projekteeritud ja suurfirma poolt ehitatud pilvelõhkujaga?" küsis Kiiler oma postituses.

Kiileri sõnul ei saagi välismaist ja kodumaist teletööstust võrrelda, kuna vahendite kasutamise võimalus on niivõrd erinev.

"Toon vaid ühe näite. Maailma menukaima (ja minu jaoks parima) komöödiasarja "Sõbrad" iga osa kallal on valmis vajadusel töötama 12 stsenaristi. Meil pole vist isegi terve riigi peale tosinat telestsenaristi. Lugesin aga viimasel "ENSV" võttel kokku, et kui näitlejad kõrvale jätta, siis on KOGU meie tehnilise tiimi suurus (kaasaarvatud produtsendid) seesama 12 inimest. Ja ega teistel sarjadel asi palju parem pole. Ja vähemalt meie sarja puhul tundub mulle ekraanilt vaadates kohati uskumatu, et oleme nende vahenditega (aeg, raha, tööjõud) suutnud sellise asja valmis teha," kirjutab Kiiler.

Olenemata sellest arvab Kiiler, et televaatajad siiski armastavad ja vaatavad kodumaiseid sarju seetõttu, kuna need räägivad lihtsalt nende endi eludest.

"Nii hästi või halvasti kui see ka välja tuleb. Ja selle eest neile vaatajaile suur aitäh. Sest kui kõik võtaks oma vaatamisel aluseks rahvusvahelise kvaliteedi, võiks kodumaise seriaali- ja ka üldisemalt teletööstuse lihtsalt kokku pakkida.
See muidugi ei tähenda, et kohalikud tegijad ei peaks seadma endale eesmärgiks teha olemasolevate võimaluste piires maailma parimat asja. Siis on vähemalt lootus, et tuleb Eesti parim," sõnas mees.