Harmo KallasteFoto: Aldo Luud
Inimesed
19. juuni 2017, 04:00

Kas klahvpillimängija Harmo Kallaste on Terminaatoris tagasi?

"Harmo käib meil vahepeal abiks. Ta mängib suurematel kontsertidel, kui tema abi vaja on, aga igas klubis teda ei näe," kostab Terminaatori laulja Jaagup Kreem küsimuse peale, kas ansambli endine klahvpillimängija Harmo Kallaste on bändis tagasi.

Terminaatoris kümme aastat klahve mänginud Harmo lahkus ansamblist 2009. aastal. Toona jättis Termikaga hüvasti ka ansamblis 17 aastat kitarri sõrmitsenud Elmar Liitmaa. Viimasel ajal näeb aga Harmot taas üsna tihti Terminaatoris mängimas. Ka möödunud teisipäeval Viimsi vabaõhumuuseumis peetud Terminaatori juubelituuri avakontserdil oli ta kohal. "Harmo on hingelt ju ennekõike ikka pillimees ja suurepärane helilooja. Ta mängib mitut pilli ja muusika on tema DNAsse sisse kirjutatud," seletab Jaagup, et Termika 30. sünnipäeva auks korraldatud tuurile ei olnud klahvpillimängijat raske meelitada.

Harmo räägib, et ta pidi siiski enne jaasõna andmist vaatama graafikusse, sest tegemist on palju. "Seekord said prioriteedid nii paika pandud," tõdeb ta.

Harmo sõnul on tagasi olla muidugi pisut teistsugune tunne kui enne Terminaatorist lahkumist. "Mul läheb kindlasti rohkem energiat selle peale, et kõik lood üle vaadata ja meelde tuletada. 13. juunil alustasime tuuriga, täna olen juba rohkem paadis ja usun, et homme tunnen end jälle juba nagu kala vees."

TAAS BÄNDIS? Aprillikuus toimus Rock Cafés Terminaatori suurimatele fännidele pühendatud kontsert «Gurmaanide öö», kus Harmo samuti kaasa lõi. Nüüd on ta bändiga ka suvetuuril. Foto: Aldo Luud

Tahab lavale tagasi minna

Muusik tunnistab, et igatseb vahel bändis mängimist. "Päris pikk vahe on jäänud ja ikka tulevad vahel need ilusad-toredad ajad meelde ja tahaks ikka sinna lavale tagasi minna."

Kas Harmo on ehk bändiga taasliitumisele mõelnud? "Ütleme nii, et ametlikku kutset ma ei ole saanud. Kui selline kaart lauda pannakse, eks siis vaatame."

Jaagup ütleb, et tuuri esimene kontsert läks nii, nagu esimene ikka kipub minema. "Närv oli rohkem sees ja nagu Eesti ilmaga ikka, siis oli jube külm."

Tõesti, Viimsi vabaõhumuuseum asub mere ääres ning fännid kuulasid oma lemmikbändi vihmasajus ja tuulte käes. "Nüüd oleme iga päev ilmaseiret teinud ja läheb paremaks. Eks asjad loksuvad lõpuks paika. Jäime oma ülespanekutega natuke hiljaks, mingi kaabel oli kuskilt puudu või katki ja tuli välja vahetada. Me ei teadnud veel täpselt, kuidas kava toimib, ja seda pidi ümber tõstma," räägib Kreem.

Viimsi sai esimeseks kontserdipaigaks valitud aga täiesti strateegiliselt. "Kristjan Jõekalda elab seal, samuti mina ja meie helirežissöör Ergo. Kui midagi oleks juhtunud, oleks saanud kohe kodust midagi asenduseks tuua."

Tuuril teeb kaasa ka Ice Dog M

Kristjan Jõekalda elukoha lähedus oli kontserdi jaoks oluline seetõttu, et Kristjan on tuuri õhtujuht ning ta kehastub legendaarseks Ice Dog M-iks. Kontserdi ajal näidatakse ekraanil vanu pilte ja Kristjan laseb Jaagupil fotodega seotud lugusid rääkida. "Kristjan ei tee muidu selliseid asju, iseäranis Ice Dog M-ina. Ta on kõik õhtujuhtimised ära öelnud ja see oli ka minu jaoks suur üllatus, et ta meiega liitus. Mõtlesimegi, et kui ta juba tuurile tuleb, oleks nõme, kui ta ütleks ainult, et nüüd tuleb lavale see ja too," meenutab ta.

"Kristjan siis ütles, et ma annaks ta kätte mõne vana pildi. Andsin portsu albumeid ja ma ei teadnud ju, mis pilte ta kasutab," sõnab Jaagup.

"Ta lubas neid tuuri jooksul ka vahetada, et ühes kohas oleks üks ja teises kohas teine jutt. Siis on endal ka üllatusmoment."

Soojendusbändiks palus Terminaator oma head sõbrad ansamblist Traffic. "Oleme ennegi tuuril käinud ja naljaga öelnud, et nad on meie sõprusbänd. Meie veregrupid kuidagi ühtivad, nad on lahedad tüübid," põhjendab Jaagup.

Muide kontserdi lõpus teevad Traffic ja Terminaator ühisnumbri, kuid ei hakka siinkohal veel kontserdil käimata fännide jaoks asja ära rikkuma ja üllatust välja rääkima, kuid number on lahe!