KÕMULINE KIHLUS: McCartney teatas 2001. aasta juulis, et abiellub endast 26 aastat noorema modelli ja maamiiniaktivisti Heather Millsiga.Foto: Vida Press
Inimesed
19. juuni 2017, 04:00

Juubilar Paul McCartney armastatud naisi ühendab võitlus raskete tervisehoopidega (3)

Eile 75. sünnipäeva tähistanud Paul McCartney oli vaid 14aastane, kui tema ema Mary 1956. aastal suri. Rinnavähiga võidelnud 47aastase ämmaemanda viis ootamatult hauda lõikusejärgne emboolia. Sama haigus sai saatuslikuks ka The Beatlesi tähe armastatud abikaasale Lindale. Sestsaadik on Paul hinnanud naisi, kel on seljataga ränk võitlus.

Teismeline Paul oskas kohutavat uudist kuuldes vaid prahvatada: "Kuidas me ilma ema rahata hakkama saame?"

Seejärel heitis ta voodisse ja nuttis öö läbi, kirjutab Daily Mail. Paul anus taevaseid vägesid, et ema talle tagasi saadetaks. Ta lubas olla hea poiss. Hirmsa mulje oli talle jätnud isa nutt ema surivoodil. "Naistelt ju oodatakse nuttu, aga kui nutjaks on su isa, kõigutab see su usku kõigesse."

Kaks aastat noorema venna Michaeli sõnul muutus Pauli kitarrihuvi pärast ema surma lausa kinnisideeks. Kaheksa kuud hiljem, 1957. aasta suvel, tutvus McCartney John Lennoniga. Ka Johni ema hukkus peatselt autoõnnetuses. Paul on hiljem väljendanud veendumust, et sarnane saatus lähendas teda ja Johni ning pani aluse sõprusele, millest sündis maailma kuulsaim ansambel The Beatles.

Ema inspireeris laulu "Let It Be"

Ema Mary figureerib ka biitlite megahitis "Let It Be", mille tõukeks sai Pauli unenägu aastal 1968. Selleks ajaks olid ansambli liikmete vahele tekkinud pinged. John oli kõrvuni armunud Yoko Onosse ning The Beatlesi tulevik paistis ebakindel. Siis aga nägi Paul unes oma ema. "Tema nägu oli täiesti selge, iseäranis silmad," meenutas ta hiljem.

"Ja ema ütles mulle väga leebelt, väga julgustavalt: "Las ta olla pealegi."

See oli imearmas. Ärkasin suurepärase enesetundega. Ema oleks nagu mind tõesti sel raskel eluhetkel külastanud ja edastanud sõnumi: "Ole leebe, ära punni vastu, mine vooluga kaasa ja kõik saab korda.""

KÕMULINE KIHLUS: McCartney teatas 2001. aasta juulis, et abiellub endast 26 aastat noorema modelli ja maamiiniaktivisti Heather Millsiga. Foto: Vida Press

Ema mälestuseks pani Paul oma esimesele tütrele nimeks Mary. Mary McCartney on juba aastaid edukas fotograaf, nagu oli tema ema Linda. Paul tutvus ameeriklannast piltniku Linda Eastmaniga, kel oli esimesest abielust väike tütar Heather, 1967. aasta mais tööasjus. Seejärel naasis Linda New Yorki. Paar sai neist aasta hiljem.

McCartney sõnul tõmbasid teda Linda välimus ja figuur, aga ka iseseisvus ja mässumeelsus – kunstihuvidega Lindat peeti oma pere mustaks lambaks, sest ta ei pannud haridusele rõhku. Linda õpetas viksi poisina alati head nägu tegevat Pauli elu vabamalt võtma. Neid kaht ühendas veel armastus looduse vastu, hiljem taimetoitlus ja loomakaitse. Heatheri võttis Paul kohe omaks – lapsed olid talle alati meeldinud.

Pulmad peeti 1969. aasta märtsis. Sama aasta augustis sündis Mary. Pauli arvukad fännid olid maruvihased – oli ta ju olnud viimane kindla pruudita biitel. Lindat süüdistati The Beatlesi lagunemises, nagu ka Yoko Onot.

Linda ja Paul olid lahutamatu paar

Kuid Linda ja Pauli abielu oli väga õnnelik. 1971 sündis tütar Stella, praegune maailmakuulus moekunstnik, ning kuus aastat hiljem poeg James, kes on isa eeskujul muusik. Lahutamatu paari elu keeras pea peale Linda rinnavähidiagnoos aastal 1995. Seisund halvenes kiiresti, haigus kandus maksa. Vapper naine suri 1998. aasta aprillis 56 aasta vanusena oma perest ümbritsetuna McCartneyde rantšos USAs Arizona osariigis. Tema põrm on puistatud pere farmi Sussexis Inglismaal.

TAAS ÕNNELIK: Kolmas abikaasa Nancy Shevell on toonud Pauli ellu taas õnne ja südamerahu. Foto: Vida Press

Paul oli lohutamatu. Ta kavatses elada mungaelu. "Linda oli mu ainus armastus ja oli väga ebatõenäoline, et midagi sellist enam juhtub," rääkis ta hiljem Rolling Stone’i ajakirjale.

Kuid täpselt aasta pärast kalli kaasa surma jäi Paulile ühel heategevusüritusel silma kaunis ja vapper noor naine – endine modell Heather Mills, kes oli liiklusõnnetuse tagajärjel kaotanud altpoolt põlve vasaku jala. Paul tundis, et murraks Lindale truudust, kui hakkaks uuest naisest huvituma. "Aga ma rääkisin sellest kõigest Lindale ja hakkasin saama sõnumeid, et ta ei paneks pahaks," jutustas Paul Rolling Stone’i intervjuus, täpsustades, et oli abikaasa arvamust välja lugenud loodushäältest.

"Esitad endale tähtede all küsimuse, ja äkki huikab orust öökull."

Jalaproteesiga modellist sai vihatuim Briti naine

Paul julges uue suhtega avalikkuse ette tulla 2000. aasta jaanuaris. Heatheriga kurameerimine süstis Paulisse eluvaimu ja loomejõudu. 2002. aasta juunis peeti Iirimaal uhked pulmad. Oktoobris 2003 tõi Heather ilmale tütre, kes sai tema ema järgi nimeks Beatrice. Kuid mõne aasta pärast levisid kuuldused abielu karilejooksust. Heatherist sai Suurbritannia vihatuim naine – teda nimetati labaseks kullakaevuriks, kes on brittide lemmikbiitli elu tuksi keeranud. Inetuks kiskunud lahutusprotsessil, kus Heather nimetas oma meest vägivaldseks joodikuks ja narkomaaniks, mõisteti Heatherile Paulilt välja hiigelsumma 24,3 miljonit naela, mis oli siiski vaid viiendik Millsi nõutud summast. McCartney on nimetanud Heatheriga naitumist oma elu suurimaks veaks.

Kuid Paul polnud määratud üksi jääma. 2007. aasta novembris hakkas ta kohtuma kauni ja šiki ärinaise Nancy Shevelliga, kes on Linda kombel ameeriklanna ja kes on samuti põdenud rinnavähki. 2011. aasta mais teatati kihlusest ning pulmad peeti sama aasta oktoobris sealsamas Londoni vanas Marylebone’i raekojas, kus olid paari pandud Paul ja Linda. Kohavalik oli eksbiitli austusavaldus mõlemale naisele. "Tunnen end imeliselt. Olen väga õnnelik!" kinnitas Paul reporteritele.